Hoeveel kost het vernieuwen van je dak?

De kosten voor het plat dak vernieuwen verschillen naargelang je wensen en wat er nog gedaan moet worden met je dak. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het huidige dak te laten isoleren, zodat je kan besparen op energie.

Of je kan bijvoorbeeld je oude dakbedekking volledig laten vervangen door een nieuwe dakbedekking. Een nieuw dak zal wel duurder zijn dan de bestaande dakbedekking te laten isoleren.

plat dak vernieuwen prijs

Dakbedekking van je plat dak renoveren

Wat platte daken betreft, zijn er verschillende opties mogelijk. Hieronder vind je de vier types dakbedekkingen met elk hun richtprijzen, gemiddelde levensduur en kenmerken.

Vernieuwen met roofing

Het eerste type dakbedekking is roofing. Bitumen dakbedekking, wat ook wel bekend staat als roofing, is de meest gebruikte dakbedekking voor een plat dak. Deze dakbedekking is namelijk goedkoper dan de andere drie dakbedekkingen.

Ook vergt het niet al te veel onderhoud en is het eenvoudig te repareren. Het nadeel is wel dat de levensduur korter is dan de andere dakbedekkingen. Bitumen dakbedekkingen zijn vervaardigd uit aardolie en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Roofing kan je zien als een waterdicht dakleer. Je plaatst deze in stroken op het dak met 1 of meerdere lagen. Deze dakbedekking kan op verschillende manieren worden vastgehecht: aan de hand van vlamlassen (branding) of koudlijm.

Een bitumen dak heeft een lange levensduur, het varieert namelijk tussen 20 tot 40 jaar en is afhankelijk van de kwaliteit, de plaatsing en het onderhoud. Inclusief btw en plaatsing kost een roofing gemiddeld 40 à 60 euro per m²

Je hebt twee soorten bitumen: SBS (Styreen Butadieen Styreen) en APP (Atactisch Polypropyleen).

roofing plat dak

1. SBS

SBS-bitumen zijn bitumen waaraan een elastomeer aan toegevoegd is, zodat het materiaal meer elasticiteit heeft. Deze elasticiteit is handig, omdat het zich aanpast aan de onderliggende materialen van het dak die krimpen of uitzetten tijdens warme of koude temperaturen.

Bovendien kan SBS zich sterker vasthechten aan het dak, waardoor er minder kans is op lekkage. Het nadeel van SBS-bitumen is dat het materiaal niet UV-bestendig is. Het wordt namelijk poreus onder invloed van UV-straling. Om dit te vermijden, worden SBS-bitumen meestal gecombineerd met een laagje grind of leislag erbovenop.

2. APP

APP-bitumen daarentegen zijn samengesteld uit plastomeer (verwerkt met een elastische kunststof), waardoor het materiaal elastischer wordt. De elasticiteit is niet zo hoog als bij de SBS-bitumen, maar APP-bitumen zijn daarentegen wel meer bestand tegen UV-straling. Hierdoor is een laagje grind of leislag erbovenop niet nodig.

plat dak vernieuwen EPDM

Renoveren met EPDM

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een rubberen dakbedekking dat al langer gekend is in het buitenland. Het materiaal is zeer elastisch (zal niet snel scheuren), UV-bestendig, oogt mooier, is heel duurzaam en het vergt amper tot geen onderhoud.

Beschadigingen in het materiaal zijn bovendien eenvoudig te herstellen. Soms combineert men EPDM met een groendak, omdat EPDM wortelgroei tegenhoudt.

 Aangezien de plaatsing gebeurt met lijm, kan men deze dakbedekking zelf aanleggen zonder al te veel risico’s zodat je op je kosten kunt besparen.

De gemiddelde levensduur van EPDM varieert tussen 30 en 50 jaar. Inclusief btw en plaatsing kost EPDM gemiddeld 60 à 80 euro per m².

Dak renoveren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

Renoveren met PVC

PVC is een kunststoffen, waterdichte dakbedekking. Het is elastisch, maar die elasticiteit vermindert doorheen de jaren, waardoor het materiaal niet zo duurzaam is. Zo ontstaan er sneller scheuren in het materiaal.

Hoe dikker het materiaal, des te langer het zal meegaan. Daarentegen is PVC sterk, licht en is het verkrijgbaar in verschillende kleuren. PVC wordt met lijm aan het dak aangebracht. Het is net zoals EPDM wortelbestendig, waardoor je het kan combineren met een groendak indien gewenst.

De gemiddelde levensduur van PVC varieert tussen 15 tot 40 jaar. Inclusief btw en plaatsing kost PVC gemiddeld 50 à 70 euro.

Plat dak PVC

Groendak plaatsen

Een groendak is een dak waar vegetatie op verwerkt is. Deze vegetatie kunnen mossen, grassen, struiken, en zelfs bomen zijn. de begroeiingen vormen bovendien een beschermde toplaag voor je dak. Je hebt twee soorten groendaken: intensief en extensief.

Intensief groendak

 Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. Je plant er allerlei begroeiingen op en bouwt er terrassen en paden op, waardoor het gewicht op je dak veel toeneemt. Hierdoor heb je een dragende constructie nodig, zodat het dak het zware gewicht kan verdragen. Bovendien heeft een intensief groendak meer onderhoud nodig dan een extensief dak.

Extensief groendak

Een extensief groendak daarentegen bevat enkel vegetatie, waardoor er minder gewicht staat op je dak. Het vergt ook minder onderhoud dan bij een intensief groendak. Een extensief dak kan je plaatsen op zowel een hellende daken als platte daken. Een intensief dak daarentegen is enkel toepasbaar op een plat dak.

Beide daken zijn milieuvriendelijk en zeer duurzaam, maar groendaken komen ook met nadelen die ook nog eens de kosten omhoog drijven:

  • Groendaken vergen veel onderhoud.
  • Je hebt een onderlaag (bijvoorbeeld EPDM) nodig voor je groendak.
  • Het is moeilijker om lekken vast te stellen.

De gemiddelde levensduur van een groendak varieert tussen 50 tot 70 jaar. Inclusief btw en plaatsing kost een groendak gemiddeld 45 à 200 euro per m².

plat groendak

Plat dak isoleren: mogelijkheden

Het isoleren van je dak geeft je tal van voordelen mee, zo bespaar je op energie en kosten. Bovendien bescherm je je dakconstructie, waardoor de levensduur van je dak verlengd wordt. Hieronder vind je drie manieren met elk hun richtprijzen om je plat dak te isoleren.

Koude platte daken

Bij een koud plat dak wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot geplaatst. De dakbedekking bevindt zich dan boven op dat dakbeschot.  Hierdoor kan het dak niet opgewarmd worden door zijn ondergelegen ruimte en is het dak niet zo weerbestendig. Het voordeel is wel dat deze manier van isolatie relatief goedkoop is.

Je betaalt gemiddeld 30 tot 40 euro per m² voor een koud plat dak.

Dak isoleren?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Warme platte daken

Het tegengestelde van een koud plat dak is een warm plat dak. Bij een warm plat dak wordt de isolatie bovenop het dakbeschot geplaatst. De plaats van de isolatie zorgt voor meer bescherming van het dak tegen de weersomstandigheden. Het prijskaartje is dan ook duurder dan dat van een koud plat dak.

Je betaalt gemiddeld 70 tot 115 euro per m² voor een warm plat dak.

Omgekeerde platte daken

Als je kiest voor een omgekeerd plat dak, dan zal er op je huidige dakbedekking isolatiemateriaal erbovenop worden geplaatst. Boven deze isolatielaag moet er een ballastlaag komen te zitten, zodat die laag niet zal verschuiven en beschermd wordt.

De materialen voor een ballastlaag kunnen bijvoorbeeld tegels zijn, grind of hout. Het meest gekozen isolatiemateriaal voor een omgekeerd dak zijn XPS isolatieplaten. Een omkeerdak is bewandelbaar en kan gebruikt worden als terras, parkeerplek of balkon.

Je betaalt gemiddeld 50 euro per m² voor een omgekeerd plat dak.

plat dak isolatie

Is een vergunning vereist bij het plat dak vernieuwen?

Bij bepaalde dakrenovaties heb je een vergunning nodig. Als die renovaties leiden tot een wijziging in bouwvolume of verandering in de draagstructuur van je dak, dan moet je een vergunning aanvragen.

Als je geen grootse aanpassingen laat doen, zoals dakpannen vervangen, dan heb je geen vergunning nodig. Let wel op voor de meldingsplicht, indien je werken laat uitvoeren om de stabiliteit van je dak te verbeteren.

Vind specialisten in dakwerken platte daken: vergelijk gratis  en vrijblijvend offertes

Wil jij je plat dak laten renoveren? Bobex helpt je graag op weg om een erkend dakwerker te vinden voor het vernieuwen van je plat dak. Daarom bieden we je gratis én vrijblijvend offertes aan, zodat jij de verschillende dakwerkers in je buurt en de prijzen kunt vergelijken. Zo vind je de specialist die bij je past en bespaar je een hoop geld!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken