Dakshingles, wat zijn dat nu precies?

Dakshingles worden vaak verward met eenvoudige dakpannen, maar ze zijn niet hetzelfde. Dakshingles zijn meestal bekend als “bitumenschindels” of “bitumenleien”, maar ze zijn ook verkrijgbaar in houten versies.

Ze zijn ideaal voor het waterdicht maken van hellende daken. Bitumenleien zijn multifunctioneel. Je kan ze plaatsen op jouw carport, jouw tuinhuis, enzovoort. Dakshingles zijn erg populair bij doe-het-zelvers omdat ze goedkoop en gemakkelijk te verwerken zijn.

Dakshingles plaatsen

Dakshingles prijzen per m²

Shingles dakbedekkingen zijn relatief goedkoop. De prijs van dakshingles per vierkante meter hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de soorten dakshingles, de oppervlakte van jouw dak en de moeilijkheidsgraad van het werk. Ze zijn daardoor ideaal voor mensen met een doe-het-zelf instelling.

De prijs hangt ook af van of je het zelf doet of een dakwerker inhuurt. Elke erkende dakwerker heeft zijn eigen tarief. Het is dan ook niet gemakkelijk om een exacte prijs te geven. Hieronder geven we je een aantal richtprijzen:

Kosten bij het inschakelen van een vakman

Wil je een correcte uitvoering van de werken? Dan doe je best een beroep op een professionele dakwerker.

Soort dakbedekkingPrijs met dakdekker (inclusief btw en plaatsing)
Bitumen dakshinglesVan € 10 tot € 25 per m²
Houten dakshinglesVan € 40 tot € 85 per m²

Wil je preciezere prijzen voor het plaatsen van dakshingles? Druk op onderstaande knop en ontvang meerdere gratis offertes.

Kosten zelf plaatsen

Zoals eerder gezegd, kan je ook zelf de dakshingles plaatsen op jouw dak. Zij zijn gemakkelijk aan te brengen en zeer flexibel.

Soort dakbedekkingPrijs (inclusief btw)
Bitumen dakshinglesVan € 7 tot € 15 per m²
Houten dakshinglesVan € 35 tot € 70 per m²
Zwarte shingles

Keuzes van dakshingles uitvoeringen

Met een shingledak zijn er veel opties. Je kan kiezen uit een groot aantal opties om jouw dak te maken zoals je het wilt hebben.

Mogelijke materialen

Er zijn twee soorten shingles als dakbedekkingsmateriaal:

 • Bitumen shingles: Deze worden ook wel bitumineuze leien genoemd. Dit zijn de goedkoopste shingles. Het zijn flexibele dakbedekkingselementen gesneden uit lange stroken bitumen. Deze kunnen op de dakplaat gespijkerd worden, maar lijmen is ook een optie.
 • Houten shingles: Op zoek naar een luxueuze, landelijke uitstraling voor jouw tuinhuis of carport? Dan zijn houten shingles een uitstekende keuze. Dit zijn kleine planken die op maat zijn gezaagd en in 2 of 3 lagen zijn aangebracht, voor een waterdichte bekleding. Ze zijn van hoge kwaliteit. Houten shingles zijn wel duurder.
Houten dakshingles

Kleur naar keuze

Zwarte of rode shingles komen het meest voor, maar er zijn vele andere verschillende kleuren waaruit je kan kiezen voor jouw shingles dak: bruin, groen, blauw, grijs, oranje, enzovoort.

Bruine shingles dakbedekking

Mogelijke vormen

Er zijn verschillende vormen waar je mee kunt werken: rechthoekige dakshingles, zeshoekig en beverstaart. De beverstaart-achtige shingles worden zijn lichtjes afgerond aan de onderkant.  

Vormen dakshingles

Voordelen en nadelen van dakshingles + alternatieven       

Voordelen

 • Eén van de grootste voordelen van dakshingles is dat ze goedkoop zijn. Vergeleken met andere dakbedekkingen kosten ze weinig en zijn ze van goede kwaliteit.
 • Ze zijn zeer licht, wat een zware last van het dak vermijdt.
 • Je kan ze in alle kleuren en vormen krijgen.
 • Dakshinglesdaken zijn akoustisch geïsoleerde daken. Ze verminderen het lawaai van regen of andere weersomstandigheden. Ze zijn ook weerbestendig.

Nadelen

 • Hebben een beperkte levensduur. Als je op zoek bent naar een dakbedekking dat lang meegaat, is dit type dakbedekking niet de beste keuze. Shingles gaan maar zo’n 20 tot 25 jaar mee.
 • Dit type dakbedekking is niet geschikt voor installatie op goed geïsoleerde daken. Dit komt door het feit dat zij een hogere vocht- en temperatuurbelasting hebben.
 • Ze zijn gevoelig voor mosvorming. Afhankelijk van de kwaliteit van de shingles en de omgeving, vormt mos zich sneller op dakshingles dan op andere soorten dakbedekking. Wel kan je kiezen voor shingles die gecoat zijn met een anti-mos product.
Mosvorming dakshingles

Eventuele alternatieven 

Als je niet overtuigd bent, zijn er ook andere opties voor jou beschikbaar. Er zijn vele andere soorten dakbedekking voor jouw dak, carport, tuinhuis of andere. We noemen ze hier even voor je op:

 • Dakplaten: Met dakpanelen ben je zeker van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je kan ook kiezen tussen dakpanplaten, trapeziumplaten of golfplaten.
 • Dakpannen: Betontegels zijn snel te installerenop een schuin dak. Wil je investeren in een tegel met een authentiekere uitstraling en een nog langere levensduur? Dan moet je kleidakpannen kiezen.
 • Dakleien: Ben je op zoek naar een exclusieve en luxueuze uitstraling voor jouw huis of een groter bijgebouw? Dan zijn dakleien een interessante optie. Het is een lichter dakbedekkingsmateriaal dan dakpannen, maar de installatie vereist meer werk en de prijs is hoger. Kunstleien zijn goedkoper, maar hebben een kortere levensduur.
 • Rieten dak: Naast houten of bitumen shingles in de vorm van een beverstaart, kan je ook een landelijke uitstraling creëren met een rieten dak.

Dakshingles laten plaatsen? Vind een dakwerker in jouw buurt en vraag gratis advies & offertes 

Twijfel je nog om het zelf te doen of om de hulp in te roepen van een professioneel dakdekkersbedrijf? Vul het onderstaande formulier in en ontvang meerdere, gratis en vrijblijvend offertes. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw dak vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken