Welke soorten dakbedekking zijn er?

Soorten dakbedekking

Er bestaan in totaal 9 verschillende soorten dakbedekkingen. Niet elke type dakbedekking is geschikt voor ieder type dak. Er zijn materialen die enkel gebruik worden bij een hellend dak. De materialen die overblijven worden gebruikt voor gebogen of platte daken.

Hellend dak

Voor hellende daken worden de volgende materialen gebruikt. Welk materiaal je kiest hangt af van jouw budget en persoonlijke voorkeur.

 • Dakpannen
 • Leien dak
 • Rieten dak
 • Zinken dak
 • Dakshingles
Hellend dak

Gebogen of plat dak

Dit zijn de materialen waaruit je kiest voor een gebogen dak of plat dak. Ook hier is jouw keuze afhankelijk van jouw voorkeur en budget. 

 • EPDM (synthetisch rubber)
 • Roofing of bitumen dakbedekking
 • Groen dak
 • Pvc dak

Verder in dit artikel lees je wat ieder materiaal exact inhoudt.

Platte daken of schuine daken?

Een plat dak is een compleet ander type dak dan een schuin dak. Dit is duidelijk te merken aan de soorten dakbedekking voor ieder type dak. Niet ieder materiaal is geschikt voor eender welke situatie. Indien je twijfelt, neem je best contact op met een erkend dakwerker. Hij helpt jou verder met het nodige advies en gaat samen met jou op zoek naar de juiste dakbedekking voor jouw situatie.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Hoeveel kost een nieuwe dakbedekking?

In onderstaande tabel vind je in een overzicht van de richtprijzen per vierkante meter voor alle soorten dakbedekking. Voor de exacte prijs dien je offertes bij een vakman op te vragen.

Soort dakbedekkingPrijs per m²
Dakpannen€ 30 – € 45 (beton), € 45 – € 60 (keramiek)
Leien dakbedekking€65 – € 75 (kunst), € 110 – € 120 (natuur)
Rieten dakbedekking€ 70 – € 95
Zinken dakbedekkingVanaf € 70
EPDM dakbedekking€ 60 – € 80
Bitumen dakbedekking€ 40 – € 60
Groen dakbedekking€ 45 – € 100 (extensief), € 120 – € 230 (intensief)
Pvc dakbedekking€ 50 – € 70

Voor de exacte prijs dien je offertes bij een vakman op te vragen. Hij geeft jou een prijs op maat. Daarnaast garandeert hij jou een correcte uitvoering.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang prijzen op maat

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Dakpannen

Bij de meest gebruikte dakpannen voor hellende daken onderscheiden we 4 soorten, namelijk:

 • betonnen dakpannen (sneldekpannen);
 • keramische dakpannen (kleidakpannen);
 • tegelpannen;
 • zonnepanelen dakpannen.

Betonnen sneldekpannen

Klassieke dakpannen

Betonnen sneldekpannen worden gekenmerkt door hun grootte (+- 42cm) en breedte (+- 30cm) en de golf in het midden van de dakpan. Ze zijn in trek bij veel nieuwbouw- en renovatieprojecten, omdat je kwaliteit krijgt voor een acceptabele prijs.

Hun grootste voordeel is dat de klassieke dakpannen snel gelegd worden. De snelle plaatsing heeft op zijn beurt weer invloed op de kostprijs. Hoe minder de vakman werkt, hoe minder je betaalt voor de plaatsingskosten. 

Keramische dakpannen

Een andere benaming voor keramische dakpannen is kleidakpannen. Keramische dakpannen zijn oven gebakken dakpannen. Ze zijn duurder dan de betonpannen. Daartegenover staat wel dat ze veel langer meegaan. Vroeger stonden de populaire betonnen dakpannen op nummer één. Vandaag kiezen mensen steeds vaker voor kleidakpannen.

Tegelpannen

Tegelpannen zijn klein, veelzijdig en vlak. Ze komen tot hun recht op daken die een hellingsgraad van minimum 35 graden hebben. Dankzij hun rechthoekige en platte vorm kunnen ze ook dienst doen als gevelbekleding voor gebouwen met gebogen dakvorm. Ze zijn terug te vinden op zowel traditionele als moderne daken en gevels.

Zonnepanelen dakpannen

Zonnepanelen waren nooit eerder zo’n goede investering. Je kan enerzijds ervoor opteren om traditionele zonnepanelen bovenop je dakpannen te plaatsen, anderzijds behoren zonnepannen ook tot de mogelijkheden. Zonnepannen zijn zonnepanelen, die in de dakpannen ingebouwd worden.

Leien

Leien

Er zijn 2 soorten dakbedekking uit leien, namelijk:

 • natuurleien,
 • kunstleien. 

Natuurleien zijn gemaakt uit natuursteen. Ze zijn uniek, omwille van hun onvergelijkbaar karakter. Dit type lei is erg prijzig, maar garandeert jou wel een lange levensduur. Je kan ook kiezen voor zinken leien. Dit type lei heeft de uitstraling van een natuurlei. Zinken leien zijn iets groter en minder prijzig.

Kunstleien worden geproduceerd uit vezelcement. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en het aanbod is heel gevarieerd. Met kunstleien verkrijg je een strakke uitstraling. Daarnaast is het mogelijk om ze op verschillende manier aan te brengen. 

Rieten dak

Bij een rieten dak maken we een onderscheid tussen een traditionele open dakconstructie en een moderne gesloten dakconstructie. Deze laatste optie wordt ook wel een schroefdak genoemd.

Een open dakconstructie houdt in dat het riet op rietlatten gebonden wordt. Er is sprake van een open constructie, omdat er een open ruimte is tussen het rieten dak en de constructie. Bijgevolg brengt deze constructie een goede luchtcirculatie met zich mee. Dit type dakbedekking gaat al eeuwen mee.

Tegenover de open constructie staat de gesloten dakconstructie, een moderne techniek. Het riet wordt op een dichte ondergrond geplaatst, zoals bijvoorbeeld isolatieplaten. Het voordeel van deze techniek is een sterk verbeterde brandveiligheid en een oplossing voor stof en tocht. Ook de isolatiewaardes liggen hoger dan bij de traditionele techniek.

Rieten dak

Zink

Zinken daken waren een hele tijd naar de achtergrond verdreven. De laatste jaren wint een zinken dak weer aan populariteit. Een zinken dak is zeer geschikt voor moderne bouwstijlen. Daarnaast zorgen de flexibele vormen voor de rondvormige daken.

Dakshingles

Dakshingles zijn een soort bitumineuze dakbedekking, die zich wapent met glasvezel. Shingles zijn vooral van toepassing op uitbouwen en tuinhuizen. De korrelige mineralen of een dunne laag koper in de dakbedekking beschermt jouw woning, maar dient eveneens als versiering.

We onderscheiden 3 soorten dakshingles, namelijk:

 • de rechthoekige,
 • de zeshoekige,
 • de beverstaartvormige dakshingles.

Rechthoekige shingles worden doorgaans aangebracht op grote daken, beverstaartvormige shingles komen perfect van pas bij vogelhuisjes en dergelijke.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een professionele dakwerker

Soorten dakbedekking voor gebogen en platte daken

EPDM

EPDM is een waterdichte rubbersoort. Het mag dan wel geen goedkope soort dakbedekking zijn, toch is het een van de betere opties voor platte daken. EPDM is een materiaal met een lange levensduur en vraagt bovendien weinig onderhoud.

Dankzij z’n elastische vorm zet EPDM uit bij een temperatuursverandering. Bij gevolg blijft EPDM steeds intact. Indien je dit wenst, is het mogelijk om EPDM op maat te leggen. Op die manier geef je vocht geen kans. EPDM wordt meestal gelijmd en niet gebrand.

Bitumen dak

Roofing

Wat maakt bitumen, synoniem voor roofing en dakleer, zo een interessante investering? Het antwoord op die vraag is simpel: het kost relatief weinig, het heeft een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk. Op die manier is het al verschillende jaren een populaire dakbedekking voor platte daken.

Wat is een bitumineuze dakbedekking? Bitumen wordt vervaardigd uit aardolie. Vroeger liet de kwaliteit van het materiaal het al eens afweten, maar tegenwoordig staat bitumen aardig op punt. Ze hebben betere fysische eigenschappen, zijn duurzaam en resistent tegen temperatuurschommelingen.

Er bestaan 2 soorten bitumen, nameijk:

 • APP (Atactisch PolyProleen)
 • SBS (Styreen Butadieen Styreen)

APP bevat een elastische kunststof. Deze kunststof zorgt ervoor dat het materiaal soepel van vorm blijft. Verder is APP goed gewapend tegen de zon en UV straling, aangezien dit type UV bestendig is. SBS bestaat eveneens uit een elastische kunststof. Daarnaast bevat deze stof nog een andere grondstof. Deze grondstof zorgt voor een goede hechting aan het oppervlak, wat noodzakelijk is om lekkages te verhinderen.

Groendak

Groendak

Een groendak is een efficiënte en alternatieve dakbedekking. Groendaken zijn uitermate geschikt voor mensen die de natuur hoog in het vaandel dragen. Bedrijven en gemeenten die zich meer en meer richten op ecologische bedrijfsvoering kunnen ook beroep doen op dit type dak.

Een groendak is een dak voorzien van een soort vegetatie, een soort groen. Dat zijn grassen of kruiden, maar evenzeer vet-, heide- of duinplanten. Het is mogelijk om de begroeiing te combineren met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreken we van een energiedak. Er bestaan 2 soorten groendaken:

 • intensieve groendaken,
 • extensieve groendaken.

Intensieve groendaken zijn daken met tuinen zoals op de begane grond. Denk aan struiken, kruiden en grassen. Het is cruciaal dat dergelijke constructies enorm stevig zijn, want de tuinen kunnen een gewicht hebben van meer dan 200 kilogram per vierkante meter. Het spreekt voor zich dat een groendak dienst doet als gewone tuin en daarbij komt behoorlijk wat onderhoud kijken.

Extensieve groendaken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. In tegenstelling tot een intensief groendak, is een gesloten constructie onderhoudsarm en licht in gewicht. Dit type dak is eveneens goedkoper.

Let op. Groendaken worden niet alleen op platte daken toegepast. Je kan dit type dak ook kiezen indien je een hellend dak hebt, al ligt deze keuze minder voor de hand.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang offertes van dakdekkers

Pvc

Ook Pvc wordt alsmaar vaker uitgekozen als dakbedekking. De betaalbare prijs en het duurzame karakter zijn enkele van de verklaringen hiervoor.

Pvc is de afkorting van de kunststof Poly Vinyl Chloride. Het materiaal heeft een membraanvorm en is uitstekend bestand tegen chemicaliën. Het materiaal is soepel, zet uit en krimpt bij temperatuurschommelingen en is weinig belastend door de lichtheid in gewicht.

Offertes aanvragen bij vakmannen in jouw regio

Wil je jouw dakbedekking vervangen? Aarzel niet en ga aan de slag. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend enkele offertes op van meerdere professionele dakwerkers in jouw regio. Vergelijk eenvoudig verschillende prijzen en kom tot de meest geschikte dakbedekking voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken