Kostprijs om jouw dakpannen vervangen

Heb je een beschadigd pannendak of verouderde pannenlatten? Heb je verschoven dakpannen? Dan moet je jouw dakpannen vervangen. De prijs voor de vervanging van jouw dakpannen hangt af van een aantal factoren. De kosten voor dakpannen vervangen hangen voor een groot deel af van het soort dakpan dat je kiest. Nieuwe pannen worden ook gerekend per vierkante meter.

Betonnen en keramische dakpannen hebben echter niet hetzelfde kostenplaatje. Als je liever een leien dak wilt laten leggen, dan ga je nog moeten kiezen tussen kunstleien of natuurleien. Wij kunnen jou spijtig genoeg geen exacte kosten meegeven. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het leggen van dakpannen per soort dakbedekking.

Soort dakbedekkingKosten dakpannen per m2 (inclusief btw en plaatsing)Levensduur
Keramische dakpannen€ 60 per m²Tussen 50 & 100 jaar
Betonnen dakpannen€ 40 per m²Tussen 30 & 35 jaar
Leien dakpannenVanaf € 70 per m²Tussen 30 & 100 jaar

Laten we eerlijk zijn, je dakpannen vervangen is kostelijk. Veel mensen kiezen juist om deze reden voor de goedkoopste dakpannen. Als we jou één advies mogen geven, denk dan aan de duurzaamheid van de dakpannen die je kiest. Keramische tegels zijn duurder dan betonnen dakpannen, maar ze hebben een lange levensduur. Op lange termijn is het een betere investering.

Op de kosten besparen: tips & tricks

  • Bewaar je oude dakpannen: door je dakpannen te bewaren, kan je ze altijd hergebruiken indien één kapot gaat. Zo hoef je niet je gehele dak te vernieuwen telkens.
  • Wees niet bang om tweedehands dakpannen te gebruiken: keramische dakpannen hebben een langere levensduur. Soms worden ze tegen een scherpe prijs aangeboden.
  • Maak gebruik van een kwantumkorting: hoe meer dakpannen je gaat laten leggen, hoe lager de prijs per m². Vraag ook eens aan jouw buren of ze eventueel nieuwe dakpannen nodig hebben!
  • Kies voor een erkende dakwerker in jouw regio: dit zorgt ervoor dat je minder voorrijkosten moet betalen.
  • Vergelijk offertes: door meerdere offertes te vergelijken, kan je de beste deals vinden voor de vervanging van jouw beschadigde pannendak.

Wanneer is het vervangen van dakpannen vereist?

Afhankelijk van de dakpannen dat je op jouw dak hebt liggen, hebben dakpannen een gemiddelde levensduur van 30 tot 100 jaar. Na een tijd zijn ze niet meer zo resistent en dienen ze vervangen te worden.

Je zal wel merken dat de dakpannen er oud of beschadigd uitzien. Jouw dak wordt poreus, waardoor de kans op mos- en algenvorming toeneemt. In de winter bevriezen de poreuze dakpannen en kan je de schade fysiek zien.

Soms is enkel de dakpannen vervangen niet genoeg. Het heeft geen zin om de dakpannen voor veel geld te laten vervangen als de verouderde panlatten niet goed genoeg meer zijn.

Als het te vroeg is om de dakpannen te vervangen, kan je er ook voor kiezen om ze te reinigen.

Uit welke soorten dakpannen kan je kiezen?

Wat fijn is aan dakpannen, is dat je enorm veel keuzemogelijkheden hebt. Je hebt de keuze tussen verschillende soorten dakpannen. Liever keramische dakpannen? Of eerder natuurleien? Het kan allemaal!

Het zal niet gemakkelijk zijn om te kiezen wat het beste voor jouw dak is. Het hangt af van jouw voorkeuren en jouw budget. Sommige dakbedekkingen zijn een stuk goedkoper. Om de juiste keuze te kunnen maken, zetten wij ze nog eens voor je op een rijtje.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Ze zijn, zoals de betonnen variant, gemaakt van gebakken klei. Door ze op hoge temperaturen te bakken, worden ze een erg sterke en harde dakpan. Je kan ze ook laten impregneren met een beschermende laag die ze waterafstotend maakt. Bij een keramische dakpan kan je kiezen tussen twee vormen : vlakke of holle dakpannen. Vlakke, of platte, dakpannen zijn moderner dan holle tegels. Ze gaan algemeen langer mee en zijn bestendig tegen slechte weersomstandigheden. Door de ingebakken glazuurlaag zijn ze ook bestendig tegen mos en algen. Ze zijn dus de perfect bouwmateriaal, omdat de voorraad onuitputtelijk is.

Keramische dakpannen

Betonnen pannendak vervangen

Als de keramische variant niet naar jouw smaak zijn, zijn betonnen dakpannen ook een optie als nieuwe dakpannen. Een betonnen dakpan heeft een vergelijkbare natuurlijke uitstraling, maar zijn in het algemeen goedkoper. Net als bij keramische dakpannen kan je kiezen voor vlakke of gegolfde tegels in verschillende kleuren. De zwart-grijze en rood-bruine betonnen dakpannen zijn bijzonder populair op hellende daken. Ze zijn perfect als je een nieuw pannendak wilt. Ze hebben wel een minder lange levensduur.

Het plaatsen van dit type dakpan kan een behoorlijk zware klus zijn, aangezien betonnen dakpannen relatief zwaar zijn. Het vervangen van dakpannen laat je best uitvoeren door een erkende dakdekker.

Betonpannen

Een leien dakbedekking

Als je voor een authentieke uitstraling wilt gaan, kies je best voor een leien dak. Je kan kiezen tussen kunstleien en natuurleien. Kunstleien zijn de goedkoopste optie, maar natuurleien hebben de langste levensduur. Wat voordelig is bij een leien dak op hellende daken, is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Ze hebben ook een goed bestand tegen mos en algen.

Dakleien

Verdere verschillende mogelijkheden

Liever platte of holle dakpannen?

Zowel bij betonnen dakpannen als de keramische variant, kan je kiezen tussen platte of holle pannen. Platte dakpannen zien er heel modern en luxueus uit en hebben een glad oppervlak, maar spijtig genoeg passen ze niet bij elk dak. Als jouw dak een helling heeft tussen de 20 en 25 graden, dan zijn platte pannen zeker een goede optie. Als de helling van jouw dak groter is dan 30 graden, zullen holle tegels beter zijn voor jouw hellend dak.

De vorm van de dakpan beïnvloedt de afvoer van water. Het regenwater moet snel van het dak aflopen naar de stormafvoer en het water mag niet onder de dakpannen terechtkomen, anders bestaat het gevaar dat de dakbedekking wordt beschadigd.

Nieuwe keramische of betonnen dakpannen leggen kan vrij intensief zijn. Aarzel niet om een beroep te doen op een ervaren dakwerker voor een stabiele dakbedekking.


Een goede isolatie van je dak 

Als het tijd is om jouw dakpannen te vervangen, vergeet dan niet te controleren of jouw dakisolatie in orde is. Een goede dakisolatie is van cruciaal belang. Een goede dakisolatie zorgt er voor dat je jouw huis minder moet verwarmen gedurende het jaar en je een lagere energierekening hebt.

Hoe moet je jouw oude dakpan vervangen?

Jouw dak is een van de belangrijkste structuren in je huis. Het beschermt je tegen alle weersomstandigheden. Wist je dat het vervangen van dakpannen een positief effect heeft op de waarde van je huis? Om jouw dakpannen te vervangen, moet je best een beroep doen op de diensten van erkende dakwerkers in jouw regio. Dit vermijdt de kans dat je je bezeert en garandeert je een foutloos werk.

Wil je de best mogelijke prijs voor het vervangen van de dakpannen of het plaatsen van nieuwe dakpannen? Door onderstaand formulier in te vullen kan je meerdere gratis offertes verkrijgen en vergelijken. Zo kan je de beste keuze maken voor jouw nieuw dak.


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken