Wat is een pvc-dakbedekking?


Een pvc-dakbedekking is een kunststof dakbedekking die bestaat uit poly vinyl chloride. Deze platen zijn opgebouwd uit meerdere polycarbonaatplaten. Naast dakplaten heb je ook pvc-folie.

Zo’n kunststof dakbedekking wordt geplaatst op platte daken of op licht hellende daken. De levensduur van pvc dakbedekking is 30 à 40 jaar.

Een pvc-dakbedekking is een ongewone dakbedekking voor platte daken. Het niet geschikt is voor woningen. Het beschikt over weinig isolerende eigenschappen en zet uit bij wisselende temperaturen door de weekmakers en uv stabilisatoren die in het materiaal zijn verwerkt.

Een andere populaire kunststof dakbedekking is EPDM. Tegenover de levensduur van pvc, kent EPDM een langere levensduur. Het kan meer dan 50 jaar mee en is volledig recycleerbaar. Naast pvc en epdm, bestaat er ook TPO. TPO combineert de eigenschappen van pvc en epdm.

Pvc poolhouse

Zit er pvc in polycarbonaat?

Het belangrijkste onderscheid tussen pvc en polycarbonaat is dat het eerste een chloridegroep (poly vinyl chloride) bevat, terwijl het tweede een carbonaatgroep bevat.

pvc carport

Wat is de prijs van pvc?

Een pvc-dakbedekking kost tussen 30 en 150 euro per vierkante meter.

De prijs voor het installeren van pvc hangt af van meerdere factoren. Zo speelt de dikte van de plaat een rol. De meest voorkomende dikte van een plaat is 16 mm.

De prijs kan ook oplopen indien de oude dakbedekking verwijderd moet worden. Je kan er ook natuurlijk voor kiezen dat de oude dakbedekking blijft, maar dat is niet aan te raden. Het kan aangetast worden door organische oplosmiddelen zoals bitumen en polystyreen. Daarom worden dakbanen van pvc nooit direct op een bitumen of polystyreen ondergrond aangebracht. Er moet dan een scheidingslaag zijn.

In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen van kunststof dakbedekking, per m² :

Type pvc-dakbedekking Gemiddelde prijs per m² (incl. materiaal en plaatsing)
Pvc gegolfd 4 mm € 30 – 50 
Pvc gegolfd 10 mm € 40 – 60 
Pvc gegolfd 16 mm € 45 – 95 
Pvc gegolfd 32 mm € 50 – 110 
Pvc honingraat 4 mm € 35 – 60
Pvc honingraat 10 mm € 40 – 70
Pvc honingraat 16 mm € 50 – 90
Pvc honingraat 32 mm € 60 – 150
Installatiewerk € 20
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarom kiezen voor een pvc dakplaten?

pvc rollen

Een pvc-dakbedekking wordt sinds kort gebruikt als dakbedekkingsmateriaal. Hieronder vind je de voor- en nadelen van een pvc dak.

Voordelen van pvc-folie

  • Pvc-dakbedekking biedt een goede verlichting onder jouw dak.
  • Een belangrijke eigenschap van pvc is dat het een licht materiaal en gemakkelijk te hanteren en te snijden is. Ze kunnen horizontaal en verticaal worden gelegd en zijn ideaal voor tal van verschillende soorten leggingen en hellingen. De pvc-folie is ook uv-bestendig.
  • Een dakbedekking pvc is bijzonder goed bestand tegen hevige schokken. Pvc folie is ook goed bestand tegen chemicaliën. Door gewapende strips mechanisch aan de opkant te verankeren is er minder kans op scheuren.
  • Een pvc dak is vrij gemakkelijk verkrijgbaar en volledig recycleerbaar. Meestal is een pvc dak wit, maar pvc dakbedekking bestaat ook in verschillende kleuren.
  • Dakbedekking pvc is een onderhoudsvriendelijke dakbedekking. Een kunststof dakbedekking kan 30 à 40 jaar mee.

Nadelen van pvc-dakbedekking

  • Een pvc-dakbedekking is niet geschikt voor een huis.
  • Pvc-folie heeft een slechte thermische isolatie: is gevoelig voor de zon en uv-straling, want die kunnen het dak doen uitzetten. Pvc dakbedekking is in staat te krimpen en uit te zetten bij verschillende temperaturen omdat er speciale weekmakers en UV stabilisatoren in het materiaal zijn verwerkt.
  • Een pvc-dakbedekking biedt onvoldoende geluidsisolatie: lawaai dringt gemakkelijk door een pvc dak.
  • Soms kan dit type dakbedekking aangetast worden door organische oplosmiddelen zoals aardolieproducten, bijvoorbeeld bitumen en polystyreen. Daarom worden dakbanen van pvc nooit direct op een bitumen of polystyreen ondergrond aangebracht.

Hoe wordt een pvc dakbedekking geplaatst?

Het voordeel van pvc-dakbedekking is zijn lichtheid. Het is gemakkelijk te hanteren en kan zonder al te veel moeite worden gezaagd of geboord. Het is ideaal voor doe-het-zelvers. Een dak met dit type kunststof dakbedekking bestaat uit verschillende lagen.

Het is belangrijk om de juiste opbouw te respecteren. De onderste laag van de dakopbouw bestaat uit een drager. Dit zijn balken van hout of beton waar de OSB platen bevestigd worden. Er wordt een dampscherm op de OSB platen aangebracht, dit zal een polyethyleenfolie zijn wat condensatie in het isolatiemateriaal voorkomt.

Een plaat wordt vaak herwerkt tot de juiste maat wanneer ze op het dak wordt geplaatst. De stroken worden verlijmd met hete lucht waarbij de naden worden gelast voor een waterdicht oppervlak met vloeibare pvc.

In principe is het plaatsen van een pvc dak niet ingewikkeld, tenzij er andere werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van de oude dakbedekking.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en offertes

Hoe onderhoud en reinig ik mijn polycarbonaat dak?

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kan gebruiken. Sommigen gebruiken zeep en bleekwater om het dak schoon te maken. Reinig nooit onder hoge druk. Weet ook dat het reinigen van een plat dak een andere aanpak dan een hellend dak.

Polycarbonaat veranda: honingraat of gegolfd

Polycarbonaatplaten zijn verkrijgbaar in diverse texturen en kleuren. Geribbelde polycarbonaatplaten bieden een betere zonfiltering. De pvc-folie is uv-bestendig. Er zijn ook volledig doorzichtige polycarbonaatplaten die geen licht doorlaten.

pvc dakbedekking

Vergelijk prijzen en vind de beste dakdekker!


Interesse in het installeren van dit type dakbedekking voor een terras of jouw garage? Ontvang en vergelijk gratis offertes via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken