Welke soorten dakconstructies zijn er voor hellende daken?

Voor de dakconstructie van hellende daken heb je keuze uit meerdere opties. De populairste dakconstructies zijn spantendaken en gordingen daken. Maar, wat is het verschil tussen beide constructies?

dakconstructie

Spantendak

Een andere benaming voor een spantendak is een sporendak. De basis van dit type dak zijn de spanten. De spanten zijn balken die van de muur tot de nok van het dak lopen. Bovenaan in de nok is een dwarsbalk bevestigd, die van de ene muurplaat naar de andere loopt. De spanten worden aan de dwarsbalk bevestigd.

De spanten overspannen een grotere lengte dan een gordingendak. Dit is mogelijk omdat de spanten op zichzelf staan.

Gordingen dak

Gordingen zijn horizontale balken. Deze balken lopen van de ene muur naar de andere. De balken worden met hun uiteinde in de muur gemonteerd. De gemiddelde afstand tussen de gordingen bedraagt 1,5 meter. De exacte afstand tussen de gordingen is afhankelijk van de hellingsgraad van jouw dak. Een gordingendak wordt gebruikt voor de opbouw van een zadeldak.

Op de gordingen steunen kepers. Dit zijn verticale balken die lichter zijn dan gordingen. De gordingen en kepers vormen de basis van het onderdak.

Naast gordingen en kepers bestaan ook de dwarsbalken. Dit zijn de primaire balken van het dak. Zij overspannen gemiddeld een afstand van 3 tot 4 meter. Wens je een grotere afstand te overspannen, voorzie jouw woning dan van enkele steunmuren.

Hoeveel kosten de werken voor een nieuwe dakconstructie?

kostprijs dakconstructie

Er zijn meerder factoren die een invloed hebben op de kostprijs van jouw nieuwe dakbedekking. Het type dak, de gekozen materialen en de plaatsingskosten spelen een belangrijke rol.

Er bestaan verschillende soorten dakbekleding waaruit je kan kiezen. Elk type dakbedekking heeft ook een andere prijs (prijs/m²).

Type dakbedekking prijs/m² Levensduur
Kleidakpannen € 35 – 65 100 jaar
Betonnen dakpannen € 20 – 40 30 jaar
Kunstleien € 65 – 75 30 jaar
Natuurleien € 110 – 120 90 jaar
Rieten dak € 70 – 95 35 jaar
Zinken dak ± € 70 125 jaar

De werkelijke levensduur van jouw dak hangt af van het gekozen merk, de plaatsing, de kwaliteit van het materiaal en het onderhoud. Hoe beter je zorg draagt voor jouw dak, hoe langer je geniet van deze investering.

Ook de plaatsing van isolatie speelt een rol in de prijsbepaling (prijs/m²):

  • Zoldervloer isoleren: € 25 – 35
  • Langs binnen isoleren: € 20 – 50
  • Langs buiten isoleren: € 40 – 60

Het is belangrijk om offertes van meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken. Elk erkend dakwerker biedt een verschillend product voor een verschillende prijs.

Op zoek naar een specialist?
Offertes vergelijken

Mogelijke materialen

Een dakconstructie wordt gemaakt uit staal of hout.  Door te kiezen voor staal is het mogelijk om grote overspanningen te overbruggen. Het is wel nodig om sterkere steunmuren te voorzien voor een dak met houten balken.

Het materiaal van de dakconstructie is afhankelijk van de situatie van jouw dak. Een ervaren dakwerker weet exact wat jouw nieuw dak nodig heeft en helpt jou bij het maken van de juiste keuze.

Dakconstructie van hout

Houten dakconstructie

Kiezen voor een hellende dak met houten balken biedt tal van voordelen. Hout is flexibel, waardoor je er zeer veel mee kan doen. Het dak kan op verschillende manieren en in verschillende vormen gebouwd worden. Doorgaans gaat het over een spantendak of een gordingendak.

Hout is ideaal als je een oudere woning hebt. Het is mogelijk om bepaalde constructie, zoals een schoorsteen, te ontwijken. Het gewicht van een constructie in hout wordt over de volledige muur gespreid. Op deze manier heeft het dak geen last van zwakke plekken in de steunmuren.

Meerdere houtsoorten

De houtsoorten waar doorgaans voor gekozen wordt, zijn:

  • Oregon
  • Roodnoorse den
  • Epicea

Een andere naam voor Oregon is Douglas. Dit type hout is duurder maar in verschillende lengtes te verkrijgen.

Een van de goedkopere houtsoorten is Roodnoorse den. Het is wel minder sterk dan andere houtsoorten. De banken hebben een maximum lengte van 6 meter.

Wil je een product van eigen bodem, dan kies je best voor Epicea. Dit type hout is een Belgische houtsoort. Aangezien het hout niet van elders moet gehaald morgen, is Epicea relatief goedkoop. Aangezien de balken niet altijd volledig droog geleverd worden, kunnen ze wel vervormen.

Stalen dakconstructie

Indien je grote overspanningen wil overbruggen, is een stalen dakconstructie geschikt. Het gewicht  van de constructie leunt op 6 of 8 steunpunten. De steunmuren dienen daarom zeer sterk te zijn. De muren mogen niet over zwakke plekken beschikken

De kostprijs van een stalen constructie ligt hoger dan die van een houten constructie. Anderzijds gaan stalen balken langer mee dan houten balken.

Stalen dakconstructie

Veelgestelde vragen

Heb je nog enkele vragen? Vind hieronder een antwoord op de meest gestelde vragen. Indien je het antwoord op jouw vraag niet vindt, kun je bij ons offerteformulier terecht. Zo krijg je gratis advies van vakmannen van jouw regio.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan een vakman in jouw regio

Heb ik een vergunning nodig bij het aanpassen van de dakconstructie?

Je hebt een vergunning en een architect nodig voor grote dakwerken. De dakwerken hebben invloed op de stabiliteit van jouw woning.

Gaat het over kleinere dakwerken, dan dien je de werken enkel te melden.

Bij alle andere bouwprojecten omtrent het dak is er geen vergunning of meldingsplicht nodig. Denk hierbij aan reinigingswerken of het plaatsen van dakisolatie. Indien je niet zeker bent, kan je het omgevingsloket of een vakman raadplegen.

Wat zijn veel voorkomende problemen?

Een dakconstructie beschikt over houten balken. Het hout dient zolang mogelijk in goede staat te blijven. Deze houten balken zijn een cruciaal deel van jouw woning. Indien het hout wordt aangetast, heeft dit invloed op de stabiliteit van jouw woning.

Probleem 1: Het ontstaan van vocht

De kans op vochtproblemen is groot indien het dak niet beschikt over een onderdak. Daarnaast speelt de plaatsing van jouw dak een rol. Tot slot kan vochtige lucht zich opstapelen bij een dampdichte dakbedekking. Op lange termijn zorgen al deze gebreken voor een vochtig houten dakgebinte.

Indien jouw dak langere tijd aan vocht wordt blootgesteld, kan het dak gaan rotten. Houten balken die rotten hebben een grote invloed op de stabiliteit van jouw dak. Heb je niet tijdig ingegrepen of niet met de correcte uitvoering, zit er niets anders op dan een volledig nieuwe dakconstructie te plaatsten.

Probleem 2: Houtworm

Houtwormen zijn kleine insecten die zich in het hout nestelen. Vervolgens eten ze het hout op. Doordat het hout wordt aangetast, wordt jouw dakconstructie instabiel.

Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent. Hoe sneller je houtwormen opmerkt, hoe minder ernstig de herstellingswerken zullen zijn.

Houtworm

Hoe kan ik besparen op de kostprijs?

De beste manier om op de kostprijs van jouw dakconstructie te besparen, is door het vergelijken van vrijblijvend prijsvoorstellen. Vraag de prijzen van meerdere vakmannen. Niet elke vakman vraagt evenveel voor de plaatsingskosten. Daarnaast biedt de ene vakman soms andere producten en diensten aan in vergelijking met zijn concurrenten.

Offertes aanvragen bij meerdere vakmannen

Is het dringend tijd voor een nieuwe dakconstructie? Via onderstaand formulier ontvang je gratis advies en offertes. Kom zo snel en eenvoudig in contact met diverse vakmannen in jouw regio. Vind de vakman die het beste aansluit bij jouw project en ga samen op zoek naar de beste oplossing voor een scherpe prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken