Een zadeldak, wat is dat nu?

Een zadeldak is een dak waarbij twee hellende dakschilden in een omgekeerde V-vorm naar elkaar toelopen en uiteindelijk samenkomen in de nok van het dak. Een zadeldak bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken. Het is ook het meest voorkomende type dak in België.

Met zijn nogal klassieke stijl heeft een zadeldak veel kwaliteiten. Met een zadeldak zijn de dakwerken relatief eenvoudig en het is ook gemakkelijk te onderhouden. Deze hellende constructie is ook winddicht, voert regenwater goed af en het aanbrengen van isolatie is relatief goedkoop. Zadeldaken hebben meestal een lange levensduur.

Zadeldak renoveren

Hoeveel kost een zadeldek?

Alle kosten per dakbedekking

Afhankelijk van het soort dakbedekking dat je kiest, zal de prijs voor jouw zadeldak verschillen. Een exacte prijs meegeven is niet makkelijk. We kunnen je wel de gemiddelde prijs per dakbedekking geven:

Type dakbedekkingPrijs per m² (inclusief btw en plaatsing)
Betonnen dakpannenVan € 20 tot € 40
Keramische dakpannenVan € 30 tot € 70
Leien
– Kunstleien
– Natuurleien
– Bitumenleien

Van € 65 tot € 85
Van € 100 tot € 145
Van € 30 tot € 40
Zinken dakbedekkingVan € 65 tot € 110
Rieten dakbedekkingVan € 70 tot € 95

Zadeldak isolatie prijzen

Het isoleren van jouw dak is belangrijk. Het voorkomt dat de warmte in de winter uit het huis ontsnapt. Het isoleren van jouw zadeldak kan op drie verschillende manieren gebeuren. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, telkens met een gemiddelde prijs.

Type isolatie Prijs per m² (inclusief btw en plaatsing)
Isoleren van buitenafVan € 40 tot € 65
Isoleren van binneninVan € 20 tot € 50
Zoldervloer isolerenVan € 25 tot € 35

Isoleren langs buiten

Bij isolatie langs buiten wordt de dakbedekking tijdelijk verwijderd. Deze isolatiemethode is dus ideaal voor nieuwbouw of dakrenovatie waarbij je een nieuwe dakbedekking wilt plaatsen.

Bij isoleren langs buiten wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst. Daarbovenop wordt een folie aangebracht, die het dak beschermt tegen wind en vocht. Met andere woorden: de gehele horizontale dakvlak is opgenomen in de isolatielaag, waardoor koudebruggen worden voorkomen.

Isoleren langs binnen

Bij het isoleren van een dak langs binnen, blijft de oude dakbedekking en de hele dakconstructie volledig intact. Je moet er echter rekening mee houden dat je met langs binnen isoleren wel enige ruimte in het dak verliest.

Bij een dak met een spantconstructie wordt de isolatie tussen de balken geplaatst. Indien er geen gebint- of spantconstructie is, wordt er eerst een houten of metalen constructie op de muur gebouwd, waarin de isolatie kan worden aangebracht. Het is ook belangrijk een dampscherm aan te brengen om condensatie en vochtproblemen te voorkomen.

Isoleren van zoldervloer

Als je de ruimte onder het dak niet als woonruimte gebruikt, is het interessanter om de zoldervloer te isoleren. Het te verwarmen oppervlak in huis is dan kleiner, waardoor je efficiënter kan verwarmen.

Jouw zoldervloer isoleren gebeurt altijd met harde isolatieplaten, zodat je zonder problemen op de vloer kunt blijven lopen.

Dak isoleren

Welke keuzes maken?

Een spantendak of een gordingen dak

Zadeldaken kunnen twee soorten constructies hebben :

Een spantendak heeft een geprefabriceerde houten dakspantenstructuur. Het is een zelfdragende structuur dat wordt bevestigd met metalen verbindingsstukken. Deze kant-en-klare spantconstructie wordt in de fabriek op maat geprefabriceerd en kan vervolgens ter plaatse worden opgebouwd. Dit maakt grotere overspanningen mogelijk. Bij een spantendak wordt licht hout gebruikt, waardoor het goedkoper is.

Bij een gordingendak wordt er zwaardere hout gebruikt, waardoor ze in het algemeen duurder zijn. Gordingen zijn balken die horizontaal van spant tot spant of van muur tot muur worden aangebracht. Ze zijn ingebed in de muur en ondersteunen de daksparren. De spanten worden aan de gordingen bevestigd met touwnagels.

Wilt u een idee krijgen van de prijs en met een expert spreken? Vraag gratis offertes aan via onderstaande knop.

Dakbedekking nodig?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!


Mogelijke dakbedekkingen

Het voordeel van een zadeldak is dat je het kan bedekken met bijna elk soort bedekking. Dakpannen zijn ongetwijfeld de meest populaire. Je kan kiezen voor betonnen of keramische tegels, verkrijgbaar in vlakke of holle vorm.

Een andere mogelijkheid voor je zadeldak zijn leien. Terwijl natuurleien vroeger bijzonder populair waren, worden nu meer kunstleien gebruikt. Bitumen leien zijn ook een optie. Een leien dak is duurzaam, goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren.

Ben je op zoek naar een meer opvallende look voor jouw zadeldak? Dan is een zinken dak of een rieten dak precies wat je zoekt.

zadeldaken

Een zadeldak: talrijke voordelen

Een zadeldak heeft vele voordelen. Het is niet voor niets het meest voorkomende dak in België. In onderstaande lijst geven we je de grote voordelen van een zadeldak:

  • Een zadeldak heeft een goede waterafvoer. Regenwater dat op het dak valt, stroomt automatisch naar beneden dankzij de hellende dakschilden. Hierdoor loop je dus niet het risico dat water op het dak blijft staan, zoals bij een plat dak.
  • Een zadeldak is windbestendig. Zadeldaken hebben een stevige constructie dat tegen felle windstoten kunnen.
  • Met dit type dak kan je kiezen uit vele dakbedekkingen. Zin in stijlvolle keramische dakpannen of eerder een sprookjesachtige rieten dak? Het kan allemaal!
  • Een hellend dak geeft je meer ruimte in het huis dan een horizontaal dakvlak. Met een zadeldak heb je net onder het dak nog een ruimte die je creatief kan invullen. Bij een plat dak heb je dit niet.
Dak renoveren

Zadeldak plaatsen? Vind een specialist in jouw buurt! 

Als jij een zadeldak wilt plaatsen op jouw dak, kun je beter hulp vragen aan de beste dakwerkers. Door onderstaand formulier in te vullen ontvang je gratis, vrijblijvend offertes voor zadeldaken. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste keuze maken voor jouw zadeldak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken