Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak is een speciaal soort dak dat, net als een plat dak, slechts één dakvlak heeft. Een andere naam voor lessenaarsdak is dakschild. Een klassiek zadeldak bestaat uit twee symmetrische dakvlakken. In tegenstelling tot platte daken, hebben lessenaarsdaken een schuine constructie. De helling is minstens 15 graden. In een huis met dit type dakconstructie is de ene kant erg hoog, terwijl de andere vrij laag is.

Er zijn twee soorten lessenaarsdaken: een traditioneel of verspringend lessenaarsdak. De traditionele lessenaarsdak constructie heeft slechts één zijde. Een verspringend lessenaarsdak heeft twee of meerdere dakvlakken. Bij een verspringend lessenaarsdak staan beide dakvlakken tegenover elkaar op verschillende hoogtes.

Dak renoveren

Waarom kiezen voor een lessenaarsdak?

Lessenaarsdaken worden vaak gekozen voor huizen in traditionele stijl, maar ook hun hoge weerstand tegen de weersomstandigheden is bijzonder belangrijk. Zo’n schuine daken staan immers bekend als echte bolwerken tegen de weersomstandigheden. Zeer bekend in België, waarderen de eigenaars van dit type dak vooral hun flexibiliteit.

Lessenaarsdaken staan ook bekend voor hun moderne en unieke uitstraling. Ook qua design kan je met deze dakvorm vele creatieve kanten op. Een lessenaarsdak tilt jouw huis in één oogopslag naar een hoger niveau. Met dit type dak creëer je trouwens extra lichtinval en heb je maar één dakgoot nodig.

Prijzen voor lessenaarsdaken in België

De gemiddelde prijs van een lessenaarsdak ligt tussen € 18.000 euro en € 30.000, afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest. Hieronder een overzicht.

Type dakbedekkingPrijs (per m²)
NatuurleienVan € 100 tot € 140
KunstleienVan € 50 tot € 75
Keramische dakpannen (kleidakpannen)Van € 35 tot € 65
Betonnen dakpannenVan € 20 tot € 40
Rieten dakbedekkingVan € 70 tot € 90
Zink dakbedekkingVan € 40 tot € 100

Soorten dakbedekking

Leien

Traditioneel wordt leisteen gemaakt door lagen kleigesteente samen te persen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om kunstmatige leisteen van cellulose te maken.

Een leien dak kan vrij duur zijn. Vooral als je voor natuurleien kiest. Je moet rekenen op een prijs tussen € 90 en € 120 per m². Dit materiaal wordt gewaardeerd om zijn esthetische aantrekkingskracht en lange levensduur. Voor kunstmatige leisteen, reken je best tussen € 50 en € 75 per m². Deze zijn veel goedkoper, lichter, maar hebben ook een kortere levensduur.

Om leisteen correct te leggen, doe je best beroep op een vakman, want het is een zeer technische installatie. Leien kunnen zowel op lage als op hoge hellingdaken worden geplaatst. Afhankelijk van de steilte van de helling, zal de lei groter of kleiner moeten zijn om zo goed mogelijk bestand te zijn tegen regen en wind.

Voor steile hellingen zijn kleinere leien nodig, terwijl voor ondiepe hellingen grotere leien nodig zijn. De juiste maat leisteen zorgt ervoor dat het dak waterdicht is.

Dakbedekking plaatsen?
Vind vakmannen in je buurt!
Dakleien

Dakpannen

Dakpannen hebben al vele jaren de harten van vele Belgen veroverd. Ze kunnen hol of plat zijn. Het is belangrijk hiermee rekening te houden om het risico van lekken te vermijden. Tussen 20° en 25° wordt de voorkeur gegeven aan holle tegels. Vanaf een minimumhelling van 35° kies je best voor vlakke tegels, in de vorm van platen.

Twee soorten dakpannen kunnen worden gebruikt om het dak te bedekken. De meest voorkomende zijn terracotta tegels, ook bekend als keramische dakpannen. Zij kunnen vlak of gebogen zijn.

De voordelen zijn talrijk: ze zijn duurzaam, sterk en zorgen ook voor een goede thermische isolatie. Het gewicht van kleidakpannen moet worden ondersteund. Het is daarom belangrijk om een stevig raamwerk te hebben. Voor kleitegels moet je rekenen op een prijs tussen € 35 en € 65 per vierkante meter.

Betontegels hebben een modernere look dan keramiek. Meestal hebben ze een coating nodig om beter bestand te zijn tegen mos en vuil. Betonnen tegels kosten tussen de € 20 en € 40 per vierkante meter

Een rieten dakbedekking

Rieten daken zijn zonder twijfel de meest aantrekkelijke vorm van dakbedekking voor jouw huis. Rieten daken doen denken aan een vroeger tijdperk en voegen direct karakter en charme toe aan jouw huis.

Riet wordt beschouwd als het meest ecologische bouwmateriaal, het is een goede isolator en laat creativiteit toe in zijn vorm. Wat het budget betreft, kost dit type dakbedekking tussen € 70 en € 90 per vierkante meter.

Rieten dak met venster

Een zinken dakbedekking

Zeer praktisch voor meer afgeronde daken, is zink de laatste jaren opnieuw een populaire dakbedekking geworden. Het heeft de voorkeur voor huizen in moderne stijl boven traditionele huizen. Voor een zinken dak is het noodzakelijk een beroep te doen op een erkende dakwerker, want het is duurder en moeilijker te isoleren dan een pannendak.

Een zinken dakbedekking heeft verschillende voordelen. Zink is bijvoorbeeld mosvrij. Het heeft ook uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en gaat meer dan 100 jaar mee. Ten slotte is het ook milieuvriendelijk, want het is volledig recycleerbaar. Een zinken dak kost doorgaans tussen € 40 en € 100 per vierkante meter.

De verschillende onderdelen van een lessenaarsdak

Het is interessant om de delen van een hellend dak te kennen, om zo het belang ervan te begrijpen. Er zijn verschillende architecturale elementen waarmee je rekening dient te houden bij de bouw van jouw huis en dus ook jouw hellend dak:

  • Het geraamte: over het algemeen is de structuur van het traditionele geraamte (vlonders) gemaakt van hout, triplex of oriented strand board.
  • Gootstukken: dienen om de waterdichtheid en ondoordringbaarheid van deze elementen te garanderen. Bij een lessenaarsdak heb je trouwens maar één dakgoot nodig.
  • Bekleding: dit is het meest zichtbare element van buitenaf en is de laatste bekledingslaag op het dak. Je kan kiezen tussen dakpannen, leien, zink of riet.

Hoe voer je de isolatie uit?

Het is raadzaam de isolatie van het dak niet te verwaarlozen, om zo het gebruik ervan in elk seizoen te verzekeren. De zolder is een van de kamers die moeten worden geïsoleerd om energieverliezen te beperken. Met deze techniek kan meer dan 30% op de energiekosten worden bespaard.

Type isolatieKenmerkenPrijs per m²
Steenwol (10cm)Zeer veelzijdig, voordelig, maar vereist een grote laag€ 13
Glaswol met geel/zwarte glasbaanGoede geluids- en warmte isolatie, beschermt tegen vuur€ 24,40
Ongecoate glaswolplaat (12cm)Goede thermische isolatie€ 20,10
Glaswol strokenmat (12cm)Eenvoudige installatie, lage isolatiekosten en recycleerbaar€ 15,30
Hennepwolplaat (18cm)Zeer goede thermische en geluidsisolatie, gemakkelijk te plaatsen, brandwerende isolatie€ 17
PIR (6 cm)Polyisocyanuraat isolatieplaat, zeer waterdicht en winddicht€ 15

Hoe onderhoud ik mijn lessenaarsdak?

Leisteen wordt met de tijd blootgesteld aan mos. Als het grootste deel van het dak met mos bedekt is, bestaat de beste reinigingstechniek erin de leien met een product te besproeien en ze vervolgens met een waterstraal af te spoelen. Deze methode zal het mos snel verwijderen.

De procedure voor het verwijderen van mos op een pannendak is delicater. Het is raadzaam een borstel en een geschikt reinigingsmiddel te gebruiken. Een andere optie die minder schadelijk is voor het dak, is zeepwater te gebruiken en altijd van boven naar beneden te werken alvorens af te spoelen.

Rieten daken zijn erg mooi, maar het onderhoud is vrij complex. Je moet mos en algen verwijderen die zich kunnen ophopen. Borstel het dak schoon en zorg ervoor dat alle sporen van mos en korstmos worden verwijderd. Dit is een zeer arbeidsintensieve stap.

Zinken daken hebben daarentegen geen last van dit probleem. Zij besparen dus tijd en geld. Ook al is zink een onderhoudsvriendelijk materiaal, toch moet jouw dak regelmatig geïnspecteerd worden.

Waarom een professional inschakelen?

De stevigheid van het dak, de waterdichtheid en het esthetische aspect zijn allemaal zaken waarmee rekening moet gehouden worden bij de renovatie of de bouw van een nieuw dak. Dit is een ingewikkelde klus, het is dus verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen. Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen.


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken