Sandwichpanelen, wat zijn dat nu precies?

Een dak van sandwichpanelen bestaat uit sandwichdakplaten. Dit zijn enkel- of dubbelwandige metalen dakpanelen met thermisch isolatiemateriaal aan de binnenkant. Ze zijn geschikt voor in een woning, maar ook voor garages, opslagplaatsen, werkruimtes enzovoort.

Voordelen op een rij

Er zijn diverse voordelen aan sandwich dakpanelen: 

  • Een thermische goede isolatie: met deze platen vermijd je warmteverlies via het dak. Je bespaart op je energiefactuur. Het is dus renoveren en isoleren in 1 klap. 
  • Licht en flexibel: sandwichdakpanelen zijn licht en dus makkelijk te plaatsen. Je kan ze dus ook voor bijna elke dakconstructie gebruiken. 
  • Geen geluidsoverlast of condensproblemen: geen condensproblemen door PUR- of PIR-schuim, en veel minder geluidsoverlast dan bij niet-geïsoleerde dakplaten. 
sandwichpaneel

Wat is de kostprijs van sandwich dakplaten? 

De correcte prijs van de sandwichpanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder: 

  • De oppervlakte van je dak 
  • Het type sandwichpaneel
  • De uitvoering 
  • De dikte van de isolatielaag

Om toch een richtprijs te geven. Je mag gemiddeld rekenen op een prijs van 50 tot 200 euro per m², plaatsing inbegrepen. 

De prijs van sandwichpanelen verschilt ook per dakwerker. Het is slim om verschillende dakwerkers te vergelijken. Voor exacte kosten vraag je best gratis offertes aan.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis offertes dakwerkers in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Welke soorten sandwichpanelen bestaan er?

Er zijn 3 verschillende soorten sandwichpanelen: sandwich dakpanplaten, sandwich trapezium dakplaten en sandwich golfplaten. Hieronder geven meer details per soort sandwichplaat

1. Sandwich dakpanplaten

Sandwich dakpanplaten hebben een tijdloze uitstraling. Ze zien eruit als een klassiek pannendak. Je ziet het verschil amper tussen de metalen sandwich dakpanelen en de klassieke dakpan. 

Het voordeel van dit type sandwich dakpanplaten is dat je een breder gamma aan keuzemogelijkheden hebt: kleur, vorm, afwerking enzovoort. Zo kan je echt helemaal zelf de stijl en de look van je woning bepalen. 

De prijs voor dit soort sandwichpaneel begint vanaf 50 euro per m², inclusief plaatsing. 

2. Sandwich trapezium dakplaten

Sandwich dakplaten met trapeziumprofiel zijl heel populair. Ze geven een minimalistische en strakke uitstraling aan een woning. Ideaal voor moderne gebouwen en woningen. 

Ook hier zijn veel uitvoeringen mogelijk. Bijvoorbeeld de verschillende afstanden tussen hoge en lage vlakken die je zelf kan kiezen. 

Ze zijn ook gemiddeld goedkoper dan sandwichdakpanplaten. De prijs voor trapezium sandwich dakplaten begint vanaf 50 euro per m², inclusief plaatsing. 

3. Sandwich golfplaten

Geïsoleerde dakpanelen met een golvend profiel waren vroeger heel populair. Ze worden vandaag nog veel gekozen omwille van de thermische isolatie en hun energiezuinigheid. Een waterdichte overkapping hierop plaatsen is ook heel makkelijk door het golvende profiel van de panelen. 

sandwichpanelen

Mogelijke afwerkingen en uitvoeringen

Er zijn verschillende mogelijke afwerkingen en uitvoeringen die je kan kiezen voor je sandwichpanelen. Hieronder bespreken we een aantal opties. 

1. Uiteenlopende kleuren

Je kan uit veel verschillende kleuren kiezen, zowel voor de metalen binnen- als buitenkant van de sandwichpanelen. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, metallica en roodtinten. Je kan kiezen voor een brede waaier van RAL-kleuren als je dat wenst. 

2. Beschermende coating 

Bij de afwerking van sandwichpanelen op je dak, heb je verschillende mogelijke coatings: gekleurd, transparant, mat, glanzend enzovoort. Zo kan je naar jouw wensen het uitzicht van de sandwichpanelen aanpassen.

Een extra dikke coating is wel aangeraden in een veeleisende omgeving, zoals bijvoorbeeld zoute zeelucht of in een drukke stad met veel verkeer.

3. Isolatiedikte

Je kan kiezen voor PIR- of PUR-isolatie. Welke van de twee het beste is, hangt af van jouw wensen en project. De verschillende diktes kan je ook zelf bepalen en als gevolg kan je dus ook zelf de isolatiewaarde bepalen van je dak. 

De isolatiedikte van de sandwichpanelen voor particuliere woningen zullen hoogst waarschijnlijk hoger liggen dan de sandwichpanelen voor een schuur of tuinhuis. 

4. Afmetingen

De geïsoleerde sandwichpanelen hebben een standaardbreedte van 1 meter. Een goede dakwerker zal de panelen mooi laten aansluiten op elkaar zodat er geen zichtbare overlapping is. 

In de lengte heb je verschillende mogelijkheden om horizontale overlap te vermijden. Zo krijg je een strakke look en een waterdicht sandwichpanelen dak. 

Sandwichpanelen laten plaatsen? Vind een vakman in jouw buurt en vergelijk offertes!

Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes bij professionele vakmannen in jouw regio voor het plaatsen van sandwichpanelen. Zo kan je makkelijk meerdere prijsvoorstellen tegelijk vergelijken. En dus een juiste keuze maken door de vakman en sandwichpanelen te kiezen die voor jou het beste zijn! 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken