Waarom kiezen voor dakpannen?

Er bestaan tal van soorten dakbedekkingen waarvan dakpannen er één zijn. Maar ook binnen de dakpannen is er veel keuze. Je hebt onder andere keuze uit betonnen dakpannen, de terracotta variant (keramische dakpannen) en de kunststoffen versie om er maar een paar op te noemen. Het interessante aan deze materialen is de bestendigheid tegen extremere weersomstandigheden.

De voordelen

Kiezen voor dakpannen heeft heel wat voordelen op andere soorten dakbedekking:

 • In weer en wind: een pannendak doorstaat zelfs de extremere omstandigheden
 • Levensduur: gemaakt uit duurzame materialen, kunnen dakpannen wel 50 jaar meegaan
 • Thermische isolatie: een pannendak is een uitstekende manier om binnen een aangenaam klimaat te verkrijgen
 • Waterdicht: een dakpan is uiterst bestand tegen vochtigheid en neerslag
 • Eenvoudig stijlvol: dakpannen zijn vlot hanteerbaar en kunnen je woning in een mum tijd opwaarderen
 • Keuzevrijheid: ze zijn beschikbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren
 • Gerecycleerd materiaal: uit respect voor onze natuur bestaan dakpannen ook in gerecycleerde materialen

De nadelen

Voordat je een pannendak laat installeren door een erkend installateur, is het goed om ook even de afweging te maken met de nadelen:

 • Sommige dakpannen vragen een specifieke omgeving, zoals bijvoorbeeld de terracotta dakpan
 • Een stevige dakconstructie is nodig om het aanzienlijke gewicht van een pannendak te kunnen dragen
 • De prijs van dakpannen is aan de hoger kant omdat het vrij arbeidsintensief is
 • Na verloop van tijd vergrijzen de pannen

Wat kosten dakpannen per vierkante meter?

Gemiddeld kosten keramische dakpannen tussen de 45 tot 60 euro per vierkante meter. De prijs voor een dakrenovatie, of het plaatsen van dakpannen, hangt af van de dakbedekking die je verkiest.

In België is een pannendak de populairste keuze als dakbedekking voor een hellend dak. Dit is omdat dakpannen snel geplaatst kunnen worden en lang meegaan. Binnen de categorie pannen heb je nog enkele verschillende soorten dakpannen: de vlakke dakpannen en de golvende dakpannen. Over soorten komt later meer. Voor geglazuurde pannen betaal je ook wat meer.

Als je dakpannen kiest als dakbedekking, dan wordt de prijs bepaald door de soort dakpannen. Hieronder vindt je een overzicht van de prijzen voor betonnen, keramische dakpannen, stalen en aluminium dakpanplaten per vierkante meter. In de laatste kolom ziet je hoe lang de dakpannen meegaan.

Soorten dakpannenPrijs dakpannen per m²Levensduur
Betonnen dakpannen€ 26 – € 36 (excl. btw)30 jaar
Kleidakpannen (keramische dakpannen)€ 35 – € 65 (excl. btw)50 à 100 jaar
Stalen dakpanplaten€ 10 – € 1815 à 20 jaar
Aluminium dakpanplaten€ 25 – € 7015 à 20 jaar
Dakpannen prijs

Prijs sneldekpannen of betonnen dakpannen

De kostprijs voor betonnen pannen bedraagt gemiddeld tussen de € 26 en € 36 per vierkante meter (excl. btw). Betonnen dakpannen of sneldekpannen zijn minder duur dan keramische pannen en worden daarom zeer vaak gekozen. De betonnen dakpan is verkrijgbaar in gegolfde of vlakke vorm en kan een zijdelingse of kopsluiting hebben.

De dakpannen kunnen voorzien worden van een speciale beschermlaag, waardoor er minder snel mosgroei zal voorkomen. Dit zal ervoor zorgen dat de dakpan een langere levensduur heeft. Betonnen pannen zijn ook goed bestand tegen UV-stralen.

Op zoek naar een specialist?
Dakpannen kopen: Vraag advies aan vakmannen en vergelijk offertes voor dakpannen

Keramische dakpannen prijs

De prijs voor keramische dakpannen is gemiddeld € 35 tot € 65 per vierkante meter (excl. btw). De kostprijs voor een keramische dakpan hangt af van de kleur, de beschermingslaag en de grootte.

Wat zijn keramische dakpannen

Keramische dakpannen of kleidakpannen zijn in vlakke of gegolfde vorm verkrijgbaar. Je kan kiezen tussen grote of kleinere panelen. Indien je voor de grotere dakpannen opteert, dan zal je minder moeten betalen, aangezien die sneller geplaatst kunnen worden. De platte dakpan vergt iets meer plaatsingswerk dan de holle variant.

Er zijn keramische dakpannen beschikbaar die jouw dak beschermen tegen mos of algen, die meer zullen kosten dan dakpannen zonder zo’n glazuurlaag. Deze geglazuurde dakpannen zijn beschikbaar in een matte en gepolijste variant.

Daarnaast kan ook de kleur die je kiest de prijs verhogen. De kleidakpannen verliezen zelden hun kleur en zijn heel duurzaam. Ze hebben een lange levensduur van 50 tot 100 jaar.

Keramische dakpannen

Prijs stalen of aluminium dakpanplaten

Naast betonnen dakpannen en keramische dakpannen, kan je ook dakpanplaten uit staal of aluminium laten plaatsen. Dit is een goedkoper alternatief dan losse dakpannen. De dakpanplaten worden daarom vaak gekozen voor tuinhuizen. Ze hebben wel een minder lange levensduur dan keramische dakpannen (15 tot 20 jaar).

Prijs dakpanplaten

Stalen dakpanplaten kosten tussen € 10 en € 18 per vierkante meter. Aluminium dakpanplaten kosten tussen € 25 en € 70 per m².

Soort dakpannen (vorm)

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten dakpannen: holle dakpannen en platte dakpannen. Welke de beste keuze is, hangt af van de hellingsgraad van jouw dak.

Bij tegelpannen moet de hellingsgraad bijvoorbeeld minstens 35 graden bedragen. Zacht golvende dakpannen kunnen gelegd worden als jouw dakhelling 20 tot 25 graden is.

Holle dakpannen

Er zijn drie soorten holle dakpannen:

 • Holle pannen zonder sluiting: geschikt voor daken met hellingsgraad van minimum 25 graden.
 • Holle dakpan met sluiting: bruikbaar voor daken met hellingsgraad tussen 22 en 25 graden.
 • Pannen met lichte golving: kunnen op licht hellend dak (20 graden) geplaatst worden.

Platte dakpannen

Als het aankomt op platte dakpannen, zijn er ook drie soorten:

 • Platte dakpannen met ribben en sluitingen: hebben een centrale rib die voor stevigheid zorgt. Kan geplaatst worden op een dak met een hellingsgraad van minimum 25 graden.
 • Platte dakpan met sluiting: kan geplaatst worden op een dak met hellingsgraad tussen de 24 en 35 graden.
 • Tegelpannen (leipannen): kan geplaatst worden op steile daken met een minimum hellingsgraad van 35 graden.

Kanaalpannen

Deze kegelvormige dakpan heeft een zeer afgeronde vorm. Ze zijn uiterste geschikt voor licht hellende daken met een hellingsgraad tussen 15 en 20 graden. Door de tussenliggende kanaaltjes, stroomt het water zeer vlot weg. Daarbovenop is het ook nog eens uiterst bestand tegen extreme hitte.

Het nadeel van kanaalpannen is dat er maar een beperkte afsluiting is bij lagere hellingsgraden door de korte overlap. Een kanaalpannendak kan ook uitsluitend recht zijn, geronde vormen zijn niet geschikt.

Kanaalpannen worden meestal vervaardigd uit gebakken klei en hebben een gemiddelde prijs van 23 euro per vierkante meter.

Kanaalpannen

Pottelbergse stormpannen

Deze klassieke dakpannen zijn in elkaar gehaakt. Om die reden noemen we ze ook wel stormpannen. Je kan ze eenvoudig leggen maar zijn relatief duur, er bestaan weliswaar goedkopere varianten.

Een nadeel van deze holle pannen is dat er door ontbrekende of slecht gepositioneerde pannen waterstromen kunnen ontstaan die een slechte akoestische isolatie veroorzaken.

Voor stormpannen betaal je ongeveer 52 euro per vierkante meter.

Pottelbergse Dakpannen

Romaanse pannen

Deze grote pannen zijn een uitstekende dakbedekking doordat er een dubbele bedekking en verankering is tussen de pannen. Door deze uitstekende afsluiting zijn deze pannen zeer geschikt in gebieden met veel wind en regen en kan je ze gebruiken onder een dakhoek van 25 tot wel 60 graden.

Voor romaanse pannen betaal je ongeveer 25 à 75 euro/m².

Romaanse Dakpannen

Fotovoltaïsche pannen

Voor extra duurzaamheid kan je altijd kiezen voor dakpannen met ingewerkte zonnecellen. Qua werking zijn ze identiek aan stormpannen. Het enige nadeel is de hoge prijs van 1.000 à 2.000 euro per vierkante meter. Maar dat compenseer je dan eenvoudig met een lagere energierekening.

Fotovoltaïsche dakpannen zijn momenteel nog niet beschikbaar in België.

Fotovoltaïsche Dakpannen

Plaatsing dakpannen

Eens je de ideale dakpan voor jouw situatie gekozen heb, zou je op zoek moeten gaan naar een erkend dakwerker. Je kan natuurlijk ook je dak zelf leggen. Hieronder kan je een stappenplan vinden.

Stap 1: Voorbereiding

Plaats een stelling aan de lange zijde van het dak en leg de geleverde pannen aan de voet.

Stap 2: Plaats het onderdak

Voorzie het geraamte van het onderdak. Hierop komen de dakpannen vast te liggen. Leg de houten latten van de dakrand af naar boven toe.

Stap 3: Plaats de pannen

Start bij het plaatsen van de dakpannen links onderaan en werk naar boven toe. Let er tijdens het hele proces dat de pannen juist op het onderdak geschoven worden alvorens deze vast te nagelen.

Stap 4: Plaats de sluitpannen

Plaats ten slotte de afsluitende pannen op de dakranden. De eerste kan je best vastschroeven en netjes afsluiten met siliconen om ongemakken te voorkomen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Dakpannen onderhouden en reinigen

Als je geen beroep wil doen op een vakman om je dakpannen te reinigen of onderhouden, kan je best onderstaande tips in acht nemen:

 • Inspecteer je dak op regelmatige basis om eventuele gebreken vroegtijdig op te merken
 • Verwijder dode bladeren en mossen met de hand
 • Ontmos het dak met een hard borstel om het vuil los te maken
 • Spoel het dak van boven naar beneden, dit mag met een hogedrukreiniger
 • Voer een anti-mosbehandeling uit en breng nadien een hydrofobe laag aan

Nieuwe dakpannen plaatsen? Vergelijk offertes

Wil je nieuwe dakpannen plaatsen, of oude dakpannen vervangen? Dan is het slim om eerst offertes te vergelijken voor dakpannen kopen. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen en installateurs vergelijken. Deze service is gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken