Waarom is je dakgoot uitkuisen van belang?

Als je een verstopte dakgoot hebt, dan zal het regenwater niet goed afgevoerd worden. Het kan zijn dat je dakgoot overstroomt, waardoor het gebied onder je dakgoot heel nat wordt, wat kan leiden tot schimmels en vochtplekken op bijvoorbeeld je houten gevelbekleding.

Bij die verstopping kan een dakgoot ook lekken en uiteindelijk breken, wegens het gewicht van het water en hardnekkig vuil in de dakgoot. Je riskeert dus een ongeval als je slecht onderhouden dakgoot lijdt onder al dat gewicht, omdat het uiteindelijk zal bezwijken en misschien op jou of je dierbaren kan vallen. Het repareren of vervangen van een dakgoot is ook nog eens veel duurder dan je dak regelmatig laten schoonmaken.

dakgoot dat gereinigd moet worden

Dakgoot reinigen prijs, wat bepaalt het?

Een dakgoot schoonmaken of een dakgoot laten schoonmaken kost natuurlijk geld. Prijzen om je dakgoot te reinigen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo hangt de prijs onder andere af van de bereikbaarheid van je dakgoot (bv. extra kosten voor een stelling of ladder) en of je extra dakwerken wilt laten doen aan je dakgoot (bv. bladvangers plaatsen).

Basisprijs van goten schoonmaken is gemiddeld € 5 per lopende meter (excl. btw).

Werkwijze: dakgoten reinigen

Hoe maak je je dakgoot schoon? Voordat je begint met het echte werk, moet je goed voorbereid zijn. Verzamel al het nodige materiaal dat je nodig moet hebben om een dakgoot en een dak veilig te kunnen reinigen. Zo heb je een veiligheidsharnas en een stelling nodig indien je dak heel hoogt ligt. Zo niet, kan een ladder voldoende zijn. Wat je zeker nodig hebt is een tuinslag of hogedrukreiniger.

Zorg er eerst voor dat je dak proper is, zodat je dakgoot niet snel terug vuil wordt. Daarna zorg je ervoor dat al het vuil in je dakgoot verwijderd wordt. Snoei takken die in de weg staan. Eenmaal dat gedaan is, spoel je je dakgoot af en zorg je ervoor dat de plakkende resten weggedaan worden.

Opgelet! Vooraleer je je dak afspoelt raden we je aan om de regenput af te sluiten, om zo verstopping te voorkomen. Als je plakkende resten aan het wegschrobben bent, doe het voorzichtig, anders kan dit leiden tot corrosie van je dakgoot.

Het kan zijn dat je dakgoot vogelnesten bevat. Deze mag je niet zomaar verwijderen. Informeer je bij de gemeente wat je moet doen in geval van een vogelnest.

Reinig daarna je regenpijpen. Door middel van ijzerdraad kan je rommel en vuil naar boven halen of naar beneden duwen.

dakgoot hogedrukreiniger

Hoe kan je een verstopte dakgoot vermijden? Enkele tips

Tip 1: regelmatig reinigen

Regelmatig je dak reinigen en ontmossen, voorkomt de hoge kosten van het vernieuwen of herstellen van je huidige dakgoot, aangezien zijn vuil anders terecht kan komen in je dakgoot. Zo kan een nieuwe dakgoot gemaakt uit zink al gauw € 1.300 kosten voor bijvoorbeeld 12 meter lengte van de dakgoot.

Je dak regelmatig reinigen is daarentegen voordeliger. Na het reinigen is het aangeraden om een dak coating aan te brengen. Een dak coating zorgt er namelijk voor dat je dak beter beschermd is tegen allerlei weersinvloeden. Ook zorgt het ervoor dat algen en mossen zich minder snel kunnen vasthechten aan je dak. Zo blijven je dakgoten schoon.

dakgoot uitkuisen

Tip 2: afschermen van je dakgoot

Om te voorkomen dat er steeds takken en bladeren in de dakgoot belanden,  kan je ervoor kiezen om je dakgoot af te schermen. Je installeert dan een bolvormige bladvanger of een dakgootafdekking.

Gemiddelde prijs voor een bolvormige bladvanger is € 1,50 tot € 15 per stuk.

Gemiddelde prijs voor een dakgootafdekking is € 27 per 3 meter.

Dakgoot zelf uitkuisen of een dakwerker inschakelen?

Als je dak niet al te hoog is en je over de nodige kennis en materialen beschikt om dakgoten te reinigen, is het niet nodig om een vakman in te schakelen. Je dakgoot laten reinigen door een vakman wordt wel ten zeerste aangeraden, omdat zij over veel kennis en kwalitatieve materialen beschikken. En als je een hoog dak hebt dan is een vakman inschakelen zeker aangeraden omdat het een gevaarlijke klus zal zijn.

Bij Bobex kan je altijd gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen voor het reinigen van je dakgoten. Zo kan je de prijzen en erkende dakwerkers met elkaar vergelijken. Je vindt dan snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw specifieke situatie! Via onderstaand formulier ontvang je die offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken