Natuurleien, wat zijn dat nu precies?

Natuurleien zijn gemaakt van natuursteen. Deze zijn afkomstig uit steengroeven. Elke groeve heeft zijn eigen specifieke stenen. Daarom zijn er verschillende vormen van natuurleien.

Aangezien natuurleien gemaakt worden uit natuursteen, zijn ze niet perfect afgewerkt. Ze hebben elk hun misvormingen en imperfecties. Dit is wat elke natuurlei uniek maakt. Het draagt bij tot de natuurlijke en authentieke uitstraling van een natuurleien dak.

Een natuurleien dak wordt gekenmerkt door zijn stevigheid. Het is regen- en windbestendig en praktisch onderhoudsvrij. Aangezien natuurstenen helemaal niet poreus zijn, kunnen mos en algen zich moeilijk aan de leisteen hechten. Een natuurleien dak zal dan ook veel langer proper blijven dan kunstleien.

Natuurstenen

Wat is het verschil tussen natuurleien en kunstleien

Naast natuurleien zijn er ook kunstleien. Kunstleien worden gefabriceerd door vezelcement te combineren met mineralen. Ze lijken erg op elkaar, maar kunstleistenen zijn goedkoper dan natuurleistenen. In de onderstaande lijst geven wij een overzicht van de verschillen tussen de twee:

KunstleienNatuurleien
– Kunstmatig geproduceerd
– Gevoeliger voor mos en algen
– Vraagt meer onderhoud
– Goedkoper
– Kortere levensduur
– Vormvast
– Natuurlijk product
– Minder gevoelig voor mosvorming
– Onderhoudsvriendelijk
– Duurder
– Langere levensduur
– Unieke vormen

Welk type leisteen je voor jouw dak kiest, hangt vooral af van je budget. Kunstleien zijn goedkoper, maar vergen meer onderhoud en gaan niet zo lang mee als natuurlijke leien. Als jouw budget het toelaat, is het beter om natuurlijke leistenen te kiezen. Ze gaan langer mee en zijn gemakkelijker te onderhouden. Ze geven jouw dak een originele en authentieke uitstraling.

Kunstleien

Hoeveel kost een natuurleien dak?

De prijs voor een leien dak kan om verschillende redenen variëren. Zo speelt de grootte van jouw dak een grote rol. Ook de moeilijkheidsgraad van de werken, de bereikbaarheid en het uurloon van de dakwerkers beïnvloeden de prijs.

In onderstaande tabel geven we je enkele richtprijzen mee voor het plaatsen van dakleien. Deze prijzen zijn exclusief installatie.

Natuurleien € 100 – € 145 per m²
Kunstleien€ 65 – € 85 per m²


Voordelen en nadelen van natuurleien  

Natuurleien dak

Voordelen

  • Natuurleien zijn uniek. Natuursteen is een natuurproduct. Een natuurlijk leien dak heeft dan ook meer uitstraling dan een kunstmatig leien dak.
  • Ze zijn heel stevig. Natuurleien zijn bestand tegen hevige regenval, stormachtige wind en uv-stralingen.
  • Natuurleien vragen weinig onderhoud. Ze zijn niet poreus, wat betekent dat mos en algen zich niet aan de leisteen kunnen hechten.
  • Natuurleien hebben een lange levensduur. Ze kunnen wel tot 100 jaar mee.

Nadelen

  • Natuurleisteen wordt niet in een fabriek vervaardigd. Daarom is de afwerking van natuurlijke leisteen niet zo glad als die van kunstmatige leisteen. Natuurlijke leistenen kunnen vervormingen en imperfecties vertonen.
Dakleien

Hoe voer je het onderhoud uit?

Natuurleien daken zijn onderhoudsvriendelijk. Dit komt omdat natuurleien niet poreus zijn, waardoor algen en mossen zich minder gaan hechten aan de bodem. Met een natuurleien dak zal je dus niet met groene aanslag te maken krijgen.

Het dak kan echter na een paar jaar vuil worden. Als je jouw dak wilt reinigen, gebruik dan een hogedrukspuit en een neutraal schoonmaakmiddel. Het onderhoud van jouw natuurleien dak laat je best over aan een erkende dakwerker.

Dakwerker

Natuurleien dak laten plaatsen? Vind een dakwerker in jouw regio en vraag gratis offertes 

Jouw dak is het eerste wat mensen opvalt als ze jouw huis zien. Het beschermt je tegen alle weersomstandigheden. Om een natuurleien dak op jouw hellend dak te plaatsen, doe je best beroep op de diensten van professionele dakwerkers.

Wil je de best mogelijke prijs voor het plaatsen van een natuurleien dak? Vul onderstaand formulier en kom in contact met betrouwbare, erkende dakwerkers in jouw buurt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken