Wat is een dakgebinte?

Een dakgebinte is een dakconstructie van verschillende homogene materialen (hout, metaal of beton) dat het raamwerk vormt dat het gewicht van jouw dak draagt. Het is ook het raamwerk dat de vorm van jouw dak vormt en zorgt voor de stabiliteit ervan.

Bovendien draagt het bij tot zowel de thermische als akoestische isolatie en de dakbedekking van je hele woning. Afhankelijk van jouw keuze heb je al dan niet de mogelijkheid om een zolderruimte, een extra kamer, onder het dak te creëren. Jouw gebinte is dus een essentieel onderdeel van je dak.

Dakgebinte

Hoeveel kost een gebinte per vierkante meter?

De gemiddelde prijs van een gebinte ligt tussen € 40 en € 110 per vierkante meter. Hieronder een overzicht van de prijzen per type gebinte.

Type gebintePrijs per vierkante meter
Traditioneel (hout)€ 60 à € 90
Geprefabriceerd (industrieel)€ 50 à € 70
Plat dak (beton: klassiek of begroeid)€ 60 à € 100

De verschillende factoren die dit bedrag beïnvloeden zijn echter:

  • De aard van het project
  • Het toegewezen budget
  • Het type kader
  • Het gebruikte materiaal
  • De oppervlakte van het frame
  • Arbeidsintensiteit en uurtarief
  • Alle andere werfwerkzaamheden in verband met jouw dak: de plaatsing van het geraamte, de thermische en akoestische isolatie van jouw dak, enzovoort.

Soorten raamwerken

Er zijn verschillende soorten raamwerken, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Traditionele houten frame

Dit type constructie is ideaal voor de meeste daken en dakbedekking. Het is gemaakt van massief hout, bestaande uit verschillende fijne houtsoorten. Deze zijn samengevoegd tot balken die evenwijdig lopen aan de nok waarop de daksparren en de dakbedekking steunen.

Dit type raamwerk wordt over het algemeen aangetroffen in oudere gebouwen. Het traditionele frame wordt vaak als eleganter beschouwd vanwege zijn “oude” en “rustieke” kanten. De bouw ervan is echter tijdrovender en kostbaarder dan die van andere types.

Type traditionele framePrijs per vierkante meter
Spar€ 40 à € 50
Douglasspar€ 50 à € 60
Eik€ 80 à € 90
Decoratief€ 150 à € 300
Stalen frame

Dakspant frame

Dit type geprefabriceerde tralieligger (ook wel dakspant genoemd) of industriële tralieligger, die meestal driehoekig van vorm is (gemaakt van hout), wordt veel gebruikt in de individuele bouw. Dit type gebinte bestaat hoofdzakelijk uit een hoofdbalk, die steunt op een reeks stijlen, gordingen, die de gebinten met elkaar verbinden. Een dakspant gebinte wordt meestal gebruikt bij een zadeldak.

Deze constructie is een voordeel voor mensen met een bescheiden budget. Bovendien is het minder duur dan traditionele dakbedekking. Dit type is echter niet geschikt voor verbouwde zolders zoals bij een zadeldak, omdat het te veel dakruimte inneemt. Voor een dakspant frame kan je kiezen uit verschillende materialen:

Type dakspantPrijs per vierkante meter
Eenvoudig hout (driehoekig)€ 40 à € 90
Staal€ 30 à € 120
Industrieel€ 30 à € 35

Plat dak frame

Dit type raamwerk is aangepast aan platte daken met als doel een potentieel terras te creëren. Het wordt meestal gemaakt van voorgespannen of gewapend beton. Dit in tegenstelling tot de traditionele of vakwerk houten dakconstructie, die door regelmatige behandelingen tegen parasieten of ziekten moet worden onderhouden.

Merk op dat de groendakstructuur vele voordelen heeft, zoals bescherming tegen uv-straling. Bovendien draagt de vegetatie bij tot de afvoer van regenwater en anderzijds is het een goede thermische en akoestische isolator.

Type plat dakPrijs per vierkante meter
Klassiek (beton)€ 60 à € 80
Groendak€ 90 à € 100
Met fotovoltaïsche panelen€ 700

Hoe moet je jouw dakconstructie isoleren?

Naast de andere reeds vermelde tarieven is het bedrag voor sarking (thermische en akoestische isolatie van de dakstructuur aan de buitenzijde) vastgesteld op € 200 per m². Deze techniek bestaat erin het dak te verhogen om een isolatielaag aan te brengen tussen de horizontale balken.

Sarking draagt bij tot het behoud van de beschikbare ruimte onder het dak, tot een optimale isolatie en tot een esthetisch uitzicht.

Is de dakbedekking niet perfect waterdicht, of heeft het dak geen onderdak? Dan is de kans op vochtproblemen vrij groot. Ook een dampdichte dakbedekking zorgt ervoor dat vochtige lucht zich opstapelt in het dak, wat op lange termijn voor een vochtig houten gebinte zorgt.

Schuin dak isoleren

Hoe jouw gebinte onderhouden?

Onderhoud en renovatie van een dakconstructie doe je best om de 25 à 30 jaar. Dit is om te controleren of jouw dakconstructie niet lijdt aan verschillende aantastingen (zoals infiltratie, insecten, ziekte, schimmel, enzovoort).

Regelmatige inspecties en diverse behandelingen helpen echter om de eventuele kosten van toekomstige renovatiewerkzaamheden te beperken. Overweeg daarom een onderhoudscontract af te sluiten met een kwaliteitsbedrijf.

Opgelet, het type dak dat je hebt zal de prijs beïnvloeden. Zo zal de prijs voor een zadeldak hoger liggen dan voor een plat dak.

Type onderhoudPrijs per vierkante meter
Behandelingen€ 50 à € 170
Verandering van het verbouwde dakruimte€ 2.000 à € 15.000
Verhogen frame€ 1.800 à € 2.500

Premies voor dakbedekking in Brussel & Wallonië

Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle premies die voor dakbedekking beschikbaar zijn:

PremieBrusselWallonië
Toeëigening van een dakgebinte/€ 250
Vervanging van de dakbedekking/€ 6 per m²
Vergoeding (tot 70% van het investeringsbedrag)JaNee

In Brussel heb je geen vergoeding voor de totale kosten. Wel kan je tot 70% terug krijgen van de hele kosten.

Vergelijk offertes voor dakconstructies

Ben je op zoek naar een betrouwbare en erkende dakdekker in jouw regio? Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je zo snel mogelijk tot 5 offertes. Dit is 100% gratis en zonder verplichting! Bovendien ontvang je alle informatie die je nodig hebt om jouw vragen te beantwoorden. Kies de beste dakdekker voor jouw dak!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken