Roofing is één van de populairste soorten dakbedekking. Een andere benaming voor roofing is bitumen of dakleer. Roofing is een goed alternatief voor een EPDM of pvc dakbedekking.

Bitumen wordt gemaakt uit aardolie met polyester of glasvlies in combinatie met kunststofvezels. Roofing wordt zowel op hellende daken als platte daken geplaatst.

Wat kost roofing per m²

De kostprijs voor roofing per m² (zonder isolatie) ligt tussen de € 40 en € 60. Deze prijsberekening is inclusie de plaatsingskosten en de btw. Roofing is goedkoper dan het steeds populairder wordende EPDM dakbedekking.

De exacte prijs is afhankelijk van de grootte van jouw dak. Hoe groter jouw dak, hoe minder je betaalt per vierkante meter. Andere factoren die meespelen zijn:

  • de combinatie met de onderliggende isolatie van jouw dak
  • de bereikbaarheid
  • het type roofing
  • de moeilijkheidsgraad van de werken
  • de staat van het dak

De kostprijs per dakwerker kan verschillen. Daarom is het verstandig meerdere offertes op te vragen bij verschillende vakmannen. Vergelijk hun prijzen en de kwaliteit van hun roofing. De dakwerken kan zelf ook voorstellen doen in uw voordeel. Kom via het offerteformulier in contact met een vakman, die precies in jouw project past.

De voordelen van een roofing dak

Kiezen voor roofing is een goede keuze. Naast de kostprijs biedt roofing nog tal van voordelen.

Kostprijs

Roofing is goedkoper dan andere soorten dakbedekking.

Levensduur

De gemiddelde levensduur van roofing ligt tussen de 20 en 40 jaar. Dit is een zeer lange levensduur voor een dakbedekking. De effectieve levensduur hangt af van de kwaliteit van het materiaal, het onderhoud en de plaatsing door de vakman.

Waterbestendig

Goed geplaatste roofing is bestand tegen vocht. De naadverbinding tussen de verschillende stroken voorkomt lekkages.

Combinatie met isolatie

Het is mogelijk om isolatie langs buiten op het dakleer aan te brengen.

Eenvoudige herstellingswerken

Indien er scheuren of blazen in de bitumen optreden, Moet je de roofing herstellen. Dit is een gemakkelijke klus voor een vakman. Laat een erkend vakman zo snel mogelijk naar de schade kijken. Eenmaal de roofing hersteld is, voorkom je vochtproblemen.

Kleur

De standaard kleur voor roofing is zwart. Naast zwarte roofing heb je de keuze uit rood, wit, bruin… Kiezen voor witte roofing biedt een extra voordeel. Het zonlicht wordt door het witte oppervlak gereflecteerd. Dit zorgt ervoor dat extreme temperaturen het huis niet binnendringen. Zo blijft de woning koel op warme zomerdagen.

De witte kleur heeft eveneens invloed op de levensduur van de roofing. Omdat de roofing minder invloed van temperatuurschommelingen ondergaat, gaat de bitumineuze dakbedekking langer mee.

Milieuvriendelijk

Roofing wordt grotendeels vervaardigt uit gerecycleerd materiaal.

De nadelen van een roofing dak

Naast de vele pluspunten heeft roofing ook enkele minpunten.

Niet naadloos

Het aanbrengen van de roofing gebeurt in stroken. Indien de stroken niet op een correcte manier geplaatst worden, is lekkage mogelijk. Een correcte uitvoering van roofing is dus noodzakelijk om jou van een goede dakbedekking te voorzien. Raadpleeg steeds een erkend dakwerker voor de plaatsing van jouw roofing dakbedekking.

Bestand tegen UV stralen

Niet elk type roofing is even goed bestand tegen UV straling. De waardes van SBS roofing liggen lager dan die van APP roofing. Dit verhelp je eenvoudig door een extra toplaag aan te brengen.

Meerdere lagen

De vakman brengt roofing in meerdere lagen aan. Op deze manier verzekert hij jou van een waterdicht dak.

Wat kost een roofing dak?

De verschillende soorten roofing

De twee belangrijkste soorten roofing zijn SBS en APP. Maar wat is het verschil tussen beiden soorten roofing?

SBS roofing

SBS roofing staat voor Styreen Butadieen Styreen. Aan dit type bitumen dakbedekking is een elastomeer, rubberachtige kunststof, toegevoegd.

SBS is flexibel en heeft een grote hechtkracht. Deze roofing is geschikt voor verschillende ondergronden, zoals isolatie en hout. De elasticiteit van SBS vangt het krimpen en uitzetten van de ondergronden op. SBS roofing is minder goed bestand tegen UV straling dan APP roofing. Op termijn wordt SBS poreus en is jouw roofing aan vervanging toe.

APP roofing

APP roofing staat voor Atactisch Poly Propyleen. Aan deze roofing worden plastomeren toegevoegd. In combinatie met bitumen, krijg je een soort roofing die minder elastisch is dan SBS bij lage tempraturen. Daarentegen is APP goed bestand is tegen UV stralen. Vanwege die lagere flexibiliteit is het aangewezen om APP roofing enkel te gebruiken op ondergronden die amper krimpen of uitzetten.

Wanneer roofing dakbedekking vervangen? 

Roofing heeft een behoorlijk lange levensduur. De levensduur van roofing varieert tussen de 20 en 40 jaar. Beschik je over een goed geplaatste kwaliteitsroofing, dan kom je gemakkelijk in de beurt van 40 jaar. Daarnaast dien je de roofing op een correcte manier te onderhouden. Roofing onderhoud je best door jaarlijks vuil, onkruid en ingroeiende wortels te verwijderen.

Het kan natuurlijk zijn dat je roofing aan dringend herstel toe is. Dat is het geval wanneer je bijvoorbeeld scheurtjes of blaasjes in de roofing vaststelt. Blazen wijzen erop dat er waterdamp onder roofing zit. Deze geven aanleiding tot scheurtjes, waardoor vocht het dak binnendringt. Twijfel je over de staat van jouw roofing, vraag dan raad aan een vakman.

Scheuren in de roofing komen minder vaak voor bij de moderne versie. Door de scheurtjes in de roofing is jouw dak niet langer waterdicht. Indien het water tot in jouw roofing dak doordringt, worden de onderliggende materialen zoals hout– of onderliggend beton constructies aangetast.

Reparatie

In beide gevallen is het aangewezen om zo snel mogelijk herstellingen uit te voeren. Bij plaatselijke schade kunnen blaasjes of scheurtjes eventueel eenvoudig gerepareerd worden met rubbercoating of een soort rubberpasta die speciaal voor daken is ontwikkeld.

In andere gevallen wordt best een nieuwe strook bovenop op het beschadigde deel geplaatst. Dit is een efficiënte oplossing die relatief weinig kost. Het is bij blazen en scheuren wel aangewezen om na te gaan of de volledige dakbedekking zijn werk nog degelijk doet.

Een vakman zal snel weten of dit het geval is. Hij raadt je de juiste oplossing voor jouw probleem aan.

Roofing branden en plaatsen

Hoe roofing branden en roofing plaatsen?

Roofing plaatsen gebeurt met behulp van een gasbrander. Vanwege de hitte wordt de roofing rol lichtjes vloeibaar, en hecht het zich aan het oppervlak. Wanneer er genoeg overlap is tussen de stroken, ongeveer 10 centimeter, krijg je een mooi waterdicht geheel.

Het branden van een roofing rol moet op de juiste manier gebeuren om blaasvorming te voorkomen en houdt uiteraard een groter risico op brandgevaar in. Schakel daarom zeker een specialist in om jouw dak van roofing te voorzien.

Kan ik roofing ook lijmen? 

Een andere optie is roofing aan jouw dak lijmen. De aankoop van roofing lijmen maakt dit iets duurder, maar heeft als voordeel dat jouw roofing een extra waterdichte laag heeft. Zo is jouw dakbekleding extra waterbestendig. Deze werkwijze is makkelijk en veiliger dan roofing branden, waardoor het zeker voor een doe-het-zelver de aangewezen keuze is.

Op zoek naar een nieuwe roofing dakbedekking?

Wil je roofing plaatsen en de kosten drukken? Vergelijk meerdere offertes van verschillende vakmannen. Kom in contact met verschillende dakwerkers uit jouw regio. Vergelijk op een eenvoudige manier hun prijzen en vind de vakman die binnen jouw project past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken