Tegelpannen, wat zijn dat?

Een tegelpan is een kleine, rechthoekige pan die perfect op daken past met minimale hellingsgraad van 35 graden dakhelling. Deze vlakke pannen bestaan er in veel uitvoeringen, bouwmaterialen en kleuren. Zo is er voor ieder wat wils. 

De plaatsing

De keramische dakpannen worden door middel van kleine koperen nagels aan de horizontale panlatten bevestigd. Tegelpannen bieden ook de mogelijkheid om gebruikt te worden als gevelbekleding. Je kan de pannen plaatsen op alle dak of wanden met een minimum hellingsgraad van 35°.

Omdat de tegelpannen aan de kleinere kant zijn, zal je ook extra tengellatten moeten voorzien dan bij een standaard dakpan.

Tegelpannen

Hoeveel kost het plaatsen van tegelpannen?

Voor een tegelpannen dak betaal je tussen de 95 en 125 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Afhankelijk van de soort afwerking kan de prijs ook nog wat variëren. Kies je voor bourgondische leipannen? Dan kan de prijs van nieuwe pannen zelfs wat oplopen.

Prijsbepalende factoren

De prijs van het dak is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen de graad van afwerking en het soort tegelpan een grote rol, ook de moeilijkheidsgraad van het dak zal mee de prijs bepalen. 

Om zeker te zijn, kan je altijd vrijblijvend offertes aanvragen.

Waarom al dan niet voor tegelpannen kiezen? 

Elke vorm van dakbedekking heeft voor- en nadelen. We lijsten ze hieronder even voor je op. 

Voordelen

  • Uitgebreid assortiment: tegelpannen en alle varianten (kleur, vorm, materiaal) ervan maken dat iedereen zijn smaak kan vinden bij een leidak
  • Kleurvast: de pannen worden voor het bakken gekleurd waardoor ze hun kleur niet zullen verliezen.
  • Duurzaam: tegelpannen gaan tot wel meer dan 100 jaar mee.

Nadelen

  • Hoge prijs: je betaalt een hoge prijs voor veel tegels per vierkante meter. Die hoge prijs wordt wel gecompenseerd door de zeer lange levensduur.
  • Arbeidsintensief: zowel het reinigen als het plaatsen van een pannendak van tegels vraagt veel arbeidsuren. 
Geglazuurde Tegelpannen

Uit welke soorten en uitvoeringen kan je kiezen?

Als het om tegelpannen gaat, zijn er twee belangrijke soorten tegelpannen. Je hebt de moderne geglazuurde pannen en de rustieke bourgondische tegelpannen met een authentieke uitstraling. Het is eenzelfde soort dakpan en toch twee verschillende architecturale stijlen.

Op zoek naar een specialist?
Dakpannen: Vraag advies en vergelijk gratis prijzen op maat

1. Geglazuurde leipannen

Bij geglazuurde pannen wordt een dunne, glashoudende suspensie aangebracht op de ongebakken klei. Deze suspensie smelt tijdens het bakken en vormt zo een beschermlaag over de gebakken klei. Die beschermlaag van glazuur voorkomt vastzetting van vuil en mossen, zo blijven je pannen langer schoon en zijn ze heel eenvoudig te reinigen.

Een geglazuurde leipan is verkrijgbaar in een glanzende en een matte versie.

Dakpan Tegel

2. Bourgondische tegelpannen

De bourgondische tegelpannen zijn het resultaat van het langdurig bakken van mangaan en ijzeroxide rijke klei in een speciale oven. Door deze specifieke kleisoort krijgen ze de traditionele, rustieke stijl in platte vorm. Door het lange bakproces is ook elke tegel anders, hierdoor krijg je een vrij uniek dak met een oude uitstraling. Ze worden in de kern gekleurd om dat uniek effect te verkrijgen.

Bourgondische Pannen

Onderhoud uitvoeren

Tegelpannen hebben een enorm lange levensduur van wel meer dan 100 jaar en hebben in principe weinig onderhoud nodig. Geglazuurde leipannen hebben het minste onderhoud nodig.

Die levensduur is voornamelijk afhankelijk van het klimaat. Woon je in een bosrijke omgeving, dan zal er al sneller mos op je leipannen groeien. Ook je panlatten kunnen dan sneller aangetast raken door de hogere vochtigheid.

Mos

Omdat er nauwelijks mossen op kunnen groeien. Heb je toch last van mossen. Dit geldt voor beide soorten, dan reinig je met een zachte borstel en een niet-agressief moswerend middel.

Wees voorzichtig

Als je je tegelpannen reinigt kan je best voorzichtig zijn omdat ze erg fragiel zijn. Een harde borstel kan de keramische pannen beschadigen.

Schakel een ervaren dakdekker in

Om ongelukken te voorkomen raden we je aan om het grote onderhoud door een gespecialiseerde dakdekker te laten doen. 

Vind een dakwerker voor het plaatsen van tegelpannen in jouw regio en vergelijk gratis offertes 

Via onderstaand formulier kan je gratis meerdere vrijblijvende offertes aanvragen voor tegelpannen. Zo kan je van verschillende dakwerkers de prijzen vergelijken en de beste oplossing voor project vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken