Wat zijn dakwerken? [Taken]

Er bestaan verschillende soorten dakwerken. Je kan ze onder meerdere categorieën onderscheiden:

1. Renoveren dak

Dakrenovatie is het plaatsen van een nieuw dak of een nieuwe dakbedekking. Hierbij wordt dus het oude dakbedekking weggehaald. Dit is nodig wanneer jouw oud dak zijn levensduur heeft bereikt of wanneer er te veel schade is. Vooraleer je met een dakrenovatie begint, moet je altijd de staat van jouwdak controleren. Deze klus laat je best wel uitvoeren door professionele dakdekkers.

2. Dakisolatie

Dakisolatie is nodig om de warmte binnen het huis te houden en het dak te beschermen. Het bespaart jou energie en geld. Om er zeker van te zijn dat de isolatie goed wordt uitgevoerd, laat je het best doen door een professionele dakwerker.

3. Onderhoud en reparatie 

Het is noodzakelijk de conditie van het dak regelmatig te controleren. Jouw dak goed onderhouden is heel belangrijk, zeker voor het levensduur van jouw dak. Het dakonderhoud bestaat uit kleine reparaties wanneer er beschadigingen zijn, het dak reinigen, ontmossen, enzovoort. Je kan kiezen om jouw dag zelf te onderhouden en te repareren. Toch raden we jou aan om beroep te doen op een geschikte dakwerker.

4. Dakkapel plaatsen

Ook het plaatsen van een dakkapel valt onder dakwerken. Door het plaatsen van een dakkapel op jouw hellend dak creëer je zo meer ruimte en meer lichtinval. Ook dit laat je best doen door een erkende dakwerker.

Dakkapel-min.jpg

Kostenposten per soort dakwerken

Richtprijzen voor verschillende soorten dakwerken 

Elke dakwerkers, elk dakbedrijf heeft zijn eigen tarief. Deze kunnen variëren volgens de soorten dakwerken. In onderstaande tabel vind je een overzicht van gemiddelde kosten in 2024. Deze zijn inclusief btw en plaatsing.  

Type dakwerken Richtprijs
DakrenovatieVanaf € 30 tot € 175 per m²
Plaatsen nieuwe dakbedekking
– Plat dak
– Hellend dak

Vanaf € 40 per m²
Vanaf € 22 per m²
DakherstellingVanaf € 40 per m² (afhankelijk van het type reparatie)
Vernieuwen dakconstructieVanaf € 1.700 per m³
Dak reinigen en ontmossen (zonder coating)Vanaf € 9 tot € 15 per m²
DakisolatieVanaf € 13 tot € 115 per m²
Plaatsen dakkapelVanaf € 3.000 (afhankelijk van grootte dakkapel)
Plaatsen dakraamVanaf € 400
Totale schoorsteenrenovatieVanaf € 500
Zinken dakgoot plaatsenVanaf € 33 per m

Richtprijs per uur dakwerker

Zoals eerder gezegd heeft elke erkend dakwerker zijn eigen tarieven. Meestal berekent een goede dakwerker zijn prijs per uur. Het uurloon van een erkend dakwerker hangt dan ook nog eens af van het type dakwerk dat voltooid moet worden.

Zo kan je voor eenvoudige klussen (bijvoorbeeld een dakreparatie) tussen de € 30 en € 40 rekenen bij een professionele dakwerker. Voor een grotere klus (bijvoorbeeld het vernieuwen van een dakconstructie) kan je tussen de € 40 en € 45 rekenen.

Andere prijsbepalers

Er bestaan allerlei factoren die de verschillende prijzen van dakwerken beïnvloeden. In onderstaande lijst vind je de voornaamste:

  • Het grootte van jouw dak en het soort dak.
  • Het type klus. Als je een reparatie nodig hebt, zal dat afhangen van de omvang van de schade. Kleine beschadigingen zullen minder kosten.
  • De arbeidskosten en de materiaalkosten.
  • De voorrijkosten. Dit kan je besparen door een erkende dakwerker in jouw regio te nemen.  


Aandachtspunten bij een offerte

Hoe wordt de prijs berekend?

Meestal zal je op een offerte een totaalprijs zien staan, bestaande uit exacte kosten en een prijsschatting van de werken per vierkante meter. Je zal op een offertevoorstel wel merken wat wel en niet inbegrepen is in de prijs. Je krijgt zo ook een beter beeld van de kosten die nodig zijn voor jouw dakwerken.

Uitvoeringstermijn werken

Stel een planning voor de werkzaamheden aan jouw dak. Doe dit goed op voorhand want soms kunnen onvoorziene omstandigheden dit verstoren, zoals het slecht weer.

Probeer een datum te vinden om de dakwerken te beginnen en te beëindigen. De beste tijd is net na het bouwverlof. Het bouwverlof verschilt in elke regio. Zeker omdat dakwerkers in de aanloop naar deze verlofperiode alle lopende klussen proberen af te werken. Zo kunnen ze na hun vakantie nieuwe opdrachten opstarten. Maar opgelet, de projecten die voor de vakantieperiode nog niet afgewerkt raakten, zullen nog steeds voorrang krijgen. Het is dus geen garantie dat de werken meteen starten na het verlofperiode.

Hellend-dak-min-1.jpg

Tips om de juiste dakwerker te kiezen

Check referenties 

Het is altijd een goed idee om referenties te vragen, van vrienden en familie, zodat je al iets meer weet over de werkwijze van het bedrijf. Je kan ook altijd aan het bedrijf zelf voorbeelden vragen, om te zien of ze dergelijke realisaties al hebben uitgevoerd. Er zijn ook verschillende kwaliteitslabels om op te letten, zoals het Dakmerk of het NDA-kwaliteitslabel.

Check de garantie en voorwaarden van de offerte

Ga altijd na welke voorwaarden er bij de offerte horen en of je een garantie krijgt op de dakwerken. Let dan ook goed op voor hoelang en of het ook op het materiaal slaat.

Heb je werkelijk een specialist nodig?

Voor bepaalde dakconstructies neem je beter een specialist aan, zoals bijvoorbeeld voor het plaatsen van een rieten dak. Wees altijd zo concreet mogelijk wanneer je een offerte aanvraagt, zodat je zeker weet dat je in contact komt met de juiste specialist.

Bespaar kosten door offertes van dakwerkers te vergelijken 

Het vinden van een goede dakdekker is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel factoren die in aanmerking moeten worden genomen, zoals het vinden van iemand die professioneel is, die luistert naar onze voorkeuren en die een werk aflevert dat zijn naam waardig is.

Vul onderstaand formulier en vind eenvoudig betrouwbare en professionele dakwerkers bij jou in de buurt. Ontvang en vergelijk meerdere gratis vrijblijvend offertes. Zo krijg je snel en eenvoudig een inzicht in de huidige prijzen en kan je de beste keuze maken voor jouw dakwerken. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken