Dakwerken: Geef je woning een nieuwe uitstraling

Wilt u uw dak vernieuwen om deze een nieuwe uitstraling te geven en tegelijk ook uw steentje bij te dragen aan het milieu? Bent u het beu om onnodige energiekosten te doen en wilt u uw dak laten isoleren? Of heeft uw schoorsteen een jaarlijkse kuisbeurt nodig? Maak er dan (dak)werk van en informeer u eerst via deze pagina over de verschillende soorten dakwerken die gedaan kunnen worden, de voordelen ervan en de prijzen.

 
Bescherming tegen weersomstandigheden
Uw dak heeft heel wat beschermende functies. Zo verhindert u dat koude of warme lucht, evenals regenwater uw huis binnendringt.
 
Financiële steun en premies
U kan via verschillende premies een deel van de kosten terugbetaald krijgen.
 
Duurzamer en lagere energiekosten
Bespaar geld met een goed geïsoleerd dak.

De voordelen van dakwerken

  • Een functioneel en esthetisch dak: Uw dak krijgt door bepaalde weersomstandigheden veel te verduren. Bescherm uw woning tegen lekkage en de daarbij horende schimmels door aan uw dak te laten werken en zorg er meteen voor dat uw dak er weer als nieuw uitziet. Of laat een nieuw dak leggen met alles erop en eraan.
  • Financiële steun en premies: Voor een deel van de kosten van de dakwerken kan u vergoed worden: als u uw dak laat vernieuwen, herstellen en het wil laten isoleren kan u financiële steun krijgen.
  • Duurzamere en lagere energiekosten dankzij een goede isolatie: De woning zal minder warmte verliezen dankzij een goede isolatie, wat betekent dat u minder zal moeten stoken en betalen. Met een dak dat goed geïsoleerd is, kan u tussen de 400 en 650 euro besparen per jaar. Dit is dus zowel beter voor het milieu, als voor uw portefeuille!

Dakrenovatie en herstelling

Indien uw dak beschadigd is of niet functioneel/ esthetisch meer is dan kan u het laten renoveren. Een beschadigd dak hoeft echter niet altijd volledig hernieuwd te worden. Soms kan het volstaan om bepaalde delen te vervangen. Het kan dus genoeg zijn om uw dak meer steun te bieden met balken, als bepaalde delen van uw dak doorgezakt zijn door de zwaarte of door de zwakke constructie. Uw dak hoeft dan niet volledig afgebroken te worden en vernieuwd te worden. U kan uw dak wel volledig laten vernieuwen als het beschadigd is of als u de stijl van uw woning wilt veranderen. Als uw gordingen (dit zijn de balken onder het dakbeschot) aangetast zijn door vocht of bepaalde insecten (zoals houtwormen), dan dient u het dak te vernieuwen.

Dakrenovatie en herstelling

Dakrenovatie hellend dak

Het nieuw dak laten plaatsen kan op twee verschillende manieren. U kan uw oud dak laten verwijderen en een nieuw laten plaatsen of u kan ervoor opteren om een nieuw dak te plaatsen met een overzetdak. Bij de laatstgenoemde, goedkopere optie, wordt er aan de hand van een lattenconstructie een nieuw dak bovenop het oude dak geplaatst. Dit neemt maximum 24 uren in beslag. Een overzetdak kan niet op een pannendak geplaatst worden, maar wel op leien, roofing of golfplaten.

Indien u ervoor opteert om een nieuw dak te laten plaatsen, heeft u de keuze tussen verschillende materialen. Afhankelijk van de prijs die u wilt/ kan betalen, de uitstraling die u opteert en de bepaalde levensduur die het type dakbedekking heeft, kan een keuze gemaakt worden. Hieronder worden de verschillende soorten dakbedekking voor u uiteengezet.

  • Dakpannen: Dakpannen worden vaak gekozen voor hellende daken omdat ze snel en gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Een keramische dakpan kent daarnaast ook een lange levensduur.
  • Leien: Leien hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar en worden vaak gekozen omwille van hun knappe uitstraling.
  • Rietdak: Als u een hellend dak heeft en houdt van een origineel en authentiek dak dan kan u gaan voor een rieten dak. Na ongeveer dertig jaar dient het dak vervangen te worden.

Dakrenovatie plat dak

Voor dakwerken op platte daken heeft u de keuze uit meerdere materialen. U kan kiezen tussen Bitumen (Roofting), EPDM, PVC en een groendak. Deze verschillende manieren om dak te laten vernieuwen, worden hieronder besproken.

  • Bitumen (roofing): Dit is een populaire keuze gezien de lange levensduur en de goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Via een brander wordt een roofing aangebracht, omdat het via verwarming vloeibaar wordt en zich goed kan hechten.
  • EPDM: U kan uw plat dak ook laten vernieuwen met EPDM, een synthetisch rubber, dat net zoals een roofing een lange levensduur heeft. Daarnaast is EPDM ook uv-bestendig, biedt het een goede bescherming tegen extreme weersomstandigheden en heeft het geen onderhoud nodig. Het kan perfect gecombineerd worden met een groendak, omdat EPDM bestand is tegen wortelgroei.
  • PVC: Dankzij het vernieuwen van uw dak met PVC, zal u uw plat of hellend dak goed waterdicht afsluiten. De levensduur van dit materiaal ligt iets lager dan de andere materialen (20 jaar).
  • Groendak: Wilt u uw dak vernieuwen en tegelijkertijd uw steentje bijdragen aan het milieu? Dan kan u het milieuvriendelijke groendak kiezen, waarbij er beplanting kan groeien op uw dak. De plantensoorten die op uw dak groeien, zijn bepaalde gras-, mos- en kruidsoorten of vetplanten, dus vegetatie die tegen vocht en droogte kan en die uw dak beter beschermt tegen bepaalde weersomstandigheden.

Dakisolatie

U kan uw dak laten isoleren, waardoor u lagere energiekosten zal betalen omdat er dan minder warmte uit uw woning kan ontsnappen. Dit kan op twee manieren, namelijk langs binnen (koud plat dak) of langs buiten (warm plat dak). U zal minder moeten betalen als u uw dak langs binnen laat isoleren, maar dan verliest u wel meer ruimte.

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om uw dak te isoleren. Voor hellende daken zal voornamelijk isolatiewol gebruikt worden, terwijl isolatieplaten uit PUR, PIR of XPS zowel voor hellende als voor platte daken gebruikt kunnen worden. U kan uw dak ook laten isoleren door een losse vorm die gespoten wordt. Het gekozen isolatiemateriaal bepaalt grotendeels de prijs die u zal betalen. Daarnaast zal u minder moeten betalen voor een hellend dak.

Dakramen en dakkoepels plaatsen

Om meer licht in uw kamers te brengen, kan u dakramen of dakkoepels laten plaatsen. Dankzij een optimalisering van de lichtinval in uw kamers, zal u duurzamer kunnen leven en zal uw energiefactuur dalen. Indien u een hellend dak heeft, kan u een dakkapel laten plaatsen. Zo krijg je niet alleen meer lichtinval in uw woning, maar breidt u uw woning ook uit qua ruimte.

Dakgoot reinigen

Bij een dak hoort uiteraard een dakgoot, die ervoor moet zorgen dat regenwater afgevoerd kan worden. Indien uw dakgoot verstopt is door bladeren, takken of mos, kan de waterafvoer verstopt geraken. Daarnaast kunnen dakgoten die loszitten ook afbreken, wat gevaarlijke situaties teweeg kan brengen. Omdat dakgoten zich op een zekere hoogte bevinden, is het gevaarlijk om ze te reinigen. Daarom wordt er aangeraden om dit door een gespecialiseerde firma te laten doen. Zij hebben namelijk de kennis en het materiaal om dit werk uit te voeren.

Schoorsteenvegen

U kan ook uw schoorsteen laten kuisen, wat zeer belangrijk is voor uw veiligheid en gezondheid en voor die van uw eventuele huisgenoten. Een propere, onderhouden schoorsteen kan namelijk brand en CO-vergiftiging voorkomen. Voor een groot deel van de schoorstenen is het zelfs verplicht om uw schoorsteen elk jaar of om de twee jaar te laten kuisen.

Prijs dakwerken

Prijs dakwerken

Prijs dakrenovatie en herstelling

Indien u een volledig nieuw dak wilt laten plaatsen of uw dak wilt laten renoveren, dan zal de prijs die u betaalt, sterk afhangen van de soort dakbedekking die u verkiest. Er wordt aangeraden een afweging te maken tussen de prijs, de levensduur en uw persoonlijke voorkeur qua uitzicht van de dakbedekking om een goede, weloverwogen keuze te maken.

Soort dakPrijs per m²Levensduur
Plat dak  
Bitumen€ 40 – € 60 (incl. btw en montage)25 jaar
EPDM€ 50 – € 80 (incl. btw en montage)40 à 50 jaar
Groendak€ 40 – € 80 (incl. btw en montage)50 à 60 jaar
PVC€ 45 – € 80 (incl. btw en montage)20 à 30 jaar
Hellend dak  
Kunstleien€ 30 – € 6525 jaar
Bitumenleien€ 30 – € 4025 jaar
Natuurleien€ 55 – € 19930 jaar
Betonpannen€ 22 – € 4130 jaar
Overzetdak€ 50 – € 6030 jaar
Riet€ 90 – € 9535 jaar

Prijs dakramen en dakkoepels plaatsen

De prijzen voor het laten plaatsen van een dakkoepel, dakraam en/of dakkapel staan hieronder vermeld. De prijs die u zal betalen, zal afhangen van de specifieke grootte die u wenst.

TypeRichtprijs
Dakkoepel 60x60cm€ 400 – € 500
Dakraam 114x118cm+- € 400
DakkapelVanaf € 3.000

Prijs dakgoot reinigen

Het merendeel van de firma’s dat instaat voor het reinigen van dakgoten, zal per meter tussen de € 3 en € 5 aanrekenen.

Veelgestelde vragen over dakwerken

Heb ik recht op premies als ik dakwerken laat uitvoeren?

Als u bepaalde renovatiewerken laat uitvoeren (bijv. het vernieuwen van uw dakraam), dan kan u een renovatiepremie van 20 tot 30 % van de factuur (exculsief BTW) krijgen, maar het hangt ook grotendeels af van uw inkomen. Er moet wel met een aantal voorwaarden rekening gehouden worden. Zo komen bijvoorbeeld enkel woningen in het Vlaams Gewest in aanmerking voor een premie en moet het gebouw minstens 30 jaar oud zijn.

Onder bepaalde voorwaarden heeft u ook recht op een Vlaamse verbeteringspremie om bepaalde zaken aan uw dak te laten herstellen, zoals de draagstructuur, de dakbedekking, de dakgoten, de dakramen, de dakisolatie. Om recht te hebben op deze premie, zal u ook aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Voor deze steunmaatregel moet u minstens een factuur van € 2500 (incl. BTW) betalen, moet uw huis minstens 25 jaar oud zijn en in het Vlaams Gewest liggen.

Als u uw dak wil laten isoleren kan u hiervoor ook een premie aanvragen. Op voorwaarde dat uw woning in het Vlaams Gewest ligt, het isolatiemateriaal voldoet aan de technische eisen en de woning voor 1 januari 2006 aangesloten is op het elektriciteitsnet, maakt u kans op de premie. In bepaalde gemeentes kan u subsidies krijgen of goedkope leningen.

Hoe zit het juist met het BTW-tarief voor dakwerken?

Indien u het dak van uw privéwoning wil laten renoveren, maakt u kans op het verlaagd BTW-tarief van 6 procent. Uw woning dient dan ouder dan 10 jaar te zijn en zowel de levering als de plaatsing van de materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.

Hoe weet ik of de muurplaat vervangen moet worden?

De muurplaat verdeelt het gewicht van uw dak en bevindt zich net onder het dak. Deze balk kan verrotten door vocht dat insijpelt via de muren. Een muurplaat die rot is, kan gedeeltelijk vernieuwd worden of volledig.

Hoe weet ik of mijn dakgoot verstopt is?

Een verstopte dakgoot kan u bijvoorbeeld herkennen aan planten die in de dakgoot groeien of als er tijdens een regenbui water naast de dakgoot loopt in plaats van door de dakgoot.

Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's