Wat kost het renoveren van je schoorsteen?

Volledig je schoorsteen renoveren? De kostprijs van een volledige schoorsteen renovatie start vanaf 500 euro. De totale prijs die je uiteindelijk zal betalen is afhankelijk van de werken die je laat uitvoeren.

De gemiddelde kostprijs voor voegwerk ligt rond de 40 euro per vierkante meter. Voor het vervangen van enkele gebroken stenen betaal je 12 euro per steen. Wil je na de renovatie jouw schoorsteen impregneren, dan kost jou dat 7 euro per vierkante meter.

We vatten bovenstaande prijzen van een schoorsteen renovatie nog eens kort samen in onderstaand overzicht:

Prijs schoorsteenrenovatie Gemiddelde kostprijs
Voegen vernieuwen € 40 /m²
Gebarsten stenen vervangen € 12 /m²
Impregneren € 7 /m²
Complete schoorsteenrenovatie Vanaf € 500

De hierboven vermelde prijzen zijn gemiddelden. Om de exacte prijs te kennen van jouw renovatie vraag je best enkele offertes op bij meerdere dakwerkers met jarenlange ervaring. Door offertes onderling te vergelijken, krijg je alvast een duidelijk beeld van het aanbod. Vervolgens kies je de offerte en de vakman die het beste aansluit bij jouw project.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis prijzen van meerdere vakmannen

Wat zijn de mogelijkheden van schoorsteenrenovatie?

Jouw schoorsteen kan zowel langs binnen als langs buiten gerenoveerd worden. Maar, wat houden die renovatiewerken nu juist in?

Schoorsteen renovatie

Optie 1: Langs buiten renoveren

Er zijn verschillende opties om jouw schoorsteen van buitenaf te renoveren:

 • Voegwerk herstellen: De vakman freest de poreuze voegen uit en vult ze opnieuw op met nieuwe voegen. Daarnaast herstelt hij de losgekomen voegen.
 • Schoorsteen impregneren: De vakman brengt een waterafstotende coating op de schoorsteenmantel aan. Die coating zorgt ervoor dat het voegwerk niet poreus wordt.
 • Roetschuif plaatsen: In het schouwkanaal van de schoorsteen wordt een roetschuif/roetluik door de vakman aangebracht. Dit gebeurt vaak als een schoorsteen moeilijk toegankelijk is.
 • Deksteen vernieuwen: Het is mogelijk om de huidige deksteen door een kunststof deksteen te vervangen. Het deksteen vernieuwen met een deksteen uit kunststof verkleint de kans op insijpelend water.
 • Schoorsteenkap plaatsen: Door een schoorsteenkap te plaatsen zorg je ervoor dat vogels geen nest in de schouwen maken. Daarnaast voorkom je inslaande regen.
 • Schoorsteen bezetten: Bij het laten bezetten plaatst een vakman een pleisterwerk op de schoorsteen. Deze extra soort van vochtwerende pleister op de schoorsteen houdt het water tegen. Ook is het mogelijk om het pleisterwerk te schilderen. Met een bezette schoorsteen kan je insijpelend vocht en daklekkages voorkomen.
Schoorsteen vakman

Optie 2: Langs binnen renoveren

Indien je jouw schoorsteen langs binnen renoveert, spreken we van tuberen. Via die werken wordt er in de schoorsteen een volledig nieuw rookkanaal geplaatst.

 • Enkelwandig tuberen: De vakman brengt in een bestaande schoorsteen een buis uit inox aan. Deze buis voorkomt de ophoping van vuil en voert de rook af. Op deze manier slaat de rook niet terug in jouw woning.
 • Dubbelwandig tuberen: Een nieuwe inox schoorsteen wordt aan de buitenkant van de schouw geïnstalleerd. Jouw verwarmingstoestel sluit aan op dit schoorsteenkanaal. Het voordeel van dubbelwandig tuberen is dat je in de woning geen plaatst verliest.
 • Intern tuberen: Deze manier van tuberen vraagt geen breek- en hakwerk. Daarnaast verandert intern tuberen niets aan het uitzicht van jouw huis.

Optie 3: Impregneren

Impregneren is het aanbrengen van een onzichtbare beschermlaag. Deze laag wordt aangebracht na de renovatiewerken. Het impregneermiddel dringt diep door in het metselwerk. Door jouw schoorsteen te impregneren verleng je de levensduur van zowel het voegwerk als het metselwerk. De beschermlaag gaat minimum 10 jaar mee.

Daarnaast biedt impregnatie nog tal van voordelen:

 • Isolerend
 • Vuil- en waterafstotend
 • Beschermt tegen vorst
 • Brandwerend
 • Beschermt tegen mossen, algen en schimmels
Schoorstenen

Voordelen van schoorsteenrenovatie

Waarom is het zo belangrijk om jouw schoorsteen goed te onderhouden en indien nodig te renoveren? Het renoveren van jouw schoorsteen heeft meer dan één voordeel voor jou en je woning.

Ten eerste is het belangrijk om een beschadigde of verouderde schoorsteen te laten herstellen. Door de herstelling ziet jouw schoorsteen er onmiddellijk veel verzorgder uit en werkt de schoorsteen optimaal. Door jouw woning een propere en nette uitstraling te geven, stijgt de waarde van het huis.

Vervolgens voorkomt een renovatie tal van problemen in de woning. Vochtproblemen zijn daar een voorbeeld van. Indien water zich in de woning opstapelt, ontstaan er verschillende bacteriën. Deze bacteriën leiden tot schimmelvorming, die zowel nadelig zijn voor de stabiliteit van de woning als voor jouw gezondheid.

Daarnaast zorgt rookterugslag voor gevaarlijke situaties. Rookterugslag ontstaat als het rookkanaal slecht onderhouden wordt. Wanneer de rook terugslaat, keert de rook terug naar de kamer. Dit maakt de kans op een koolmonoxidevergiftiging zeer groot. Daarom is het aangeraden om een erkende schoorsteenveger regelmatig naar het volledige rookkanaal te laten kijken.

Tot slot kunnen er steeds beschadigde stenen van de schoorsteen loskomen en afbreken. De afgebroken stenen leiden mogelijks tot lekkages, die op hun beurt weer tot vochtproblemen leiden.

Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman in jouw buurt

Wanneer is een schoorsteenrenovatie vereist?

Schoorsteen renoveren

Wanneer weet je of jouw schoorsteen aan een complete renovatie toe is? Je moet je schoorsteen renoveren als je kapotte stenen opmerkt. Dit zijn afgebroken, gebarsten of losgekomen stenen.

Eenmaal het rookkanaal niet goed doortrekt, dien je de schoorsteen zo snel mogelijk na te kijken. Laat een erkende vakman jouw schoorsteen inspecteren, zodat je zeker niets over het hoofd ziet. Het niet nakijken van het rookkanaal kan fatale gevolgen met zich meedragen.

Kijk op tijd de loodslabben na. Kapotte loodslabben leiden tot vochtproblemen door het insijpelende regenwater.

Schoorsteen laten renoveren: vraag gratis vrijblijvende offertes

Ben je dringend toe aan een schoorsteen renovatie? Je schoorsteen renoveren laat je best aan een vakman over. Vraag via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend meerdere offertes voor dakwerken. Vergelijk de prijzen en diensten van meerdere vakmannen en vind de vakman die past bij jouw noden.

Een erkende vakman staat jouw steeds bij met het nodige advies en kan perfect voor een goed werkende schoorsteen zorgen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken