Wat is een flexibel rookkanaal en wat zijn de voordelen ervan?

Een flexibel rookkanaal is een buis die zorgt voor de afvoer van schadelijke stoffen, die door de kachel uitgestoten worden. Het is een doorlopende buis, dus er zullen geen schadelijke stoffen achterblijven. Er bestaan twee typen kanalen:

1. Enkelwandige flexibele rookkanalen

Dit type flexibel rvs rookkanaal bestaat uit 1 buis. De functie van enkellaags flexibel rookkanaal is om een verbinding te voorzien tussen de open haard of de kachel en het kanaal in de schoorsteen.

Het flexibel rookkanaal kan ook gebruikt worden als de schoorsteen zelf niet efficiënt genoeg gas kan afvoeren. Enkelwandige flexibele rookkanalen zijn niet brandwerend, vandaar dat ze niet door het dak gevoerd mogen worden.

flexibel rookkanaal

Dubbelwandige flexibele rookkanalen

Een flexibel dubbelwandig rookkanaal bestaat uit 2 kokers. De kokers worden ook wel binnenbuis en buitenbuis genoemd. Tussen deze 2 buizen zit isolatiemateriaal. Dit is meestal steen- of glaswol. Hierdoor zijn deze buizen wel brandwerend.

Om een dubbelwandige flexibele pijp te bevestigen aan een enkelwandige pijp of een t stuk heb je een verbindingsstuk nodig. Dubbellaags flexibel is ook steviger, gaat minder snel kapot en heeft een gladde binnenkant die vervuiling tegengaat, waardoor condenswater niet in de pijp blijft. Door de weinige vervuiling zal het vegen eenvoudiger gaan.

Voordelen

 De voordelen van een flexibel rookkanaal op een rijtje:

  • Door de flexibele pijp past het flexibele rookkanaal zelfs in de nauwste en kleinste schoorstenen (kan ook op maat gemaakt worden).
  • Een flexibel rookkanaal is van RVS (roestvrij staal) gemaakt, waardoor er geen roet zal blijven plakken, zoals in stenen rookkanalen.
  • Eenvoudige montage (geen hak of breekwerk nodig).
  • Makkelijker schoon te maken dan stenen rookkanalen.
  • Goede trek.
dubbelwandig rookkanaal

Wat is de kostprijs van een flexibel rookkanaal?

De prijs van een dubbellaags kanaal is gemiddeld 100 euro per meter. De installatie kost tussen de 275 en 400 euro. Dat is natuurlijk gemiddeld gezien, de prijs hangt echter af van een aantal factoren:

  • Lengte en diameter van de buizen

  • Type verwarmingstoestel (houtkachel, pelletkachel, …)

  • Dubbelwandig of enkelwandig

Zelf rookkanaal installeren?

Een rookkanaal aanleggen kun je perfect zelf! Je kan de prijs van een flexibel rookkanaal naar beneden krijgen, door de installatie zelf te doen.

Je hebt hiervoor 2 personen nodig: de ene kruipt op het dak, terwijl de andere zich onderaan bij de schoorsteen zet. Vervolgens schuif je het flexibel kanaal erdoor. Het kanaal wordt het beste bovenin ingebracht, om het dan met een touw naar beneden te laten zakken.

Rookkanaal installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

Onderhoud uitvoeren

Het onderhoud van een flexibel rookkanaal wordt uitgevoerd door een erkende schoorsteenveger. Als je deze contacteert, vermeld dan zeker dat het om een flexibel rookkanaal gaat, want een flexibel rookkanaal wordt niet schoongemaakt met een standaard ijzeren veegborstel.

Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een nylon borstel. Indien je dit niet zegt kan het flexibel rvs rookkanaal ernstige schade oplopen.

schoorsteenveger

Flexibel rookkanaal plaatsen? Vind een dakwerker in jouw buurt!

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvende offertes van dakwerkers in jouw buurt voor flexibele rookkanalen. Vergelijk prijzen en vind de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken