Wat zijn geïsoleerde dakplaten?

Geïsoleerde dakplaten worden niet meteen gebruikt in woningen, wel voor onder meer industriebouw, tuinhuizen, garages en gebouwen waarbij dakisolatie gewenst is.

Geïsoleerde dakplaten zijn een enkel- of dubbelwandige metalen panelen met aan de binnenzijde voorzien een thermische isolatielaag uit kunststof hardschuim. De bekendste voorbeelden zijn PUR (polyurethaanschuim) en PIR (polyisocyanuraat).

Deze materialen bieden een goede isolatiewaarde. Indien je zoekt naar meer akoestische isolatie met brandvertragende eigenschappen, kan hierbij ook nog minerale wol verwerkt worden. In de winter blijft het warm, en in de zomer langer koel.

Dakplaten met isolatie worden ook wel eens sandwichpanelen genoemd. Ze zijn moeilijk zelf te plaatsen doordat ze zo zwaar zijn en enkel met een kraan geplaatst kan worden.

Montage dakplaten

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van dakplaten?

Er zijn verschillende soorten dakplaten met allemaal hun eigen kostprijs: golfprofiel, dakpanprofiel en trapeziumprofiel. In levensduur verschillen ze niet zoveel van elkaar. De prijs hangt heel erg af van het volume en bereikbaarheid van het gebouw. 

Kostprijs van geïsoleerde dakplaten

Qua kostprijs schommelen de prijzen gemiddeld tussen 50 en 200 euro per m². Bepalend voor de prijs is een aantal factoren, zoals: de dikte van het thermisch isolatiemateriaal dat in de panelen verwerkt is, het type afwerking, de bereikbaarheid van het gebouw, het volume en de voorbereidende werken.

Bij een gebouw van 10 jaar of ouder geniet je bovendien van een lager btw-tarief, 6 % in plaats van 21 %. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Premies voor geïsoleerde dakplaten

Je dak isoleren met geïsoleerde dakplaten? Een belastingsvermindering voor geïsoleerde dakpanelen is niet meer mogelijk. Die is afgeschaft in 2017. Maar een premie kan je wel nog altijd aanvragen. Om te weten op welke premie je aanspraak maakt, informeer je best bij een vakman of bij je gemeente of netwerkbeheerder (Fluvius).

Welke soorten profielen voor dakplaten zijn er? 

Zoals hierboven al vermeld zijn er 3 soorten dakplaten: trapezium dakpanelen, golfplaten en dakplaten met uitzicht van dakpannen

1. Trapezium dakplaten met isolatie

Trapezium dakplaten zijn de laatste jaren heel populair geworden. Ze worden meer gekozen dan golfplaten die vroeger heel populair waren. Er zijn twee varianten, namelijk: een driekroons en een vijfkroons paneel.

Waarom kies je voor trapezium dakplaten? 

  • Goedkope productie 
  • Waterdichte plaatsing door rechte afwerking
  • In elke RAL-kleur verkrijgbaar 
  • Beschikbaar met anticondensfilm 

Een trapezium dakplaat wordt heel vaak gebruikt voor moderne bedrijfsgebouwen. 

2. Geïsoleerde golfplaten

Er zijn veel voordelen aan golfplaten: 

  • Te verkrijgen in uiteenlopende materialen, waaronder: aluminium, kunststof en bitumen
  • Met aluminium golfplaten heb je het voordeel dat ze niet roesten. Ze zijn wel 3 keer zo duur in vergelijking met kunststof. maar ze hebben een 5 keer langere levensduur. Kunststof moet vaak al vervangen worden na 18 tot 22 jaar. 

3. Dakpanplaten 

Dakpanplaten zijn het meest gekozen type geïsoleerde dakplaten op een woning. De reden is simpel: ze lijken heel erg op gewone dakpannen en dat is wat we gewend zijn op de daken van onze woningen. 

Er zijn een aantal voordelen aan deze geïsoleerde dakpanplaten:

  • Te verkrijgen in verschillende kleuren 
  • Het lijkt sterk op een echte dakpan 
  • Vanaf 60 euro per m² te verkijgen
Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis & vrijblijvend offertes

Mogelijke afwerkingen voor dakplaten

Geïsoleerde dakpanelen zijn te verkrijgen in diverse RAL-kleuren. Meestal wordt er gekozen voor zwart, grijs of roodtinten. Je kan kiezen uit alle verschillende kleuren. In de landbouwsector kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om dakplaten te kopen met een coating tegen schimmels en ammoniakdampen. Indien je dicht bij de zee woont kan je sandwichpanelen kopen met een een sterke coating tegen het zeezout.

Voor de dakranden en de nok kan je bijpassende profielen bestellen. Die zorgen voor waterdichting en aansluiting op het gebouw dat er eventueel naast staat. 

Voor de afwerking aan de binnenkant kan je kiezen uit verschillende materialen of zichtbare isolatie. De gespecialiseerde dakwerkers zullen je advies op maat bezorgen over de meest aangewezen plaat voor jouw woning, bedrijf of ander gebouw. 

dakplaten

Vind een vakman in jouw regio voor het plaatsen van dakplaten

Ontvang via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen voor het plaatsen van geïsoleerde dakplaten. Zo kan je direct meerdere voorstellen en prijzen vergelijken voor het . En dus de beste vakman voor jouw project kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken