Wat is de prijs van golfplaten?

De prijs van golfplaten wordt door verschillende factoren bepaald. De oppervlakte, de afmetingen van de platen, het gebruikte materiaal en de afwerking van het dak bepalen mee de prijs.

Onderstaande tabel geeft je al een eerste idee van de prijs van golfplaten per soort materiaal en per vierkante meter. Let wel, het gaat in onderstaande tabel om richtprijzen van niet-geïsoleerde golfplaten:

Materiaal golfplaat Prijs per m² (inclusief btw en plaatsing)
Bitumen golfplaten € 35 – 45
Metalen golfplaten € 40 – 60
Kunststof golfplaten € 30 – 50
Vezelcement golfplaten € 40 – 50

Krijg je liever een idee van de prijzen van geïsoleerde golfplaten? Reken dan zo’n 50 % extra bovenop de basisprijs.

Het is sowieso altijd handig om exacte prijzen te kennen. Vraag gerust naar gratis vrijblijvende offertes bij gespecialiseerde vakmannen in jouw regio via onderstaande knop.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang concrete prijzen, vergelijk gratis offertes

Voordelen op een rij

Golfplaten bieden heel wat voordelen. Daarnaast hebben ook de verschillende materialen zelf hun eigen kenmerken en voordelen. We zetten de belangrijkste voordelen van golfplaten op een rij:

 • Prijs-kwaliteit zijn doorzichtige golfplaten een topkeuze. Golfplaten zijn budgetvriendelijk. Ook zijn ze goedkoper dan andere soorten dakbekleding.
 • Golfplaten zijn erg licht en flexibel. Zo komt de constructie van je dak minder onder druk te staan.
 • Snelle plaatsing en montage: aangezien golfplaten zo licht zijn, kunnen ze ook erg snel geplaatst worden. Op die manier bespaar je op arbeidskosten.
 • Het is mogelijk om een overzetdak in golfplaten te plaatsen.
 • Doorzichtige golfplaten zijn duurzaam. De meeste grondstoffen van dit type dakbedekking zijn recycleerbaar. Daarnaast gaan ze erg lang mee. De levensduur van een golfplaat wordt op zo’n 50 jaar geschat.
 • Onderhoudsvriendelijk: een golfplaten dak heeft maar een minimum aan onderhoud nodig. Ze vervuilen niet door een speciale coating en hun gladde afwerking. Die afwerking zorgt er ook voor dat het plaatmateriaal onbrandbaar en roestvrij is.
Golfplaten Carport Dak

Welke soorten golfplaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten golfplaten op de markt.. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn metaal, kunststof, bitumen en eternit. Welke soort golfplaten is het beste? Meer uitgebreide info over de materialen lees je hieronder:

1. Golfplaten in metaal

Golfplaten in metaal zijn zeker het overwegen waard. Ze zijn de meest duurzame dakplaten met golven. Stalen en aluminium golfplaten zijn de materialen die het meest gekozen worden. Stalen golfplaten zijn steviger dan aluminium, maar bijgevolg ook zwaarder.

Aluminium golfplaten zijn lichter, maar kraken sneller bij koude temperaturen. Golfplaten van staal zijn goedkoper dan golfplaten van aluminium. Metalen golfplaten worden vaak gekozen voor garages of loodsen.

Levensduur: 30 – 50 jaar.

2. Golfplaten in kunststof

Ook kunststof golfplaten worden vaak gekozen. Qua afwerking en materiaal kan je met kunststof golfplaten veel kanten uit. Er zijn verschillende soorten kunststof waar je golfplaten van kan maken. Veelgebruikt zijn polyester golfplaten, polycarbonaat golfplaten en pvc golfplaten.

Kunststof platen hebben het voordeel erg flexibel te zijn. Daarnaast is het stootvast en goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Er bestaan ook transparante golfplaten van kunststof. Wat het een ideale optie maakt voor bijvoorbeeld een terrasoverkapping, serre of fietsenstalling.

Levensduur: 20 – 30 jaar.

3. Bitumen golfplaten

Bitumen wordt ook wel eens roofing of dakleer genoemd. Bitumen wordt vaak gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar je kan de stof ook in golfplaten vinden.

Bitumen golfplaten zijn onbrandbaar en uiterst duurzaam. Ze zijn goedkoper dan metalen golfplaten, maar gaan wel iets minder lang mee. Golfplaten van dit materiaal hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Bitumen golfplaten zijn ideaal om een garage, carport of tuinhuis mee te bouwen.

Levensduur van bitumen golfplaten: 30 – 40 jaar.

Op zoek naar een specialist?
Vraag offertes aan voor golfplaten

4. Eternit golfplaten

Deze golfplaten zijn gemaakt van vezelcement. Doorzichtige golfplaten van Eternit zijn heel sterk en duurzaam. Ze zijn bovendien vormvast. Wat ze bestand maakt tegen alle weersomstandigheden.

Wat zo’n golfplaten uniek maakt, is dat er veel minder condensvorming op voorkomt. Het materiaal heeft een waterbufferend vermogen en is dampopen. Ook dempen ze het geluid. Deze golfplaten worden het meest gebruikt bij boerderijen en industriële bedrijven, maar ook voor particuliere doeleinden is het uiterst geschikt.

Levensduur: 30 – 40 jaar.

Golfplaten dak

Mogelijke afwerkingen en uitvoeringen

Er zijn verschillende afwerkingen en uitvoeringen van golfplaten mogelijk. Hieronder bespreken we de meest gebruikelijke.

1. Golfplaten met isolatie

Golfplaten met isolatie zijn hun investering waard. Het is dus zeker een te overwegen optie. Zo voorkom je dat er warmte ontsnapt en heb je minder hinder van geluidsoverlast bij regenweer of hagel. Ook de kans op problemen met condens verklein je met golfplaten met isolatie.

Bovendien is een enkel- of dubbelwandige golfplaat met thermisch isolatiemateriaal duurzamer. Doordat je de warmte beter kan vasthouden. Bij ruimtes die je sowieso al niet verwarmt, zoals bijvoorbeeld een garage, is dit natuurlijk minder van belang.

Het nadeel van geïsoleerde golfplaten is dat het moeilijker te plaatsen is. Zo is er meestal een kraan nodig om ze te kunnen plaatsen. Wat weer tot meer kosten leidt.  

2. Zwart of in kleur

Grijze en zwarte golfplaten komen het vaakst voor. Maar je kan ook kiezen voor verschillende kleuren als groen, rood, oranje, enzovoort.

Gaat het om een serre, carport of fietsenstalling. Is daglicht belangrijk? Dan kan je ook kiezen voor golfplaten die licht doorlaten. Het gaat dan wel om kunststof golfplaten (polyester, polycarbonaat of een ander materiaal). De structuur kan wel troebel zijn. Ook bestaan er transparante golfplaten in kunststof waarbij je door de golfplaten heen kan kijken.

3. Welke afmetingen

Er zijn verschillende afmetingen beschikbaar. De standaardbreedte van een golfplaat is ongeveer een meter, maar er bestaan golfplaten van 15 centimeter tot wel 10 meter. Ook verschillende diktes zijn naar wens beschikbaar. Het is zelfs mogelijk golfplaten op maat te laten maken.

Het is dus zeker verstandig om dit met een gespecialiseerde dakwerker te bespreken.

Hoe golfplaten onderhouden?

De meeste golfplaten zijn met een kwalitatief hoogstaande coating uitgerust. Dit gaat vervuiling tegen. Toch kan er na verloop van tijd zwarte aanslag of begroeiing door mossen en algen optreden.

De volgende tips kunnen je helpen tegen het bestrijden ervan:

 • Reinig je golfplaten dak correct: welke reinigingsmethode te gebruiken, is afhankelijk van het materiaal.
 • Nabehandeling: laat ze impregneren of voorzie een nieuwe dakcoating.
 • Laat deze klus over aan een vakman. Zij weten wat te doen en kunnen geschikt werk leveren.
Op zoek naar een specialist?
Contacteer vakmannen in jouw regio

Beroep doen op een dakwerker of zelf plaatsen?

Je kan een golfplaten dak makkelijk zelf plaatsen. Toch het is meestal aangeraden beroep te doen op een dakwerker. De voordelen van een specialist op een rijtje:

 • Advies op maat
 • Correcte uitvoering
 • Kwalitatief materiaal
 • Verlaagde btw-tarief bij woningen ouder dan 10 jaar (6 % in plaats van 21 %).
 • De plaatsingskosten vallen mee, een golfplaten dak is snel gelegd.

Offertes vergelijken loont

Van plan om een golfplaten dak te plaatsen? Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes bij plaatsers van golfplaten in jouw regio. Vergelijk zo meerdere prijzen en vind goede dakbedekking voor jouw project en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken