Wat is er veranderd?

Tot en met 30 juni 2022 werden er door netbeheerder Fluvius verschillende premies voorzien: de overkoepelende renovatiepremie, de dakrenovatie premie en de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie. Ook de Vlaamse Renovatiepremie valt onder de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’.

Om het allemaal wat makkelijker te maken en te centraliseren kan je vanaf nu bijna alle verschillende premies en subsidies op één, door de Vlaamse Overheid uitgegeven, platform aanvragen. Epc-labelpremie en de lokale premies blijven nog altijd bestaan.

Overgangsperiode 2022

Bij de opstart van ‘Mijn VerbouwPremie’ is er een overgangsperiode van 3 maanden. Tussen 30 juni 2022 en 1 oktober 2022 kunnen er geen premies meer aangevraagd worden die onder de toekomstige ‘Mijn VerbouwPremie’ vallen.

Wat is ‘Mijn VerbouwPremie’? 

‘Mijn VerbouwPremie’ is de eengemaakte premie van Fluvius sinds 1 juli 2022. Onder deze premie vallen de vroegere overkoepelende renovatiepremie en de premies voor energiebesparende investeringen van Fluvius. Dit is de nieuwe premie voor alle energiebesparende maatregelen en renovaties. Deze premie valt in sommige gevallen ook te combineren met meerdere premies voor andere energiebesparende maatregelen van jouw netbeheerder en van de Vlaamse Overheid, en vice versa.

overkoepelende renovatiepremie dakr

Hoeveel bedraagt ‘Mijn VerbouwPremie’? 

De premie die je krijgt is afhankelijk van welke werken je laat doen en tot welke doelgroep je behoort:

  • Meerderjarige medebewoners dienen telkens ook mee te ondertekenen.
  • De premies kunnen verkregen worden op basis van goedgekeurde facturen.
  • Er is een verhoogde premie voor beschermde afnemers, uitsluitend nachttarief en huurders met een verhoogde tegemoetkoming.

* Je procentueel premiebedrag kan niet lager zijn dan de premie die iemand uit de hoogste categorie zou krijgen voor het plaatsen van nieuwe dakisolatie

Premie voor woningen

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner in de hoogste inkomenscategorie

Maximaal € 8/m² dakisolatie

Minimum 40 % van het factuur

Beschermde afnemer én eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorie (2022)*

Maximaal € 4.025

Maximaal 35 % van de investering

Eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorie  
Beschermde afnemer & eigenaar-bewoner
middelste inkomenscategorie (2022)*

Maximaal € 5.750

Maximaal 50 % van de investering

Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor
Eigenaar-bewoners laagste inkomenscategorie

Premie voor andere gebouwen (appartementsgebouwen en niet-woongebouwen)

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar of investeerder 

Maximaal € 8/m² dakisolatie

Minimum factuurbedrag € 1.000

Eigenaar

Maximaal € 5.750

Maximaal 50 % van de investering

Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
Op zoek naar een specialist?Vraag advies aan een erkend dakwerker

Voorwaarden ‘Mijn VerbouwPremie’

Welke dak- en zolderisolatie?

De isolatie moet een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W. Je kan de Rd-waarde van de bestaande isolatielaag niet meetellen en afhankelijk van de functie van je zolder heb je recht op een de zolderisolatie of de dakisolatie, nooit beide.

Welke gebouwen?

Elk gebouw in het Vlaamse Gewest dat op datum van aanvraag minstens 15 jaar oud is, kan in aanmerking komen voor de mogelijke premies. De premie is van gelde bij renovaties of herbestemmingen tot woning maar niet wanneer er gesloopt en heropgebouwd wordt.

Wie mag de werken uitvoeren?

De premie kan enkel gegeven worden bij werken die uitgevoerd worden door een gespecialiseerd dakwerker. Zo ben je bovendien ook altijd zeker van een correcte plaatsing.

dakrenovatie premie

‘Mijn VerbouwPremie’: Hoe premie aanvragen?

Deze nieuwe premie kan aangevraagd worden via het digitaal loket vanaf 1 oktober 2022. Omdat tijdens de zomer van 2022 er geen premie kunnen aangevraagd worden, is de datering van de laatste factuur 2 jaar en 3 maand. Later wordt dit teruggevoerd tot 2 jaar.

Je hebt volgende documenten nodig wil je in aanmerking komen:

  • goedgekeurde facturen betaald
  • attest van een erkende aannemer

EPC-labelpremie van Fluvius

Heb je werken van energiebesparende aard, zoals dakisolatie, laten uitvoeren en dateert de eindfactuur vanaf 2021? Dan is het perfect mogelijk om een EPC-labelpremie aan te vragen.

Als je in 2020 een investeringsofferte getekend hebt die in rekening gebracht kan worden voor de totaalrenovatiebonus en heb je pas in 2021 de eindfactuur gekregen? Dan heb je keuze tussen de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

De EPC-labelpremie houdt in dat je op je EPC-attest een hoger energielabel scoort na de renovatiewerken in vergelijking met de situatie ervoor.

EPC-Labelpremie bedrag

Het premiebedrag wordt bepaald door het type woning en het EPC-label dat je haalt na de werken. In onderstaande tabel vind je alle bedragen terug:

Behaald EPC-label (renovatie binnen de 5 jaar) Premiebedrag huis label E of F Premiebedrag appartement label D, E of F
Energielabel C € 2.500 /
Energielabel B € 3.750 € 2.500
Energielabel A € 5.000 € 3.750

Premievoorwaarden

Hou sowieso steeds rekening met de drie onderstaande voorwaarden:

  • Enkel woningen of wooneenheden (ook appartementen) met een slechte energieprestatie worden in rekening genomen aan de hand van een EPC-attest vanaf 2019. Een huis moet op dat attest een energielabel hebben met E of F, terwijl een appartement D, E of F moet hebben.
  • Binnen 5 jaar na de datum op het EPC-attest moet door de energetische renovatie het EPC-label hoger liggen. Dat behaalde label toon je aan met een nieuw EPC-attest.
  • Vooraleer de premie te bemachtigen, moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige type A. Hij/zij komt bij jou over de vloer en registreert alle noodzakelijke gegevens in een softwareprogramma op basis van vaststellingen en aangeleverde bewijsstukken. Enkele dagen nadien ontvang je het EPC-attest.

Aanvraag procedure

De aanvraag voor de EPC-label premie doe je best online. Het gaat niet alleen sneller. Ook kan je online de procedure goed opvolgen. De aanvraagprocedure is tweeledig:

  • Activeren van de premie door de EPC-gegevens van de woning in te geven en het EPC-label aan te duiden
  • Uitbetalen van de premie na de EPC-gegevens na renovatie in te geven en het nieuwe EPC-label aan te duiden

Andere subsidie en financiële voordelen voor dakwerken

Renovatiepremie Aanvragen

Verlaagd btw-tarief: 6 % in plaats van 21 %

Wil je kunnen genieten van een verlaagde btw-tarief aan 6 % in plaats van 21 %? Laat de werken dan in zijn geheel factureren en uitvoeren door een erkend aannemer. Ook de levering en materialen moeten via dezelfde aannemer gebeuren.

Let op: dit verlaagd btw-tarief geldt enkel voor woningen van 10 jaar of ouder.

Lokale dakrenovatie premies

Een andere optie is een lokale dakrenovatie premie. Hou er wel rekening mee dat het premie aanbod voor renovatiewerken sterk kan verschillen per gemeente. Vraag gerust naar jouw opties bij de bevoegde dienst van je gemeente en misschien maak jij wel kans op meerdere premies.

Huur- en isolatiepremie

Deze bijkomende premie werd het leven ingeroepen voor slecht geïsoleerde huurwoningen, zowel voor de verhuur als ook huurders via een sociaal verhuurkantoor.

Let op: Er wordt rekening gehouden met het bruto belastbaar inkomen.

Plan je dakwerken? Vind een erkend aannemer in jouw regio + vergelijk gratis offertes

Zou je graag de daad bij het woord voegen en tot dakwerken willen overgaan? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier. Op die manier kan je de prijzen van de verschillende spelers op de markt vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken