Waarom kiezen voor een plat dak?

1. Meer leefruimte


Platte daken zorgen voor extra buitenruimte. Geen tuin? Geen probleem! Je kan jouw plat dak omvormen in een dakterras of een groendak. In tegenstelling tot schuine daken is er geen verlies van binnenruimte.

2. Ecologie


Platte daken zijn perfect voor het plaatsen van zonnepanelen. Met fotovoltaïsche panelen profiteer je van hernieuwbare energie en kan je dus energie besparen. Een platte dak is minder blootgesteld aan de wind en is beter geïsoleerd.

3. Ontwerp


Zoals hierboven vermeld, zijn platte daken de ideale manier om jouw huis een moderne en eigentijdse uitstraling te geven. Platte daken zijn moderner dan schuine daken. Een hellend dak geeft direct een vrij klassieke en traditionele uitstraling.

Hoeveel kost een plat dak in België?


De prijs van een plat dak varieert tussen € 45 en € 50 per m², afhankelijk van de bedekking.

Type dakbedekking Prijs per m² (inclusief plaatsing)
EPDM ca. € 50
Traditionele roofing (bitumen) ca. € 40
PVC ca. € 45
Groendak Vanaf € 40
Terras-dak € 400 à € 500

De soorten platte daken


Er zijn verschillende mogelijkheden om een plat dak te bedekken, elk met zijn eigen kenmerken. We sommen ze nog even voor je op.

1. Traditionele roofing

Een traditionele roofing, ook wel bekend als bitumen, wordt vaak gebruikt voor platte daken. Het is gelegd met een toorts. Het is goedkoop en heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar.

Een traditionele roofing is echter niet erg uv-bestendig en vereist jaarlijks onderhoud. Ten slotte vergroten de meerdere lagen het risico op lekken. De kosten van een bitumen dak bedragen ongeveer € 40 / m².

Bitumen

2. EPDM

EPDM is een synthetisch rubber met een levensduur van ongeveer 45 jaar. Door zijn elasticiteit is het resistent tegen wortelgroei, zodat het geschikt is voor groendaken.

EPDM is verkeersgeschikt en hebben een goed bestand tegen uv-stralingen. Er moet rekening worden gehouden met het esthetische aspect, aangezien het misschien niet voor iedereen geschikt is. Zijn zwarte kleur absorbeert licht en verwarmt het dak. Om deze nadelen tegen te gaan, kan EPDM worden overgeschilderd. De kosten van een EPDM dak bedragen ongeveer € 50 / m².

EPDM-folie

3. PVC

PVC is een gelijmde kunststof, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het heeft een kortere levensduur van ongeveer 20 jaar. Zijn lichtheid maakt het ideaal voor kleine structuren zoals tuinhuisjes. Een PVC dak of een shingle dak kost ongeveer € 45 / m².

4. Groen dak

Op een groendak kunnen allerlei soorten beplanting worden aangebracht. Het is een echte openluchttuin. Dit alternatief is populair omwille van zijn esthetische aantrekkingskracht, maar ook omdat het als een extra barrière tegen het weer fungeert. Een groendak kost ongeveer € 40 / m².

Groendaken

5. Dakterras

Met dit type dak kan je van de zon genieten terwijl je beschermd bent tegen de nieuwsgierige blikken van jouw buren. Ze kosten tussen 400 en 500 euro per vierkante meter. Vanwege het gewicht van mensen en meubilair is dit type dak niet geschikt voor alle frames.

Hoe isoleer ik mijn plat dak?

Om energieverspilling te voorkomen, is het belangrijk dat jouw dak goed geïsoleerd is. Er zijn 3 verschillende manieren om jouw dak te isoleren:

Warm plat dak

Een warm plat dak verwijst naar isolatie van buitenaf. Hierbij wordt het plat dak aan de buitenkant geïsoleerd met het isolatiemateriaal bovenop de dampscherm, met isolatiepanelen, een waterdichtingsmembraan en een beschermende ballastlaag.

Bij platte daken kan het waterdichtingsmembraan met grind worden geballast. Het warm dak wordt zowel voor renovatie- als voor bouwwerkzaamheden gebruikt.

Een warm plat dak is het tegenovergestelde van een koud plat dak.

Plat dak isoleren

Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt de isolatie van binnen geplaatst. De isolatie wordt in het dak geplaatst onder het dakbeschot. Op het dakbeschot komt het dampscherm, wat beschermt tegen weersinvloeden . Voorheen werden de twee lagen gescheiden door een geventileerde luchtspleet, maar dit veroorzaakt condensatie en schimmel. Deze techniek wordt daarom niet meer gebruikt.

Meestal werd er hier glas- of steenwol gebruikt. Indien het gaat om een betonnen plafond wordt er meestal een houten constructie gemaakt waarin het isolatiemateriaal wordt aangebracht. 

Het omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak wordt meestal toegepast bij renovatiewerkzaamheden waarbij het de bedoeling is dat de bestaande dakbedekking blijft liggen. Dit is ook isolatie van buitenaf: de isolatie (XPS geëxtrudeerd polystyreen) wordt bovenop de dakbedekking geplaatst en fungeert als waterdichtingsmembraan en dampscherm. Een laag ballast (steen, grind, stoeptegels) bedekt het geheel.

De prijs om jouw dak te isoleren is sterk afhankelijk van welke type isolatiemethode je kiest:

Isolerende structuur Prijs per m2 (inclusief installatie)
Warm dak Van € 60 tot € 110
Koud dak Van € 30 tot € 40
Omgekeerd dak ca. € 50
Gecombineerd dak Van € 50 tot € 80

Wil je er zeker van zijn dat de isolatie in jouw dak correct is geplaatst? Maak dan beroep op erkende isolatiespecialisten.

Hoe onderhoud ik mijn plat dak?

Een plat dak moet minstens drie keer per jaar worden gecontroleerd, vooral na sneeuw, regen of boomtakken. Tijdens een controle moet je letten op waterophopingen, gaten of scheuren, of uitgerekte plekken.

Als er tekenen van slijtage zijn, moet je snel contact opnemen met een professionele dakwerker om de nodige reparaties uit te voeren. Als er bomen in de buurt staan, zullen er regelmatig takken en bladeren op het dak komen te staan.

Om jouw plat dak waterdicht te houden, moet je het regelmatig onderhouden: raap afval op, verwijder mos, raap bladeren op en ander opgehoopt vuil op. Ten slotte moet het gewicht op de platte daken onder controle worden gehouden om de structuur niet te beschadigen.

Schade plat dak

Een beroep doen op een professional

Wil jij een plat dak plaatsen op jouw woning? Via onderstaand formulier ontvang je meerdere vrijblijvend prijsvoorstellen. Zo kan je prijzen vergelijken en verzeker je jezelf van een correcte uitvoering van de werken.

Je bent vrij om ze te raadplegen en te vergelijken vooraleer je een keuze maakt. Alle Bobex partners zijn betrouwbaar en gekwalificeerd. Natuurlijk, hebben ze een garantie van tien jaar.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken