Inhoud
Dakpanplaten, wat zijn dat nu precies?
Dakpanplaten met isolatie lijken heel erg op echte dakpannen. Ze hebben dezelfde maar zijn prefab dakplaten. Elke geïsoleerde dakpanplaat bevat meerdere dakpannen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en vormen. Hieruit volgt dus ook dat ze op verschillende soorten gebouwen kunnen geplaatst worden: garages, boerderijen, woningen, … bij zowel nieuwbouw als renovatie.
Geïsoleerde dakpanplaten worden gemaakt uit aluminium, kunststof of gegalvanisserd staal. Je hebt hierbij een optie om te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten of niet geïsoleerde dakpanplaten. De geïsoleerde dakpanplaten hebben ook een coating, waardoor er dus weinig onderhoud nodig is.
Wat kosten dakpanplaten?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden die je uit kan bij het plaatsen van dakpanplaten. Je hebt standaard dakpanplaten, maar je kan ook kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten of sandwichpanelen.
De prijs van dakpanplaten is sterk afhankelijk van een aantal factoren zoals de afwerking, het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt,…
Hier geven we een overzicht van de prijzen:
- Niet-geïsoleerde platen, zelf plaatsen: 10 à 15 euro per m²
- Niet-geïsoleerde platen, laten plaatsen door een vakman: 40 à 60 euro per m²
- Geïsoleerde platen, zelf plaatsen: 13 à 18 euro per m²
- Geïsoleerde platen, laten plaatsen door een vakman: 50 euro per m²
Voor de meest voordelige prijs kan je altijd offertes met elkaar vergelijken! De prijs kan namelijk verschillen per vakman.
Waarom dakpanplaten plaatsen?
Er zijn een aantal voor- en nadelen voor het plaatsen van geïsoleerde dakpanplaten. Hieronder zie je ze opgesomd.
Voordelen
Er zijn veel voordelen aan het plaatsen van geïsoleerde dakpanplaten:
- Snelle plaatsing waardoor de kosten per m² laag blijven
- Geschikt voor nieuwbouw en renovaties: bij renovatie worden de dakpanplaten over het bestaande dak gelegd.
- Uitstraling van traditioneel pannendak: Er is bijna geen verschil te zien tussen een dak met traditionele dakpannen en een dak met geïsoleerde dakpanplaten.
- Geschikt voor daken met beperkte dakhelling: al vanaf 7 graden
- Licht gewicht: makkelijk en snel te plaatsen
- Lange levensduur: een dakpanplaat kan 30 tot 50 jaar mee.
Nadelen van dakpanplaten
Zoals bij elke constructie zijn er ook bij geïsoleerde dakpanplaten een aantal nadelen:
- Het geluid: bij regen of hagel produceren dakpanplaten meer geluid dan gewone dakpannen. Indien de dakpanplaten gebruikt worden als overzetdak is er geen probleem. De dakbedekking die er al was, zal voor een goede isolatie zorgen.
- Condensvorming: aan de lichte onderstructuur van de dakpanplaat kan er condens ontstaan door slechte ventilatie en temperatuursverschillen. Speciale anticondensfolie is nodig onder de platen om dit te voorkomen. Door deze folie is de dakconstructie en de onderkant mits dampdichte plaatsing beschermd tegen vocht. Dit zorgt voor een lange levensduur
Dakpannen of dakpanplaten?
Het voordeel van dakpanplaten is dat ze sneller en makkelijker geplaatst kunnen worden, waardoor ze goedkoper uitkomen dan dakpannen. Zonder plaatsingskosten erbij zouden klassieke dakpannen immers goedkoper zijn dan dakpanplaten. De productie van dakpanplaten is ook goedkoper dan die van dakpannen door de vervaardiging uit staal.
De levensduur is ongeveer gelijkend bij een correcte installatie van dakpanplaten. Indien ze niet correct zijn geïnstalleerd (niet mooi recht, fout op maat gezaagd of fout geboord) kunnen ze wel eens gaan roesten. Bij een correcte plaatsing heeft een dakpanplaat een relatief lange levensduur.
Een dakpanplaat heeft een kleinere kans op schade en lekken. De kans dat een dakpanplaat zal gaan vliegen bij een storm is tot het minimum beperkt, terwijl bij een dakpan dit wel eens kan gebeuren.
Door voor een geïsoleerde dakpanplaat te kiezen heb je ineens thermische isolatie erbij. Dit kan niet bij een dakpan, je zal nog aparte isolatie moeten voorzien om aan de wetgevingen en isolatienormen te voldoen.
Mogelijke materialen voor dakpanplaten:
Dakpanplaten worden gemaakt in verschillende materialen. De 2 meest gebruikte materialen zijn aluminium en staal. Hieronder staan de voor- en nadelen op een rijtje.
Aluminium
Aluminium dakpanplaten zijn de duurdere optie. Door hun lichte gewicht zijn ze wel makkelijker te verplaatsen. Deze aluminium dakpanplaten hebben geen onderhoud nodig en zijn beter bestand tegen corrosie dan staal.
Stalen
Stalen dakpanplaten ondervinden minder invloed van temperatuursverschillen. Ze hebben wel een afwerking nodig met coating op basis van polyesterhars of kunsthars. Door de coating zijn ze goed beschermd tegen corrosie.
Kunststof
Geïsoleerde dakpanplaten uit kunststof zijn heel licht van gewicht. Hierdoor is de plaatsing van deze platen makkelijk. Buiten lichter van gewicht zijn hebben kunststof dakpanplaten nog voordelen ten opzichte van stalen dakpanplaten:
- Betere isolatie tegen geluid van buitenaf: bij regen of hagel heb je minder last van geluid.
- Elasticiteit: kunststof is elastischer dan staal, waardoor ze minder gevoelig zijn voor deuken.
- Warmer: kunststof is warmer dan staal, hierdoor ontstaat er minder snel condens dan bij staal.
Het nadeel van kunststof is dat het kwetsbaar is voor een hevige storm of felle wind.
Wat zijn de beste dakpanplaten?
De sterkste dakpanplaten zijn gemaakt uit staal of aluminium. Kunststof is veel minder sterk. Bij een groot dakoppervlak kies je het best voor dakpanplaten uit staal. Een geïsoleerde dakpanplaat uit aluminium is wel veel minder gevoelig voor roest dan een stalen dakpanplaat
Dakpanplaten met isolatie versus zonder isolatie
Bij het kiezen voor dakpanplaten moet je ook nog kiezen tussen dakpanplaten zonder en met isolatie.
Geïsoleerde dakpanplaten zijn enkel- of dubbelwandige platen voorzien van isolatie. Dit is een voordeel omdat zo je dakisolatie en dakbedekking in één keer gebeurd. Geïsoleerde dakpanplaten zijn duurder maar wel heel interessant omdat het niet zo’n groot prijsverschil is. Het zou duurder zijn om het dak nog eens apart te isoleren, dus voordeliger dan niet geïsoleerde dakpanplaten.
Indien je de goedkoopste optie wil kiezen met isolatie ga je best voor stalen platen. Aluminium platen zijn echter wel makkelijker te plaatsen omdat ze lichter zijn. Ook kunnen ze beter tegen corrosie, hebben ze een lange levensduur en hebben ze niets van onderhoud nodig. Stalen platen hebben nog een afwerking nodig met coating om goed bestand te zijn tegen weersinvloeden.
Dakpanplaten laten plaatsen? Vind vakmannen in jouw regio en vergelijk gratis offertes!
Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend naar offertes bij verschillende dakwerkers voor het plaatsen van geïsoleerde dakpanplaten. Het enige wat je hoeft te doen is de vereiste velden invullen. Zo kan je makkelijk meerdere voorstellen en prijzen vergelijken en dus de meest voordelige optie voor jou kiezen!