Wat is kenmerkend aan een schilddak?

Een schilddak bestaat uit vier dakvlakken die schuin naar elkaar toe lopen. Mogelijks ontmoeten de zijden van een schilddak elkaar in de punt, anders spreken we van een afgeknot schilddak. De hoogte van de gevels van de woning zijn gelijk. De korte zijdes hebben een driehoekige vorm, de vlakken aan de lange zijden hebben de vorm van een trapezium. In sommige gevallen bestaat het dak uit nog meer dan vier dakvlakken.

Je kan een schilddak als een variant op een traditioneel zadeldak beschouwen, maar er is weldegelijk verschil in beide daken. Bij schilddaken zijn er 4 dakvlakken, het traditionele zadeldak heeft slechts twee dakvlakken. Ook staat bij het klassieke zadeldak de hoogte van de gevels niet per se op gelijke hoogte.

Een schilddak past bij zowel een landelijke, klassieke als moderne woningen. Eén van de redenen waarom dit type dak heel populair is.

schild dakbedekking

Hoeveel kost een schilddak?

Wat de prijs van een schilddak is, is afhankelijk van meerdere zaken, zoals het type dakbedekking en de installatiekosten. Wel ligt de prijs van een schilddak gemiddeld iets hoger dan dat van een klassiek dak.

Kosten per dakbedekking

Ongeveer elk type dakbedekking kan op een schilddak geplaatst worden. Er zijn heel erg veel verschillende soorten dakpannen die uiterst geschikt zijn en ze zijn nog steeds razend populair. De prijzen gaan van 20 tot 110 euro per vierkante meter met een levensduur van 30 tot wel 125 jaar.

De meest gebruikte materialen zijn:

 • Kleidakpannen
 • Klassieke dakpannen
 • Platte dakpannen
 • Beton
 • Leien
 • Zink
 • Kunststof dakpannen
 • Groendak

Je hebt dus keuze over. Zo heb je de luxe een dakpan te kunnen kiezen die perfect bij je budget en de architecturale stijl van je woning past. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de verschillende prijzen per vierkante meter:

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m²Geschatte levensduur
Kleidakpannen35 à 65 euro100 jaar
Betonnen dakpannen20 à 40 euro30 jaar
Kunstleien65 à 75 euro30 jaar
Natuurleien110 à 120 euro90 jaar
Zinken dak70 à 75 euro125 jaar
Rieten dak70 à 95 euro35 jaar

Daarnaast dien je met nog enkele andere zaken rekening te houden. Kosten aan de dakconstructie, eventuele extra’s zoals een dakkapel of dakvenster en plaatsingskosten kunnen de finale prijs verhogen.

Exacte prijzen weten? Via de knop hieronder vraag je makkelijk meerdere gratis offertes aan bij verschillende vakmannen uit jouw regio.

Ontvang GRATIS offertes en vergelijk

Plaatsingskosten van schilddaken

De plaatsingskosten kunnen een groot verschil maken en bepalen uiteindelijk de uiteindelijke prijs voor een schilddak samen met de materiaalkosten. Het is ten zeerste aangeraden beroep te doen op professionele vakmannen.

Ze beschikken over de nodige expertise en jarenlange ervaring en hebben de benodigde materialen in huis. Denk aan ladders, een kraan, … Zo verzeker je jezelf van een correcte uitvoering en een mooi eindresultaat. Ook kunnen dakdekkers goedkoper aan dakpannen komen, doordat ze in grote hoeveelheden tegelijkertijd aankopen.

De prijzen voor een schilddak samen met de arbeidskosten kunnen erg verschillen bij verschillende dakdekkers. Daarom is het ook aangeraden bij verschillende vakmannen raad te vragen, zodat je prijzen kan vergelijken. Vervolgens kan je dan prijs-kwaliteit gezien de beste keuze maken. Ook is het aangeraden een bedrijf uit jouw regio te kiezen, zo vermijd je verplaatsingskosten.

Schilddak

Voordelen en nadelen van schilddaken

Waarom moet je voor een schilddak kiezen, waarom niet? Zoals elk soort dak heeft een schilddak voor- en nadelen:

Wat zijn de voordelen van een schilddak

 • Een schilddak is erg stevig. Dit is te danken aan de specifieke constructie van het daktype. Hierdoor is het dak het beste bestand tegen windvlagen en -stoten, waardoor het zeker een troef is bij landelijke woningen of woningen in open en landelijke gebieden.
 • Sneeuw en regen valt er, door de aerodynamische vorm, relatief makkelijk af. Een tweede argument waarom een schilddak het beste bestand is tegen de weersomstandigheden.
 • Het is perfect mogelijk dakkapellen in je dak te integreren via de lange zijde van je dak. Dit zorgt voor meer extra lucht en geeft een gevoel van extra beschikbare ruimte.
 • Je kan overhangende dakranden plaatsen.
 • Het is mogelijk dat er rond de volledige woning heen een dakgoot loopt, aangezien elke zijde even hoog is.

Nadelen van een schilddak

 • Het heeft minder ventilatiemogelijkheden.
 • In de zolder is er minder ruimte dan bij het traditionele zadeldak. Dit komt door de vier schuine zijden. Zeker bij niet zo steile dakvlakken wordt de ruimte schaarser.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes voor schilddaken!

Interesse om een nieuw schilddak te zetten? Professionele dakwerkers hebben al talloze uitvoeringen gedaan en weten dus wat te doen. Via het offerteformulier onderaan heb je de mogelijkheid om gratis, snel, makkelijk en vrijblijvend meerdere vakmannen te contacteren. Zo heb je de optie om prijzen te vergelijken en de beste keuze te maken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken