Prijzen per type dak in België

Alle daken hebben hun eigen prijs. Schuine hellende daken zijn het populairst, gevolgd door platte daken. Ook ronde daken worden veel gekozen. Meestal wordt een dak uit één materiaal gemaakt. Ook hier bestaan er veel mogelijkheden. Veel gebruikte materialen zijn onder meer leisteen, betonnen dakpannen, metalen dakpanplaten en hout.

Al die verschillende soorten daken met verschillende soorten dakbedekking en die hebben allemaal hun eigen prijskaartje. Hoeveel je dak kost is dus afhankelijk van het soort dakbedekking en de vorm van het dak.

Onderstaande tabel geeft je toch al een idee van de huidige prijzen:

Type dak Prijs per m²
Schuin hellend dak € 30 – 120
Plat dak € 70 – 120
Rond dak € 25 – 150
Dakterras 400-500 euro
Groen dak 120-300 euro

1. Schuin dak

De meest populaire dakvorm is een schuin dak. Een schuin hellend dak bestaat in verschillende vormen: met 1, 2 of 4 hellingen. Met twee trapeziumvormige dakvlakken, vier dakvlakken of minstens vier driehoekige dakvlakken. Het klassieke zadeldak is het meest klassieke schuine dak en is bekend om zijn omgekeerde V-vorm. Schuine hellende daken bieden verschillende voordelen. Door hun helling kunnen ze bijvoorbeeld makkelijk water doen afvloeien.

De helling van die hellende daken wordt bepaald door het materiaal. In elk geval moet het schuine dak een hellend dakvlak van ten minste 15 % hebben. Voor een rieten dak, een bijzonder steil daktype met erg steile dakvlakken, is dit zelfs 40 %. Daarnaast is een zadeldak qua prijs een vrij voordelige optie.

Schuin dak

Voordelen

Een schuin dak kan uit bijna elk materiaal gemaakt worden. Denk aan leisteen, dakpannen, zink of riet. Zo behoud je de vrijheid een dakbedekking te kiezen die bij je woning past. Naast het esthetische aspect heeft elke dakbedekking natuurlijk zijn eigen voordelen. Wat kiezen niet makkelijk maakt.

Ook hebben hellende daken de langst verwachte levensduur en heb je de optie de ruimte onder het dak als zolder te gebruiken.

De prijs? Reken bij een schuin dak op een bedrag tussen 30 en 120 euro per vierkante meter. Voor exacte prijzen voor hellende daken vraag je best naar een offerte bij experts in jouw regio.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang exacte prijsoffertes

2. Plat dak

Een plat dak is moderner dan een schuin dak. Platte daken worden nog niet zo lang gebruikt voor woningen. Ze komen dan ook het vaakst voor bij nieuwbouw en gerenoveerde of woning uitbreidingen.

Er zijn vier soorten platte daken: een koud plat dak, warm plat dak, een omgekeerd plat dak en gecombineerd. Welk type je kiest, hangt af van de isolatie. Afhankelijk van het type plat dak dat je kiest, kan je het best van binnenuit, of juist van buitenaf laten isoleren.

Het is bij platte daken belangrijk dat het regenwater optimaal afvloeit en dus goed bestand tegen de regen is. Zorg daarom voor een lichte helling van 1 tot 5 %. Qua coating worden EPDM, bitumen en pvc het vaakst gebruikt. Heb je geen dakbedekking van kunststof? Dan kan je het regenwater opslaan in een ton. Zo kan je het water makkelijk hergebruiken. Wat beter is voor het milieu.

Opbouw plat dak

Voordelen

Met een plat dak win je aan extra ruimte in de woning, doordat er geen ruimteverlies is door de schuine muren. Ook zijn zonnepanelen geschikt voor platte daken. Zo bespaar je op je energierekening.

Een woning met een plat dak oogt erg stijlvol en geeft een moderne uitstraling. Het past perfect bij een nieuwbouw.

Bij een plat dak reken je best op een budget van 70 tot 120 euro per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal dat je kiest.

Op zoek naar een specialist?
Vind de beste dakdekkers voor jouw nieuwe dak

3. Rond dak

Een rond dak blijft aan populariteit winnen. Het geeft een erg moderne, soms zelfs vintage uitstraling aan je huis.

Er zijn verschillende soorten afgeronde daken. Zo bestaan er koepeldaken, dubbelgekromde daken en enkelgekromde daken. Dit type dak kan uit verschillende materialen gemaakt worden.

Ronde daken passen bij zowel een traditionele als moderne stijl.

Rond dak

Voordelen

Het belangrijkste voordeel is dat het veiliger is en dat er extra leefruimte gecreëerd wordt. De kromming van het dak maakt de zolderkamer veiliger en geeft ruimte onder het dak.

Ook helpt de extra hoogte om een ruimere leefruimte te verkrijgen. Door de grotere diameter van het dak is de oppervlakte aanzienlijk groter dan bij een schuin dak. Daarnaast geeft het een unieke look aan je huis, waardoor je opvalt in de straat.

Op zoek naar een uniek dak boven je hoofd, waarbij je opvalt in de buurt? Dit type dak is het ideale antwoord op deze vraag. Een rond dak heeft ook een hoger thermisch rendement. Door het kleinere volume levert een afgerond dak een aanzienlijke energiebesparing op.

Er zijn verschillende soorten afgeronde daken. Zo zijn er koepeldaken (zeer gebruikelijk in religieuze of oudere gebouwen), dubbelgekromde daken en enkelgekromde daken. Het ontwerp kan ook worden gemaakt van een breed scala aan materialen. De prijs van een rond dak varieert tussen 25 en 150 euro per vierkante meter.

4. Dakterras

Een dakterras is een variant op een plat dak. Het belangrijkste verschil is dat het doel van een dakterras is je originele plat dak om te vormen tot extra leefruimte.

Voordelen

Een dakterras biedt tal van voordelen. Ten eerste geeft het je huis meer ruimte buiten. Hierdoor stijgt het in waarde. Ten tweede geniet je van een plek buiten die afgezonderd van de buitenwereld is.

Tenslotte is deze vorm van dakbedekking zeer doeltreffend op het gebied van isolatie. Je bespaart dus heel wat energie.

Er zijn een aantal kwalitatieve dakbedekkingen die voor dit doel geschikt zijn. Elk heeft zijn eigen kenmerken en zijn eigen speciale uiterlijk.

Het is ook mogelijk om je eigen unieke ontwerp voor jouw balkon te maken. Bovendien kan je elke stijl van decoratie gebruiken bij de aanleg van je terras. Je kan heel wat doen op je dakterras: een geheime tuin, jacuzzi, cocktailbar, een omgekeerd dak enzovoort. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de eindeloze opties.

De enige risico’s zijn de waterdichtheid en de isolatie van het dak eronder. Aangezien de helling op een plat dak minder steil is, moet de voorkeur worden gegeven aan waterdichtingsmaterialen om de afvoer van regenwater te vergemakkelijken. Wanneer je dit verwaarloost kan het wel eens fout gaan.

De prijs van dit soort dak komt echt vrij hoog uit. Voor dit type dak mag je tussen 400 en 500 euro per vierkante meter rekenen.

Als je op zoek bent naar een specialist in jouw regio, vergelijk prijzen en bespaar geld.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk prijzen van dakdekkers en bespaar geld
dakterras

5. Groen dak

Groene vingers? Een groen dak is de ideale optie voor jou! Een groen dak bestaat uit groeiende planten en bomen op het dak van je huis, fietsenstalling, serre of terrasoverkapping.

Er bestaan twee categorieën groendaken: intensieve groendaken en extensieve groendaken. Bij extensieve groendaken groeien er kruiden en specerijen op je dak. Dit type weegt dus heel wat lichter.

Bij intensieve groeidaken groeien er levende planten, bomen en struiken op je dak. Dit weegt heel wat. Voor dit soort groen dak moet je woning zeker een gewicht van minimum 200 kg kunnen dragen.

groendak

Voordelen

In het algemeen zijn er drie mogelijkheden voor de structuur van een dergelijk dak: één laag, twee lagen en drie lagen. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen. Hoewel de constructie met drie lagen het meest wordt aanbevolen vanwege haar sterkte en efficiëntie.

Een ander belangrijk voordeel van groene planten is hun isolerende werking, zowel akoestisch als thermisch. Daarnaast is een groen dak duurzaam, goed bestand tegen weersomstandigheden en heeft het een lange levensduur. De prijs van een groen dak varieert tussen 120 en 300 euro per vierkante meter.

Ontvang offertes van dakdekkers in uw regio

Van plan een nieuw dak te plaatsen? Nog steeds op zoek naar advies? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes van professionele dakwerkers uit jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken