Waarom de schoorsteen afbreken?

In de volgende gevallen is het geen slecht idee om de schoorsteen verwijderen in overweging te nemen:

 • Lekkages van de schoorsteen voorkomen
 • Groot onderhoud aan de schoorsteen uitsluiten
 • Extra ruimte in huis creëren
 • Overblijvende mooie, rechte muur die tal van mogelijkheden biedt
 • Komaf maken met eventuele asbest in de oude schoorsteen

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Hoe de schouw verwijderen?

schouw afbreken

De hamvraag is natuurlijk hoe je dit moet aanpakken. Er bestaan 3 mogelijke manieren:

 • Schoorsteen op dak afbreken
 • Schoorsteen verwijderen in huis
 • Schouw volledig verwijderen (op dak + in huis)

Methode 1: Schoorsteen op dak afbreken

Als je ervoor opteert om je schouw op het dak af te breken, dien je volgend stappenplan te volgen.

Inspectie schouw

Het is van kapitaal belang dat je je op voorhand goed vergewist van de constructie van je schouw, zodat de verwijdering van de oude schouw geen bijkomende schade aan je huis met zich meebrengt.

Plaatsing steiger met vangnetten

Eens de inspectie achter de rug is, kan je overgaan tot de plaatsing van een steiger met vangnetten. Dit is noodzakelijke maatregel met het oog op de veiligheid van de betrokken mensen en om eventuele schade aan je woning te vermijden.

Afbraak schoorsteen

Het gevelrenovatiebedrijf dat je inschakelt voor het afbreken van de schouw zal te allen tijde vakkundig te werk gaan. Op basis van de specifieke samenstelling van de schoorsteen maakt het een plan van aanpak op.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dragende schoorsteen die vanaf de fundering onder de woonkamer doorloopt tot aan het dak. Daarbij kan je niet zomaar onderaan beginnen, omdat je dan het risico loopt op instorting van het onderste deel. In dergelijk geval wordt een stempelplan opgemaakt, ter ondersteuning van het huis en ter vervanging van de dragende schoorsteen zelf.

Ook de verwijdering en afvoering van mogelijke asbest zal door de betrokken firma veilig en verantwoord aangepakt worden.

Afvoer puin en stenen

Bij een schoorsteen verwijderen komt het nodige puin en bouwafval kijken. Wanneer je de klus uitbesteedt, heb je hier uiteraard geen last van, aangezien het gevelrenovatiebedrijf zich eveneens van deze taak kwijt.

Herstelling dak

Nadat de gemetselde schoorsteen verwijderd is, ontstaat er logischerwijs een gat in je dak. Dat gat kan best op deskundige wijze gedicht worden. Op die manier loopt de constructie geen permanente schade op, waarmee ongemakken als daklekkages gepaard gaan. Ook hier springt het gevelrenovatiebedrijf in de bres met waterdicht materiaal van hoge kwaliteit.

schouw

Methode 2: Schoorsteen in huis verwijderen

Je schoorsteen verwijderen langs binnen behoort eveneens tot de opties. Na de controle op asbest, kan de schouw gesloopt en het rookkanaal verwijderd worden.

Aansluitend moet het overblijvend gat in het plafond, en de stenen muur afgewerkt worden. De aangestelde onderneming zal naar alle waarschijnlijkheid samenwerken met een sloopbedrijf en een stukadoor om die afwerking tot een goed einde te brengen.

Methode 3: Schouw volledig verwijderen (op dak + in huis)

Deze methode is van toepassing op dragende en niet-dragende schoorstenen. Is de schoorsteen dragend, dan zorgen de ingeschakelde vakmannen voor een tijdelijke draagconstructie tijdens de dakwerken, ter ondersteuning. Hou er rekening mee dat het een heel arbeidsintensieve klus betreft.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Schouw afbreken prijs

Het prijskaartje dat gekoppeld is aan elke methode, is een belangrijk punt om in acht te nemen. In onderstaande tabel verwerf je een concreet idee over het financiële plaatje. In de bedragen zitten alle kosten (BTW, arbeid, afwerking) inbegrepen. Als het gaat om prijzen vergelijken, is het interessant om ons offerteformulier in te vullen.

MethodePrijs
Schoorsteen op dak afbreken1400 à 2000 euro
Schoorsteen in huis verwijderen1700 à 3000 euro
Schouw volledig verwijderen (op dak + in huis)3000 à 5000 euro

Dragende of niet-dragende schoorsteen?

Er bestaan twee soorten schoorstenen: een dragende (of stabiliserende) en een niet-dragende schoorsteen. Vraag je je bijgevolg af hoe je jouw soort schoorsteen kan herkennen?

 • Bestudeer de arcering van de bouwkundige tekeningen: de bouwkundig tekenaar geeft in de legende weer welke wanden op de tekening staan. Uit de arcering op de tekening kan je afleiden met welke (draag)muur je te maken hebt.
 • Controleer of de vloeren op de schouw rusten

Asbest in de schoorsteen?

Indien je schoorsteen voor 1995 geplaatst is, is het mogelijk dat de schoorsteen asbest bevat. Die schadelijke stof kan zowel in je rookgasafvoer als op minder zichtbare plaatsen als rond de schoorsteenmantel, isolerende materialen en buizenkoppeling zitten. Besteed hier zeker de nodige aandacht aan.

In de meeste gevallen is een asbestinventaris voorafgaand aan de sloopwerken verplicht. Als je ook maar enig vermoeden hebt dat er materialen aanwezig zijn met asbest, schakel je best de professionele hulp van een specialist in.

Heb ik een vergunning nodig om de schoorsteen af te breken?

Als je werken uitvoert die een invloed hebben op de stabiliteit van je woning, zoals bij de afbraak van een dragende schoorsteen, dan heb je meldingsplicht en ben je genoodzaakt een bouwvergunning aan te vragen.

Als je alleen de schoorsteen op je dak wil verwijderen en die niet verder dan 3 meter boven de nok uitsteekt, is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. De vereisten kunnen evenwel verschillen van gemeente tot gemeente. Neem dus zeker van tevoren contact op met je gemeente en laat je adviseren door een expert ter zake.

dubbele schouw

Schoorsteen zelf afbreken of laten verwijderen?

Het is altijd mogelijk om op zelfstandige basis je schoorsteen af te breken, maar dit is lang geen evidentie, zeker als je geen beroep kan doen op de nodige ervaring en voorkennis. Als je de klus uitbesteed aan een vakman bespaar je niet alleen tijd en moeite. Je garandeert jezelf eveneens van:

 • Persoonlijk advies: de vakman in kwestie voert steevast een inspectie van de schoorsteen uit en controleert het type schoorsteen. Zo kan hij naderhand bepalen welke werkwijze de beste is voor de afbraak en is hij in staat om je advies te geven over de afwerkingsopties.
 • Correcte en veilige uitvoering: een vakman beschikt niet alleen over ervaring en voorkennis, maar ook over onontbeerlijke veiligheidsmaterialen zoals vangnetten, een stelling, etc.
 • Vlekkeloze afwerking: je kan op je beide oren slapen dat ze na de afbraakwerken je dak netjes dichten en je muren, vloeren en plafonds afwerken.
 • Afvoer van puin: ook de afvoer van het puin hoef je je niets van aan te trekken, waardoor je bespaart op de huur van een afvalcontainer.
 • Verlaagde BTW: een vijfde en laatste niet te versmaden voordeel is het verlaagde BTW-tarief waarvan je gebruik zal kunnen maken. Werk je in het kader van een groter renovatieproject en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan hoef je slechts 6% BTW neer te tellen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Schouw verwijderen: offertes aanvragen

Je hebt er zonder enige twijfel alle baat bij om zoveel mogelijk offertes voor het verwijderen of renoveren van de schouw op te vragen en die tot in de puntjes met elkaar te vergelijken. Op deze manier verwerf je een duidelijk beeld over het totale prijskaartje en hak je de juiste knoop door voor zowel je project als je budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken