Wat is een onderdak?

Het onderdak is een cruciaal gedeelte van het dak. Deze laag wordt tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal geplaatst. Het onderdak beschermt de isolatie en de onderliggende dakconstructie tegen wind, stof en vocht.

Een onderdak is niet hetzelfde als een dampscherm. Zowel het onderdak als het dampscherm beschermen het isolatiemateriaal tegen vocht, maar elk gedeelte doet dat op een andere manier.

Het dampscherm wordt aan de warme kant van de isolatie geplaatst. Het scherm beschermt de isolatie van damp dat van binnen de woning naar buiten wil. Het onderdak houdt vocht van buitenaf tegen. Daarnaast is het onderdak dampdoorlatend. Dit zorgt ervoor dat het vocht dat zich in de isolatie bevindt, zijn weg naar buiten nog vindt en verdampt.

Een goed onderdak moet aan enkele belangrijke kenmerken voldoen. Het onderdak is lucht-, wind- en waterdicht. Daarnaast is een onderdak damp-open. Let op, je dak isoleren zonder onderdak is geen goed idee.

Onderdak

Lucht- en winddicht

Bij thermisch isoleren is luchtdichtheid een van de belangrijkste elementen om warmte verlies te voorkomen. Een goede isolator is stilstaande lucht. Daarom moeten onderdaken beschermd worden van windvlagen, zodat de stilstaande lucht niet verschuift.

Daarnaast is het niet de bedoeling dat de warmte in de woning langs het dak ontsnapt. Je voorziet een dampscherm om dit warmteverlies te voorkomen.

Bij de plaatsing van het onderdak dient de vakman aandacht te hebben voor de correcte aansluiting van het materiaal. Op deze manier vermijdt de vakman mogelijk luchtlekken.

Waterdicht

Een onderdak leidt een geringe hoeveelheid vocht op een correcte manier naar de goot. Het water kan afkomstig zijn van stuifsneeuw, een defecte dakpan of lei.

De maximale hoeveelheid vocht dat door stijve onderdakplaten tegengehouden wordt is bij benadering 2 % van de volledige neerslag die op jouw dak valt. Indien er meer vocht doorheen het onderdak weet te komen, leidt dit mogelijks tot lekkages.

Damp-open

Enerzijds  moet een onderdak wind-, lucht en waterdicht zijn. Anderzijds is het heel belangrijk dat het onderdak damp-open is. Het is mogelijk dat de isolatie vocht ophoudt. Daarom is het belangrijk dat het aanwezige vocht in de isolatie zijn weg naar buiten vindt. Indien de isolatie niet droog blijft, verliest het zijn isolatiecapaciteit en ontstaat er schimmels.

Een onderdak bestaat uit dampdoorlatend plaatmateriaal en een goede dampdoorlatende folie.

Verschillende soorten onderdak

Je hebt de keuze uit meerdere soorten onderdaken, namelijk:

  • Folie als onderdak
  • Halfstijve kunststofplaten
  • Stijve onderdakplaten
    • Vezelcement platen
    • Houtvezelplaten

Wat deze onderdaken exact inhouden lees je in het verdere verloop van het artikel.

Folie als onderdak

Onderdakfolies worden vervaardigd uit polyetheen, polyester of polypropyleen. Door kunststofvezels aan de folie toe te voegen, wordt het materiaal steviger. Daarnaast kan jouw folie ook beschikken over een extra beschermende laag. Deze lagen voorkomt het scheuren van de folie. Een goed werkende onderdakfolie is damp-open, dankzij de microperforatie.

Onderdak folie

Voordelen

Kiezen voor een onderdak folie brengt enkele voordelen met zicht mee:

  • Goedkoop
  • Eenvoudig te plaatsen
  • Makkelijk te vervoeren

Nadelen

Naast de voordelen heeft de folie ook enkele nadelen. De kans bestaat dat de folie scheurt of er perforatie optreedt. Daarnaast brengt de folie minder strak aan dan stijve onderdakplaten.

Halfstijve kunststofplaten

Kiezen voor halfstijve kunststof platen is ook mogelijk. Deze kunststofplaten zijn van synthetische materialen gemaakt, namelijk polypropyleen en polyethyleen. Dit synthetische materiaal kan zowel enkelzijdig als dubbelzijdig microperforaties hebben. Deze microperforaties zorgen ervoor dat de dakplaten damp-open zijn.

Voordelen

Dit type isolatieplaten beschikt over veel voordelen:

  • Budgetvriendelijker dan stijve onderdakplaten
  • Goede isolerende eigenschappen
  • Licht en stevig materiaal
  • Eenvoudig te plaatsen

Nadelen

Het enige minpuntje van halfstijve onderdakplaten is dat ze kunnen buigen als de isolatie langs de binnenkant geplaatst wordt.

Stijve onderdak platen: houtvezelplaten

Een houtvezelplaat is voornamelijk opgebouwd uit houtvezels. Deze houtvezels zijn afkomstig van zaagafval.

Binnen het assortiment van houtvezelplaten heb je nog verschillende soorten. Je hebt de keuze uit houtvezelplaten, waaraan bitumen, latex, paraffine of polyurethaanlijm is toegevoegd. Een houtvezelplaat heeft in de meeste gevallen een groef- en tandverbinding. Omdat de platen een natuurlijk uitzettings- en krimpvermogen heeft, is het niet noodzakelijk om de voegen af te dichten.

Onderdak houtvezels

Voordelen

Houtvezelplaten beschikken over verschillende pluspunten:

  • Goede warmteopslag
  • Hoge dampdoorlaatbaarheid
  • Milieuvriendelijk
  • Recycleerbaar
  • Vochtwerende isolatieplaten
  • Kunnen tussen 3 tot 12 maanden blootgesteld worden aan ruwe weersomstandigheden zoals wind en regen. Ideale keuze als nooddak bij een renovatie of verbouwing.

Nadelen

De houtvezel stijve isolatieplaten zijn duurder dan de onderdakfolie en de halfstijve kunststofplaten. Daarnaast kan je de houtvezelplaten enkel op een dak plaatsen met een hellingsgraad van 15°.

Stijve onderdak platen: vezelcement platen

De vezelcement stijve platen worden gemaakt uit kunststof vezels, natuurlijke vezels en Portland cement. De onderdakplaten zijn sterk, hebben een lange levensduur en zijn dampdoorlatend. Een vakman plaatst de dakplaten met een overlap. Hoe minder groot de hellingsgraad van het dak, hoe groter de overlap van de platen is. Met een speciale dichtingstape plakt de vakman de zijdelingse naden af.

Voordelen

De pluspunten van de vezelcement stijve platen zijn een must:

  • Budgetvriendelijker dan houtvezelplaten
  • Kunnen geplaatst worden op daken met een hellingsgraad van 5°
  • Zeer sterk (geen scheuren en perforaties)
  • Goede dampdoorlaatbaarheid
  • Maximale blootstelling van 1 maand aan ruwe weersomstandigheden, zoals wind en reden. Goede optie bij een korte renovatie.

Nadelen

Deze stijve onderdakplaten isoleren minder goed dan houtvezelplaten. Daarnaast ligt de kostprijs van vezelcement platen hoger dan die van onderdakfolie.

Indien je nog vragen hebt over de verschillende soorten onderdaken, kan je steeds advies vragen aan een vakman.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan een vakman

Hoeveel kost een onderdak

De kostprijs van een onderdak is afhankelijk van enkele aspecten. Zo speelt het type onderdak een belangrijke rol. De bereikbaarheid en de oppervlakte van jouw dak spelen eveneens een rol. Tot slot dien je ook de plaatsingskosten in acht te nemen. Niet elke vakman vraagt hier evenveel voor. Vergelijk daarom meerdere offertes van verschillende vakmannen uit jouw regio.

De gemiddelde prijs van een onderdak bedraagt € 10 tot € 16 per vierkante meter.

Plaatsingskosten en prijzen per vierkante meter

Kostprijs onderdak

We raden aan een onderdak door een erkende dakwerker te laten plaatsen. Op deze manier voorkom je onaangename verrassingen, zoals lekkages. Een professionele vakman verzekert jou van een veilige, vlotte en foutloze plaatsing van het onderdak.

Natuurlijke werkt een vakman niet gratis. De prijzen van de dakwerker hangen af van het aantal uren hij moet werken en de oppervlakte die hij van een onderdak moet voorzien. Om een exacte prijs van een vakman te kennen, vraag je best enkele offertes op. Daarnaast is het een must om meerdere offertes van verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken.

Op zoek naar een specialist?
Offertes vergelijken

Onderdak plaatsen

Een onderdak plaatsen gebeurt in verschillende stappen. Hoe de plaatsing van jouw onderdak gebeurt, lees je hieronder.

Stap 1: Sanering van het frame

Vooraleer de vakman start met het plaatsen van een onderdak, controleert hij de staat van het frame. Hij kijkt de stabiliteit van het kozijn na. Indien de stevigheid van deze constructie is aangetast, wordt deze eerst gerepareerd.

Stap 2: Installatie en vastzetting van de druiprand

De volgende stap is het plaatsen van de druiprand. De druiprand zorgt voor een goede doorstroming en afvloeiing van water naar de kroonlijst en de goot.

Stap 3: Plaatsen van de platen

Vervolgens worde de platen van het onderdak geplaatst. De vakman begint aan de onderkant van het dak en bouwt op naar de bovenkant. Het verdere verloop van de installatie hangt af van de hellingsgraad van jouw dak.

Stap 4: Plaatsing van contralatten

onderdak plaatsen

De contralatten zijn een essentieel element van het onderdak. Deze latten ondersteunen de dakpannen. De contralatten liggen maximaal 40 centimeter uit elkaar.

Stap 5: Behandeling tegen vocht

De andere delen van het dak ondergaan een specifieke behandeling om de waterdichtheid van jouw dak te garanderen. Door de andere delen te behandelen vergroot de vakman de levensduur van het onderdak.

Offertes opvragen van vakmannen uit jouw regio

Wil je jouw dak onder handen nemen en ben je toe aan een nieuw onderdak? Aarzel niet en vraag snel enkele offertes op via onderstaand formulier. De offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend. Kom in contact met meerdere vakmannen uit jouw regio. Vergelijk hun prijzen en diensten en vind de vakman die het beste aansluit bij jouw project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken