Hoeveel kost het renoveren van je dak?

Je dak renoveren kan je heel wat kosten besparen op een nieuw dak. Hoeveel je dakrenovatie juist zal kosten, is afhankelijk van het soort renovatie: wil je de hele dakbedekking vervangen? Gaat het om de renovatie van een plat dak of een hellend dak? Benodigde dakrenovatie materialen en eventuele bijkomende dakwerken.

Dakwerken Renovatie Dakbedekking Vervangen

Wat beïnvloedt de prijs?

1. Dakrenovatie plat dak versus hellend dak

Een eerste factor die de dakrenovatie prijs kan bepalen is of je dak al dan niet plat is. Bij platte daken zijn er veel minder risico’s voor de dakwerkers omdat ze gewoon op de dakstructuur kunnen staan.

Voor een schuin dak is bijvoorbeeld een dakrenovatie steiger nodig die je ongeveer € 160 per week kan kosten. Daarbovenop kost het huren van een pannenlift nog eens een extra € 300 per week. Dit kan ook van toepassing zijn bij platte daken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een specialist in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

2. Kosten van het materiaal en dakbedekking

DAKBEDEKKING Prijs per vierkante meter
Dakrenovatie hellend dak  
Betonnen dakpannen € 60
Gebakken dakpannen € 65
Aluminium € 80
Leien € 85
Zink € 100
Riet € 105
Koper € 140

Nieuwe Dakbedekking Schuin Dak

Dakrenovatie plat dak  
Bitumen € 60
PVC € 70
EPDM € 70
Groendak € 80

3. Andere bijkomende dakwerken

Gaat het niet enkel over de renovatie van het dak maar wil je meteen ook je dak beter laten isoleren of wil je bijvoorbeeld schoorsteen renoveren? Dan heeft dat ook een effect op de dakrenovatie totaalprijs. Andere voorbeelden zijn het plaatsen van zonnepanelen of je oude dakbedekking grondig laten reinigen, tegen het mos dat je dak bedekt, als soort dak renovatie. 

Wist je dat zonnepanelen zowel kunnen op het platte dak als op hellende daken.

Installatie Zonnepanelen

Premies dakrenovatie: aanbod 2023

Voor renovaties van daken bestaan er verschillende premies, zo kan jij de kosten dakrenovatie laag houden: de overkoepelende renovatiepremie, de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie en de totaalrenovatiebonus.

Elk van deze premies heeft een aantal voorwaarden waar je aan zal moeten voldoen om er recht op te hebben. 

De overkoepelende renovatiepremie heeft één enkele voorwaarde: dat je dak renoveren factuur minstens € 2.500 bedraagt. 

De premie voor dakisolatie en zoldervloerisolatie kan je enkel ontvangen indien de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer en je woning voor 1 januari 2006 aangesloten is op het elektriciteitsnet. 

Ook voor de totaalrenovatiebonus moet je woning voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het net. Daarbovenop wordt verwacht dat je nog twee bijkomende energiebesparende maatregelen neemt, waarbij de eerste factuur gedateerd is tussen 1/1/2017 en 31/12/2021. 

Is je woning 10 jaar of ouder? In dat geval maak je kans op een btw-verlaging van 21 % naar 6 %. 

Op zoek naar een specialist?Dakrenovatie: Vraag advies en vergelijk gratis prijzen op maat

Wat zijn de opties voor het renoveren van een dak?

Optie 1: Plaatsen overzetdak

Een overzetdak plaats je wanneer de dakconstructie nog intact is maar de dakbedekking aan vervanging toe is. Zo bespaar je kosten op je oude dakbedekking verwijderen. Het is een snelle dakrenovatie oplossing waarbij een nieuwe constructie bovenop je oude dakbedekking of oude dakpannen wordt geïnstalleerd. Ongeacht de soorten dakbedekking kan je een overzetdak plaatsen op de huidige dakbedekking. Er wordt een lichtmetalen overzetdak geplaatst dat je zo’n 45 euro per vierkante meter zal kosten. Zo is het minder ingrijpend dan een complete dakrenovatie.

Overzetdak

Optie 2: Vernieuwen dakbedekking

Als je dakbedekking versleten is, laat dan een volledig nieuwe dakbedekking plaatsen. Een dakbedekking vervangen doe je best op tijd om slijtage en lekken te voorkomen. Voor een nieuwe dakbedekking betaal je ongeveer 50 euro per vierkante meter. Als je dakconstructie nog intact is hoef je niet te investeren in een totale dakrenovatie en enkel bijvoorbeeld je bestaande dakpannen vervangen.

Op zoek naar een specialist?Vraag extra professioneel advies voor een correcte uitvoering van je nieuwe dakbedekking

Optie 3: Vernieuwen dakconstructie

De tand des tijds vreet wel eens aan je dakconstructie door rotting, impact van het weer et cetera en heeft je dakconstructie aangetast. Het gaat hier echter om een volledige vervanging van dakconstructie en dakbedekking. Voor dit delicate dak renoveren werk zal je toch zo’n 175 euro per vierkante meter mogen neertellen. 

Neem bij de dakrenovatie kosten van een volledig nieuw dak ook in rekening dat er naar de onderliggende constructie en onderliggende muren moeten gekeken worden. Want is die muur die het gewicht van het dak verdeelt nog stabiel genoeg? En de prijs van dakisolatie plaatsen komen hier uiteraard ook nog bij voor een volledige dakrenovatie.

Het vernieuwen van je dakconstructie laat je omwille van de moeilijkheidsgraad best uitvoeren door een erkend vakman. Dit is zowel van toepassing bij een plat dak als bij een schuin dak renovatie.

Dakconstructie Renoveren

Optie 4: Verwijderen asbest

Bestaat je dakbedekking uit asbest? Dan kan je dat best ook op een veilige manier laten verwijderen door een goede dakwerker. Of dit zelf doen mits aangepast materiaal. Voor het verwijderen van asbest betaal je 10 à 15 euro per vierkante meter.

Dakrenovatie

Aandachtspunten bij het kiezen van dakwerkers

Dakwerken uitvoeren, is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet bij de dakrenovatie van hellende daken. Je kan er best een bekwaam dakwerker voor inschakelen. Maar, hoe doe je dat terwijl je de dakrenovatie prijs zo laag mogelijk wil houden? 

Op zoek naar een specialist?Vind een erkend dakwerker

Dakwerker in uurtarief of totaal tarief betaald?

Voor een gespecialiseerd dakwerker kan je rekenen op een uurtarief van 35 à 45 euro. Meer ervaren dakwerkers zullen voor jouw dakrenovatie wellicht wat meer vragen dan beginnende vakmannen. Ook zal de zelfstandige vakman vaak wat goedkoper zijn dan een dakwerkersbedrijf. Vergelijk dus goed de verschillende dakwerkers en welke erkende dakwerkers actief zijn voor een optimale dakrenovatie kosten raming.

Dakwerker

Een dakwerker in jouw buurt kiezen

Een dakwerker bij jou in de buurt kiezen kan ook voordeliger zijn, dus ga zeker de verschillende dakwerkers vergelijken. Omdat ze dan minder verplaatsingskost hoeven aan te rekenen. Zo bespaar je weeral wat op je dak renoveren. 

Verschillende offertes vergelijken

Een dak renoveren is een grote ingreep die je wel wat geld kan kosten. Daarom is het verstandig om zo veel mogelijk prijzen te vergelijken en vakmannen om advies te vragen.

Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen, zodat je vlot prijzen kan vergelijken en de beste oplossing kan vinden voor jouw klus en budget of het nu gaat om een overzetdak of een complete dakrenovatie met erkende dakwerkers. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken