Oorzaken daklekkage: 3 plekken om zeker te controleren

Niet alleen zijn lekkages heel vervelend. Het water zorgt bovendien voor bijkomende schade. Daarom is het goed om precies te weten wat de verschillende oorzaken zijn van daklekkages. Omdat het tijdig opsporen en detecteren van daklekkages heel wat tijdverlies voorkomen en je onnodige kosten besparen.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een lekkend dak. We delen hieronder de meest voorkomende oorzaken op in 3 categorieën: dakbedekking, daklood en dakgoot.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust professioneel advies en vergelijk offertes

Oorzaak 1: Dakbedekking

In de meeste gevallen hebben een schuin dak en platte dak een ander soort dakbedekking. Zo hebben schuine daken meestal dakpannen, terwijl platte daken bedekt zijn met bitumen.

Bij een schuin dak kan de exacte oorzaak van de daklekkage door een beschadigde dakbedekking zijn: beschadigde, misplaatste of verplaatste dakpannen.

Bij een daklekkage plat dak is de exacte oorzaak vaak een scheur in de bitumen dakbedekking. Regenwater blijft bovendien lang staan op een plat dak, waardoor kans op lekkages nog extra vergroot.

plat dak lekkage

Oorzaak 2: Daklood

daklood

Daklood is onder andere te vinden rondom je dakkapel, schoorsteen en onder de nokvorsten. Het heeft als functie om je dak te beschermen tegen lekkages.

Een lekkende dak ontstaat door een beschadigde daklood of daklood dat niet fatsoenlijk werd aangebracht.

Daklekkages rond het daklood worden vaak pas laat opgemerkt. Daarom is het belangrijk om het daklood en de rest van het dak te laten plaatsen door een ervaren vakman, voor een correcte uitvoering van de dakwerken. Een deklekkage repareren is namelijk niet zo eenvoudig

Oorzaak 3: Dakgoot

overstroming verstopte dakgoot

Als er een dakgoot verstopt zit kunnen er lekkages ontstaan wegens een slechte afvoer van het regenwater. Het is belangrijk om je dakgoten jaarlijks uit te kuisen. Er bestaan gelukkig schoonmaakbedrijven die voordelige jaarcontracten aanbieden en jaarlijks je dakgoten komen reinigen.

Om verstopte dakgoten te vermijden, kan je bijvoorbeeld bladvangers of vogelschroten installeren op je dakgoten. Zo vermijd je op termijn extra kosten. Wat voordeliger is voor je portemonnee.

Waar ontstaan de meeste lekkages in het dak?

Lekkages in een plat dak of een schuin dak kunnen overal ontstaan. Er zijn wel bepaalde plekken waar er meer lekkages kunnen ontstaan dan bij andere plekken. We zetten de zwakke plekken even op een rij:

 • Dakgoten
 • Afvoeren
 • Hoeken
 • Leidingen
 • Aansluitingen in het dakleer
 • Schoorsteen en dakkapellen
 • Beschadigde dakpannen
lekkend dak

Hoe kan je daklekkage verhelpen? + Richtprijzen 2024 

Het is cruciaal om daklekkage zo snel mogelijk professioneel te laten herstellen. Zo vermijd je andere schade en heb je geen last meer van je lekkage. Zorg er dan ook voor dat je een waterdicht dak verkrijgt.

Let wel op dat elk soort oorzaak een ander oplossing vraagt. Zo kan je best kapotte dakpannen vervangen, beschadigd daklood vervangen en een verstopte dakgoot repareren.

Je dak repareren voor lekkages hoeft dus niet veel geld en tijd te kosten. Als je een dakwerker inschakelt kost het je gemiddeld 25 à 35 euro per uur, exclusief btw en materiaal. Hieronder vind je een overzicht van enkele veel voorkomende reparaties en hun bijhorende richtprijzen. Exacte prijzen zijn er niet want de prijzen hangen af van verschillende factoren.

Soort dak Werkzaamheden Gemiddelde dak reparatie kosten, inclusief btw
Plat dak Zwakke gedeelten dakbedekking vervangen € 250 – 300 per m²
Hellend dak Vervangen van kapotte dakpannen € 150 – 350 per m²
Plat/Hellend dak Dakgoten vervangen € 65 – 100 per meter

Om het exacte, totale kostenplaatje voor de reparatie van jouw probleem te weten, vraag je hieronder gratis en vrijblijvend naar offertes. U kiest dan je lokale specialist uit die je dak gaat repareren. Je dak inspecteren kan je ook laten doen, je kan voor dit ook vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Hoe herken je een daklekkage?

loshangende behang

De meeste daklekkages laten grote vochtplekken na. Zo niet, kan je een deklekkage ook herkennen aan plekken waar er veel schimmelvorming is of waar het behang los aan het komen is.

Daklekkages worden meestal laat opgespoord, omdat ze zich vooral bevinden op zolders waar veel mensen niet komen. Het insijpelend vocht gaat soms door naar de onderliggende verdiepingen, waardoor vochtplekken te zien zijn in bijvoorbeeld de woonkamer.

In de meeste gevallen sijpelt het water niet recht naar beneden, waardoor een daklekkage opsporen aan de hand van vochtplekken of schimmelvorming niet zo eenvoudig is. Het is daarom aangeraden om een specialist in te schakelen die je lek kan opsporen en dichten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag naar advies en prijzen bij vakmannen

Wat zijn de gevolgen van een lek in het dak?

Een lek in je dak brengt heel wat nadelen met zich mee. Zo kan je:

 • waterschade hebben
 • last krijgen van schimmelvorming
 • last hebben van zelfs houtrot

Deze negatieve gevolgen zorgen bovendien voor een onaangename geur in je woning.

Deze nadelen dienen serieus te worden genomen. Zo vermijd je mogelijke gezondheidsproblemen en hoge kosten in de toekomst wegens de hoge luchtvochtigheid. Schimmels en vocht zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Je kan last krijgen van aandoeningen zoals:

 • Huiduitslag
 • Kortademigheid
 • Allergieën
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn

Bovendien zorgt houtrot in de dakconstructie ervoor dat je, indien die onderliggende constructie zwaar beschadigd is geraakt door het vocht, je volledige dakconstructie moet laten vervangen. Je dakconstructie zal je dan veel geld kosten om te laten vervangen, en zal je hoogstwaarschijnlijk je oude dakbedekking ook nog eens moeten laten vervangen door een nieuwe dakbedekking.

Houtrot herken je aan de donkere plekken in hout en aan de balken die slapjes aanvoelen.

houtrot dakconstructie

Welke schade wordt door de verzekering gedekt?

Afhankelijk van je verzekeraar kan je schade door een daklekkage verzekerd zijn. Op die manier kan je met een opstalverzekering of brandverzekering de schade vergoed krijgen.

Let wel op dat verzekeraars de schade dekken en niet alleen de reparatiekosten. Check dit steeds zorgvuldig met je verzekeraar.

Last van een lek in het dak? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes voor dakherstelling

Voor een duurzame, kwaliteitsvolle en permanente oplossing raden we je aan om een professionele vakman in te schakelen voor de daklekkage. Door zijn kennis en ervaring kan hij vrij snel de mogelijke oorzaken opsporen en vervolgens de daklekkage repareren.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis meerdere vrijblijvende offertes van professionele dakwerkers in je buurt. Zo kan je voor jezelf makkelijk prijzen vergelijken, zodat je de beste oplossing vindt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken