Welke soorten rieten daken zijn er?

Rieten daken zijn niet hetzelfde als een traditioneel pannendak. Er zijn twee soorten rieten daken: een rieten dak met open dakconstructie of een rieten dak met een gesloten constructie, ook wel een schroefdak genoemd. We bespreken kort wat ze zijn en de voordelen ervan.

Rieten dak met venster

Rieten daken met open dakconstructie

In een open constructie is het riet bevestigd aan rietlatten. De rietlagen worden van onder naar boven aan de woning aangebracht met gegalvaniseerde staafjes en speciaal gereedschap. Bij dit type dak is er een open ruimte tussen de onderconstructie en het riet, waardoor een goede luchtcirculatie mogelijk is. De binnen- en buitenkant van het dak zijn niet strikt gescheiden.

Een open constructie heeft verschillende voordelen. Het is een lichte constructie en heeft een goede ventilatie. Bij dit type rieten dak is het echter niet zo gemakkelijk om isolatie aan te brengen en verlies je veel energie. Er is ook meer kans op brand. Om een brandcrisis op rieten daken te voorkomen, kan je het dak afwerken met brandwerend middel.

Deze dakbedekkingstechniek wordt al eeuwenlang gebruikt, maar wordt steeds meer uitgedaagd door een modernere techniek, het “schroefdak”.

Schroefdak of gesloten dakconstructie

Bij een schroefdak, of een gesloten constructie, wordt het riet op een dichte ondergrond geplaatst, zoals isolatieplaten of een onderlaag. In tegenstelling tot de traditionele “open” methode vertegenwoordigt de schroefdakconstructie een belangrijke ontwikkeling op het gebied van riet.

De brandveiligheid wordt sterk verbeterd door de gesloten basis en er is geen tocht of stof aan de onderzijde van de dakconstructie. Met dit systeem kan je ook veel betere isolatiewaarden bereiken dan met een traditioneel systeem. Je hebt ook veel keuzemogelijkheden wat de afwerking betreft.

Een schroefdak is moderner, heeft een hogere brandveiligheid en isolerende waarde. Een rieten dak met een gesloten dakconstructie is wel duurder dan een rieten dak met een open constructie.

Hoeveel kost het plaatsen en onderhouden van een rieten dak?

Kosten van de plaatsing

De prijs van rieten daken kan variëren naar gelang van verschillende factoren. De prijs van een rieten dak hangt af van de oppervlakte van het strooien dak. Hoe groter jouw rieten dak, hoe hoger het prijskaartje. De prijs kan ook oplopen als je voor veel details kiest, zoals dakkapellen. Je moet ook de kosten van de nokgroeven, die verkrijgbaar zijn in verschillende materialen, erbij optellen. De prijs kan dus ook variëren naargelang de gekozen nokafwerking.

Nieuwbouw Renovatie Nieuwe rieten dak + isolatie
Van € 70 tot € 110 per m²Van € 70 tot € 130 per m²Van € 70 tot € 185 per m²

Hou er rekening mee dat deze prijzen geen exacte prijzen zijn, maar richtprijzen inclusief btw.  

Riet dak

Kosten van het onderhoud & renovatie

Een dak moet onderhouden worden om de meest negatieve impact te vermijden. Vooral een rieten dak, want dat is vatbaarder voor algen en mos. Dit kan ertoe leiden dat het dak stopt met ademen en uitdroogt. Overhangende takken, bladeren en ander afval kunnen ook op het rieten dak terechtkomen, dus het is belangrijk om ze te verwijderen.

Je kan ervoor kiezen om zelf jouw dak te onderhouden, maar het is aangeraden om een professioneel dakdekkersbedrijf in te schakelen.

Soorten dakwerken  Prijs
OnderhoudVan € 5 tot € 10 per m²
RenovatieVan € 100 tot € 150 per m²
Afwerking nokvorstenVan € 85 tot € 115 per m

Vraag advies op maat aan erkende dakwerkers en ontvang gratis vrijblijvend prijsvoorstellen voor jouw rieten dak door op onderstaande knop te drukken.

Ontvang en vergelijk gratis offertes


Mogelijke afwerkingen van een rieten dak 

Isoleren van je rieten dak

Een rieten dak kan geïsoleerd worden. Bij een open rieten dak wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant aangebracht. Dit moet altijd goed worden afgedekt met een vochtscherm. Dit maakt de constructie luchtdicht en voorkomt dat vocht uit het huis de dakconstructie binnendringt. Deze vochtwerende laag kan vervolgens worden afgewerkt met gipsplaten of andere panelen. Deze methode bespaart veel energie.

De beste en meest gebruikte methode van isolatie is echter het schroefdak. In dit geval worden isolatieplaten op de dakconstructie bevestigd. De warme kant van de isolatie moet echter eerst van een dampscherm worden voorzien. Isolatiewaarden van Rc 2,5 of meer kunnen worden bereikt.

Dakisolatie

Daknok uitvoering

De nok van een rieten dak kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Er bestaan twee soorten daknokken. Gewoonlijk worden keramische nokvorken gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende traditionele kleuren en kunnen indien gewenst ook geglazuurd worden.

Er zijn ook koperen daknokken. Zij vertragen de groei van mos en algen op jouw rieten dak door de vorming van kopersulfaat. Sinds kort kan je ook kiezen voor synthetische nokvorken. Deze zijn onderhoudsvrij.

Als je daknokken wilt plaatsen op jouw rieten dak, bel je best een erkend dakwerker voor een correcte uitvoering van de werken.

Daknok uitvoeren

Hellingshoek naar keuze

De levensduur van een rieten dak hangt voornamelijk af van de hellingshoek. Hoe steiler het dak, hoe droger het zal blijven. Een dak dat vochtig blijft, gaat veel minder lang mee. Daken met een helling van minder dan 25 graden zijn dus totaal ongeschikt voor riet. Vocht kan niet op natuurlijke wijze verwijderd worden.

Daken met een korte helling tussen 25 en 30 graden komen in aanmerking, hoewel de levensduur niet optimaal is. Zij gaan respectievelijk 5 tot 12 jaar mee. Een dak met een hoek van 45-50 graden is ideaal. De levensduur van dit dak is 28 tot 40 jaar.

Vind een rieten daken specialist in jouw regio en vraag gratis offertes! 

Het plaatsen van een rieten dak is een nauwkeurig en intensief werk. Zorg ervoor dat je het juiste professionele rietdekker inhuurt voor het plaatsen van jouw rieten dak. Ontvang en vergelijk via onderstaand formulier vrijblijvend offertes van verschillende bedrijven. Zo krijg je snel en eenvoudig een zicht op de huidige prijzen en kan je de beste keuzes maken voor jouw dak!  

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken