Wat is een groendak?

Een groen dak heeft verschillende grassen, vetplanten, struiken en bomen. Sommige hebben moestuinen of een echte tuin. Dit type dakbedekking is alleen geschikt voor platte daken of een licht hellend dak, omdat de begroeiing moeilijk op zijn plaats blijft als de helling meer dan 35 tot 45° bedraagt.

Erkend als ecologisch, nemen plantensoorten (sedum, aromatische planten, enz.) de plaats in van tegels om een atypische esthetiek te geven. Deze dichtheid van de vegetatie is uitstekend voor de biodiversiteit en de vermindering van de CO2-uitstoot.

Voor diegene die geen echte tuin hebben, is een groendak perfect. Je kan met dit type dak een volwaardige echte tuin maken met bomen, struiken en beloopbaar gras.

Groene dak

Waarom kiezen voor een groendak?

De voordelen van een groendak


Met een groendak kan aanzienlijk op energie worden bespaard. Het is zeer nuttig in de winter, omdat de warmte in het huis wordt gehouden.

Het is een vrij aantrekkelijk type dak met een natuurlijke uitstraling. De begroeiing geeft het dak een tweede beschermlaag, wat praktische stevigheid geeft en de levensduur van jouw dak verlengt. Het is ook zeer geschikt om regenwater op te nemen bij hevige regen.

Met een groendak heb je een echte tuin om jouw planten en zelfs bomen te laten groeien. Het verbetert de biodiversiteit. Een groendak filtert de lucht en helpt de CO2-uitstoot te verminderen. Omdat een groendak doorgaans uit vetplantjes bestaat, vraagt het weinig onderhoud.

Zonnepanelen groendak

De nadelen


Hoewel de rentabiliteit na verloop van tijd bewezen is, kan de installatie van een groendak een kostbare zaak zijn. Soms is er namelijk speciale apparatuur voor nodig, zoals automatische besproeiing en ook de installatie van een dak dat een zeer zware belasting kan dragen.

Een groendak kan insecten en andere plantenliefhebbers aantrekken. Een groendak heeft minder onderhoud nodig dan een echte tuin. Maar je moet nog steeds denken aan onkruid verwijderen, water geven, planten en bemesten.

Lekken zijn niet altijd gemakkelijk te ontdekken met een groendak.

Hellend groendak

Wat is de prijs van een groendak in 2024?


De prijs van een groendak ligt tussen € 40 en € 230 per vierkante meter. Een extensief groendak is minder duur dan een intensief groendak. Voor een intensief dak bedraagt het budget ongeveer € 150 tot € 200 per vierkante meter. Met een extensief groendak moet je rekenen op een uitgave van minder dan € 100 per vierkante meter.

Voor een correcte groendak prijs moet je rekening houden met een verschillende factoren. Bij de kosten van een groendak moet onder meer rekening worden gehouden met de oppervlakte van jouw dak, de helling, de materialen, de dikte van het substraat en de type vegetatie die je gaat gebruiken. Uiteraard moet je er rekening mee houden dat bepaalde vegetatie een dikkere voedingsbodem vereist en dat het extra kosten kan vragen.

Het geven van exacte kosten is dus niet makkelijk. In onderstaand tabel vind je enekel richtprijzen terug.

Type groendak Gemiddelde prijs per m² (exclusief btw)
Intensief groendak€ 150 tot € 230
Semi-intensief groendak€ 100 tot € 200
Extensief groendak€ 40 tot € 100

Opbouw groendak


Er zijn verschillende soorten groendaken: intensief, semi-intensief en extensief groendak. De keuze van het te installeren daktype hangt af van de helling en de grootte van jouw dak. Het idee is om een ecosysteem op je dak te creëren. Als je een groot oppervlak hebt, zal je eerder kiezen voor een intensief dak dan voor een extensief groendak.

Intensief groendak


Intensieve groendaken worden geïnstalleerd wanneer de helling van jouw dak steil is en je een groot oppervlak ter beschikking hebt. Zeer vaak wordt een intensief groendak geïnstalleerd op een nieuw gebouw, omdat voor de installatie ervan een vakman moet worden aangesteld.  In principe kan een groendak zelfs rechtstreeks op de beschermlaag van het dak geplaatst worden. Het resultaat is nog steeds verbluffend, want je verkrijgt een prachtige tuin op jouw dak. Sommige mensen installeren hun moestuinen, of fonteinen, mooie bomen en andere planten op hun intensief groendak.

Een intensief groendak is een volwaardige tuin. Je kan natuurlijk struiken en bomen of een andere type vegetatie aanleggen, maar het dak moet sterk genoeg zijn om 200 kg per vierkante meter te dragen. Een ingenieur zal nagaan of het dak een dergelijke installatie kan dragen en zal je toestemming geven om bij de plaatselijke overheid een bouwvergunning aan te vragen. De dikte van de laag (van substraat) moet groter zijn dan 20 cm voor dit dak. Onderhoud en water geven moeten regelmatig gebeuren bij een intensief groendak.

Planten groene dak

Semi-intensieve groendak


Het semi-intensieve dak is de tussenweg. Het zal er net zo uitzien als een tuin met een intensief dak en biedt de mogelijkheid een groot aantal verschillende planten te planten. De hoogte van het substraat zal 15 tot 30 cm bedragen en de planten moeten regelmatig water krijgen.

Extensieve groendak


Dit is het meest gekende type groendak, ook wel het extensief groendak genaamd. Het grote verschil tussen een extensief groendak en een extensief dak is het soort vegetatie. Een extensief groendak wordt gebruikt wanneer je een licht hellend dak hebt. Het voordeel van een extensief groendak is dat het op vrijwel elk dak geplaatst kan worden. Een extensief groendak bestaat uit planten zoals sedums, mos of kruiden. Extensieve dakbedekking vergt weinig onderhoud en is minder duur dan intensieve dakbedekking.

Een extensief dak kan niet worden geplaatst op een dak met een helling van meer dan 45°. Het dak moet ook tussen 50 en 100 kg per vierkante meter kunnen dragen.

Een extensief dak wordt ook sedumdak genoemd wanneer zij hoofdzakelijk is samengesteld uit vetplanten. Het gebruik van deze vetplanten is bewezen een goede warmte-isolator te zijn in een extensief groendak.

Hoe wordt de installatie uitgevoerd?

Bij het plaatsen van een groendak is het belangrijk te weten welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden:

  • De eerste stap is het inspecteren van de conditie van je dak.
  • De gespecialiseerde dakwerkers zullen dan een frame plaatsen rond de rand van je dak. Het doel van dit frame is het bodemsubstraat op zijn plaats te houden, wat essentieel zal zijn voor de aanleg van een groendak.
  • Vaak wordt een vijverfolie van EPDM (synthetisch rubber) geplaatst om een goede afdichting te garanderen. Deze voering is aan het frame bevestigd.
  • De gespecialiseerde dakwerkers zullen dan een efficiënt afvoersysteem kunnen installeren om het water dat overblijft naar de dakgoten af te voeren.
  • Tenslotte kan je overgaan tot de installatie van planten die het frame zullen bedekken en je dak een levendige aanblik zullen geven.

Wees voorzichtig, denk aan het installeren van kuilen die je kunnen helpen de onkruidgroei te beheersen. Je kan ook overwegen een goed bewateringssysteem te installeren om het onderhoud te vergemakkelijken.

Groene platte daken

Het onderhoud van jouw groendak


Een groendak heeft onderhoud nodig. Het is raadzaam de waterdichting te onderzoeken en de staat van je dak te controleren. Dit deel van het onderhoud is betrekkelijk eenvoudig, aangezien je alleen de voegen en de verschillende waterafvoeropeningen hoeft schoon te maken.

Het onderhoud heeft ook betrekking op de evolutie van jouw vegetatie. Je moet de vegetatie opschonen, onkruid verwijderen, en vóór de winter moet je jouw automatische besproeiingssysteem onderhouden en zuiveren.

Wetgeving in België: heb je een vergunning nodig?


Ongeacht waar je in België woont, je zal altijd een bouwvergunning moeten aanvragen. Om er een te krijgen, moet je contact opnemen met je gemeente. De vergunning wordt ongeveer een maand na de aanvraag verleend, als je in orde bent.

Premies voor een groendak in België:


Groene daken zijn in België onderworpen aan premies (die kunnen worden gecombineerd met energiepremies). Deze premies zijn voor renovatie en variëren naargelang van het gewest (Brussel, Wallonië of Vlaanderen). Hierdoor is de prijs van een groendak nogal interessant.

Brussel


Voor extensieve groendaken is de premie vastgesteld op € 20 per vierkante meter. Voor intensieve daken wordt € 30 per vierkante meter toegekend door de stad Brussel. Voor “middelmatige” daken bedraagt de premie € 25 per vierkante meter.

Type groendak Bedrag van de premie
Intensief groendak€ 20 / m²
Semi-intensief groendak€ 30 / m²
Extensief groendak€ 25 / m²

Wallonië


In Wallonië bestaan er momenteel geen subsidies als zodanig voor een groendak. Er zijn echter premies voor dakwerk die zijn aangepast aan het inkomen van jouw huishouden. De premie zal nooit meer bedragen dan 70% van het totale bedrag dat je uitgeeft.

Ook het type renovatie wordt gecontroleerd. Renovaties die gedekt zijn en waarvoor je een premie ontvangt zijn:

  • Renovatie van daken
  • Renovatie van de dakstructuur
  • Renovaties waarbij het opvang- en afvoersysteem voor regenwater wordt vervangen
  • Thermische isolatie van je dak

Vlaanderen


De Vlaamse overheid is een grote voorstander van ecologisch verantwoorde renovaties. Een groendak komt dus ook in aanmerking bij de Vlaamse overheid via de Renovatiepremie

Het bedrag van jouw subsidie, en of je er al dan niet recht op hebt, wordt door elke gemeente vastgesteld. Sommige steden belonen hun inwoners voor het kiezen voor een groendak, andere doen dat niet.

De stad Antwerpen geeft een subsidie van € 15 per m² voor extensieve groendaken en een subsidie van € 30 per vierkante meter voor intensieve groendaken, op voorwaarde dat ze minstens 6 m² groot zijn.

Groendak

Vergelijk offertes voor groendak installatie


Wil je een groendak laten plaatsen? Ben je op zoek naar een dakdekker voor jouw groendak in België? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van de beste leveranciers. Vergelijk gratis offertes en maak de juiste keuze voor jouw toekomstig groendak. Wij brengen jou in contact met deskundigen die je zullen helpen de beste deal te vinden voor jouw groendak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken