Dakwerken: Geef je woning een nieuwe uitstraling

Wil je jouw dak vernieuwen, om deze een nieuwe uitstraling te geven? Ben je het beu om onnodige energiekosten te betalen? Wil je jouw dak isoleren en een steentje bijdragen aan het milieu? Of heeft jouw schoorsteen een jaarlijkse kuisbeurt nodig?

Maak dan werk van jouw dakwerken. Informeer je over de verschillende soorten dakwerken. We geven een overzicht van de prijzen en voordelen die dakwerken bieden.

Dakwerken

De voordelen van dakwerken

Het uitvoeren van dakwerken biedt tal van voordelen voor jouw woning:

 • Een functioneel en esthetisch dak: Jouw dak krijgt veel te verduren door bepaalde weersomstandigheden. Bescherm jouw woning tegen lekkage door een correcte uitvoering van de dakwerken. Op deze manier voorkom je vochtplekken en schimmel. Houd je woning gezond en zorg voor jouw dak.
 • Financiële steun en premies: Voor een gedeelte van de kosten van jouw dakwerken kan je rekenen op financiële steun. Dit als als je jouw dak laat:
  • vernieuwen,
  • herstellen,
  • isoleren.
 • Duurzamere en lagere energiekosten dankzij een goede isolatie: De woning zal minder warmte verliezen dankzij een goede isolatie. Dit betekent dat je minder stookt en betaalt. Met een nieuwe, goed geïsoleerde dakbedekking bespaar je tussen de 400 en 650 euro per jaar. Deze investering loont zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind dakwerkers in jouw regio

Dakrenovatie en herstelling

Renoveer jouw dak, indien jouw dak beschadigd is of niet langer functioneel. Het is niet noodzakelijk het hele dak te vernieuwen. Soms volstaat het om bepaalde delen te vervangen. Het is mogelijk om jouw dak van extra balken te voorzien, indien de stabiliteit niet langer naar behoren is. Hiervoor dien je jouw dak niet volledig af te breken.

Jouw dakconstructie laten vernieuwen is geen goedkope opgave. Een nieuwe dakconstructie is nodig indien jouw dak beschadigt raakte tijdens een storm of je de stijl van het dak wil aanpassen. Als de gordingen van het dak aangetast zijn door vocht of insecten (zoals houtwormen), dan dien je het dak snel te vernieuwen.

Prijzen renovatiewerken en herstellingen

 • Vernieuwen dakconstructie: € 1.700 / m³
 • Vernieuwen spanten € 2.000 / m³ 
 • Vernieuwen gordingen € 1.900 / m³
 • Vervangen muurplaat vanaf € 600 per lopende meter
Dakrenovatie en herstelling

Dakrenovatie: hellend dak

Wil je een nieuwe dakbedekking plaatsen, dan heb je twee opties:

 1. Verwijder het oude dak en plaats een volledig nieuw dak.
 2. Plaats een nieuw dak met een overzetdak.

De tweede optie is de goedkoopste optie. Bij deze oplossing wordt er een nieuw dak bovenop het oude dak geplaatst. Deze werken duren maximaal 24 uren. Het is onmogelijk om een overzetdak over een pannendak te plaatsen. Een overzetdak is wel mogelijk bij een leien dak, roofing of golfplaten.

Ga je een nieuwe dakbedekking plaatsen, heb je de keuze uit verschillende materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen prijs, uitstraling en levensduur. De verschillende soorten dakbedekking zijn:

 • Dakpannen: Dakpannen worden vaak gekozen voor hellende daken, omdat de dakwerker ze snel en gemakkelijk plaatst. Een keramische dakpan of betonnen dakpannen kennen daarnaast een lange levensduur.
 • Leien: Leien hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar en worden vaak gekozen omwille van hun knappe uitstraling.
 • Rietdak: Als je een hellend dak hebt en houdt van een origineel en authentiek dak, dan kan je gaan voor een rieten dak. Na ongeveer dertig jaar dien je het dak te vervangen.
Dakwerkers in actie

Dakrenovatie: platte daken

Voor algemene dakwerken op platte daken heb je de keuze uit meerdere materialen. Je kan kiezen tussen bitumen (roofting), EPDM, pvc en een groendak. Deze verschillende technieken om jouw dak te vernieuwen, worden hieronder besproken.

 • Bitumen (roofing): Dit is een populaire keuze, omwille van de lange levensduur en de goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Via een brander wordt de roofing aangebracht. De roofing wordt verwarmd. Op deze manier hecht de roofing zich eenvoudig aan de constructie en ben je verzekerd van een waterdicht dak.
 • EPDM: Je kan platte daken ook laten vernieuwen met EPDM, een synthetisch rubber. Net als roofing is EPDM een duurzaam materiaal. Daarnaast is EPDM uv-bestendig, biedt het een goede bescherming tegen extreme weersomstandigheden en heeft het geen onderhoud nodig. EPDM is perfect te combineren met een groendak, aangezien EPDM bestand is tegen wortelgroei.
 • Pvc: Dankzij het vernieuwen van jouw dak met PVC, sluit je jouw dak waterdicht af. Dit geldt zowel voor een hellend als een plat dak. De levensduur van dit materiaal ligt iets lager dan de andere materialen (20 jaar).
 • Groendak: Wil je jouw dak vernieuwen en tegelijkertijd jouw steentje bijdragen aan het milieu? Dan kan je het milieuvriendelijke groendak kiezen. Bij dit type dak kies je voor beplanting op jouw dak. Dit is enkel mogelijk bij platte daken. De plantensoorten die op jouw dak groeien, zijn bepaalde gras-, mos- en kruidsoorten of vetplanten. Dit is vegetatie die tegen vocht en droogte kan en die jouw dak beter beschermt tegen bepaalde weersomstandigheden.
Op zoek naar een specialist?
Laat je dak renoveren

Dakisolatie

Door jouw dak te isoleren ontsnapt er minder warmte langs het dak. Op deze manier betaal je lagere energiekosten. Je kan jouw dak op twee verschillende manieren isoleren. Ofwel isoleer je jouw dak langs de binnenkant (koude platte daken), ofwel langs buiten (warme platte daken). De kostprijs van isolatie langs binnen is minder dan die langs buiten, maar je verliest wel meer ruimte.

Er bestaan verschillende materialen om daken te isoleren. Voor een hellend dak wordt voornamelijk isolatiewol gebruikt. Isolatieplaten uit PUR, PIR en XPS worden zowel voor hellende als platte daken gebruikt. Daarnaast kan er voor losse isolatie gekozen worden, die op het dak wordt gespoten. Jouw gekozen isolatiemateriaal bepaalt grotendeels de prijs die je betaalt.

Dakramen en dakkoepels plaatsen

Om meer licht in jouw kamers te brengen, plaats je dakramen of dakkoepels. Dankzij een optimalisering van de lichtinval in jouw kamers, leef je duurzamer en daalt jouw energiefactuur. Indien je een hellend dak hebt, kan je een dakkapel plaatsen. Zo krijg je niet alleen meer lichtinval in jouw woning, maar breid je jouw woning ook uit.

Dakgoot reinigen

Dakgoot reinigen

Bij een dak hoort uiteraard een dakgoot. De dakgoot voert het regenwater af. Indien de dakgoot verstopt zit met bladeren, takken of mos, verstopt de waterafvoer. Daarnaast kan een dakgoot afbreken. Dit brengt gevaarlijke situaties teweeg. Let op met mos. Mos kan jouw oude dakbedekking poreus maken.

Aangezien een dakgoot zich op redelijk hoogte bevindt, is het gevaarlijk een dakgoot zelf proper te maken. Het is aangeraden een gespecialiseerde firma te raadplegen, indien je de dakgoot zelf niet leeg gemaakt krijgt. Een gespecialiseerde firma beschikt over de nodige kennis en apparatuur om een dakgoot op een correcte manier te reinigen.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met een vakman

Schoorsteenvegen

Jouw schoorsteen geregeld kuisen is van essentieel belang. Het niet reinigen van de schoorsteen heeft een negatieve invloed op de veiligheid in de woning en de gezondheid van de huisgenoten. Een propere en onderhouden schoorsteen voorkomt een brand of een CO-vergifting.

Het reinigen van schoorstenen is voor verschillende types verplicht. Om te weten of jouw schoorsteen in aanmerking komt, vraag je best advies aan een vakman. Daarnaast kan het geen kwaad om jouw schoorsteen na te kijken, ongeacht het type dat je thuis hebt.

Verplichte reiniging cv ketel

Kijk ook goed na of je de centrale verwarmingsketel dient na te kijken. Dit is namelijk verplicht.

Schoorsteenveger langs binnen

Prijs dakwerken

Prijs dakrenovatie en herstelling

De prijs van een nieuw dak of een renovatie is afhankelijk van het type dakbedekking je kiest. Maak een afweging tussen de prijs, de levensduur en jouw persoonlijke voorkeur qua uitzicht. Indien je twijfelt, helpt een vakman jou met het nodige advies.

Om jou een duidelijk beeld te geven van de verschillende soorten daken en hun prijs per m² en levensduur, geven we het volgende overzicht:

Soorten dakenPrijs dakwerken per m²Levensduur
Platte daken  
Bitumen€ 40 – 60 (inclusief btw en montage)25 jaar
EPDM€ 50 – 80 (inclusief btw en montage)40 à 50 jaar
Groendak€ 40 – 80 (inclusief btw en montage)50 à 60 jaar
Pvc€ 45 – 80 (inclusief btw en montage)20 à 30 jaar
Hellende daken  
Kunstleien€ 30 – 6525 jaar
Bitumenleien€ 30 – 4025 jaar
Natuurleien€ 55 – 19930 jaar
Betonpannen€ 22 – 4130 jaar
Overzetdak€ 50 – 6030 jaar
Riet€ 90 – 9535 jaar

Voor een exacte prijsberekening vraag je best enkele offertes op via het offerteformulier. Op deze manier vergelijk je eenvoudig verschillende prijzen van meerdere vakmannen.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis prijzen op maat

Prijs dakramen en dakkoepels plaatsen

De kostprijs van jouw dak is afhankelijk van het al dan niet plaatsen van een dakkoepel, dakraam of dakkapel. De exacte prijs van deze elementen hangt af van hun grote. Hieronder gegeven we enkele richtprijzen:

TypeRichtprijs
Dakkoepel 60 x 60 cm€ 400 – € 500
Dakraam 114 x 118 cm± € 400
DakkapelVanaf € 3.000
Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis prijzen op maat

Prijs dakgoot reinigen

Voor het reinigen van jouw dakgoot kan je een gespecialiseerde firma inschakelen. De firma rekent gemiddeld tussen € 3 tot € 5 aan per meter.

Veelgestelde vragen over dakwerken

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen? Wij geven een antwoord op de meest voorkomende vragen in verband met dakwerken.

Premies dakwerken

Heb ik recht op premies als ik dakwerken laat uitvoeren?

Laat je bepaalde renovatiewerken uitvoeren, dan heb je recht op een renovatiepremie. De premie betaalt 35 tot 50 % van de factuur (excl. BTW) terug. Het exacte bedrag hangt af van jouw inkomen. Daarnaast dien je rekening te houden met enkele voorwaarden. Enkel woningen in het Vlaams Gewest kunnen beroep doen op deze premie. De woning dient eveneens 15 jaar oud te zijn.

Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op een Vlaamse verbeteringspremie. Deze premie geldt voor bepaalde type dakwerken, zoals het verbeteren van:

 • de draagstructuur,
 • de dakbedekking,
 • de dakgoten,
 • de dakramen,
 • de dakisolatie.

Voor deze steunmaatregel moet je minimaal een factuur van € 1.000 (excl. btw) betalen. Jouw huis moet minstens 15 jaar oud zijn en in het Vlaams Gewest liggen.

Voor het isoleren van jouw dak kan je ook een premie aanvragen. Je maakt kans op deze premie als jouw woning in het Vlaams Gewest ligt. Daarnaast moet het isolatiemateriaal aan de technische eisen voldoen. Tot slot werd de woning voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten. In bepaalde gemeentes krijg je subsidies of een goedkope lening.

Hoe zit het juist met het BTW-tarief voor dakwerken?

Indien je het dak van jouw privéwoning isoleert, maak je kans op het verlaagd BTW-tarief van 6 %. Jouw woning dient ouder te zijn dan 10 jaar. Daarnaast moeten zowel de levering als de plaatsing van de materialen door eenzelfde dakwerker gebeuren.

Dakpannen-reinigen.jpg

Hoe weet ik of de muurplaat vervangen moet worden?

De muurplaat verdeelt het gewicht van jouw dak en bevindt zich net onder het dak. Deze balk rot door vocht, dat insijpelt via de muren. Een muurplaat die rot is, kan gedeeltelijk of volledig vernieuwd worden.

Hoe weet ik of mijn dakgoot verstopt is?

Een verstopte dakgoot herken je aan enkele elementen. Ofwel groeien er platen uit de dakgoot, ofwel stroomt de dakgoot over na een hevige regenbui. Indien dit het geval is, dien je jouw dakgoot te reinigen.

Via onderstaand formulier vind je specialisten in dakwerken met jarenlange ervaring in jouw regio. Ontvang meerdere offertes voor dakwerken en vergelijk eenvoudig de prijzen van verschillende vakmannen. Vind de vakman op maat en ga samen aan de slag.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Dakwerken