Wat is kenmerkend voor een sedumdak?

Een sedumdak is een dak dat begroeid is met sedum. Sedum staat ook bekend als vetplantjes, ook wel vetkruid genoemd. Een sedumdak kan gezien worden als een extensief groendak, begroeid met vetplantjes. Vetplantjes hebben geen dikke bodem nodig, waardoor je groendak licht van gewicht en dun is.

Sedumdaken vind je op daken van schuren, tuinhuizen, fietsenstallingen, garages of zelfs huizen. Ze zijn vooral populair in het noordelijk halfrond

Een sedumdak bestaat uit 5 verschillende lagen, van bovenlaag naar onderlaag:

 1. Sedum vegetatie
 2. Substraatplaat: voedingsbodem voor je vetplanten.
 3. Strippen die verschuiving voorkomen en een grid om erosie te voorkomen.
 4. Drainagesysteem
 5. Wortelwerende dakbedekking
sedumdak

Hoeveel kost het aanleggen van een sedumdak?

Prijzen voor een sedumdak aanleggen variëren door verschillende factoren:

 • Het type dak: platte daken of hellende daken? Platte daken zijn eenvoudiger om op te werken.
 • Hoeveel lagen je sedumdak bevat: Hoe meer lagen, hoe hoger de kwaliteit. Dus hoe hoger de prijs.
 • De oppervlakte van je dak: hoe groter de oppervlakte, hoe groter het totale kostenplaatje.

Inclusief btw en plaatsing kost een sedumdak tussen de 45 en 120 euro per vierkante meter. Een sedumdak met een oppervlakte van bijvoorbeeld 30 vierkante meter kost ongeveer 2.000 euro.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Waarom voor een sedumdak kiezen?

De vele voordelen van sedumdaken

 • Het verhoogt de biodiversiteit in jouw omgeving. Sedumdaken lokken insecten en dieren. Een sedumdak biedt hun een thuis of een voedingsplek.
 • Sedumdaken hebben een lange levensduur. De vegetatie biedt het dak bescherming tegen fel zonlicht, temperatuurschommelingen en regen. Sedumdaken kunnen tot 60 jaar leven, terwijl bijvoorbeeld bitumen daken ‘maar’ 20 jaar meegaan.
 • Het biedt een extra isolatie tegen warmte en geluid. Sedumdaken isoleren van nature goed tegen geluid en warmte. Zo zal je onder meer omgevingsgeluiden, regen en hagel veel minder horen. En tijdens koude periodes houdt het sedumdak de warmte vast. Terwijl in warmere periodes een sedumdak een verkoelend effect heeft.
 • Vetplanten hebben niet veel onderhoud nodig. Sedum heeft weinig aandacht nodig. Ze kunnen op zichzelf heel lang overleven. Indien nodig kan je af en toe het onkruid van je dak wegdoen.
 • Neerslag wordt trager afgevoerd, zodat er minder wateroverlast is. Vetplantjes houden de neerslag wat tegen, en ze absorberen zelf een beetje water. Zo vermijd je het overstromen van je dakgoten.
hellend sedumdak

Nadelen

 • Extra gewicht op je huidige dak. Het kan zijn dat je jouw dakconstructie moet aanpassen, zodat het de verschillende lagen van een sedumdak kan dragen.
 • Er zullen meer dieren en insecten rondom het sedumdak zijn. Indien je geen insecten- of dierenliefhebber bent, is het een nadeel voor je om een sedumdak te plaatsen. De biodiversiteit verhoogt als je een sedumdak laat plaatsen.
 • Hoger risico voor lekkages. Indien het sedumdak niet fatsoenlijk werd geplaatst, kunnen er lekkages ontstaan. Laat je sedumdak daarom plaatsen door een ervaren vakman.
biodiversiteit rondom sedumdak

Hoe aanleggen? + Onderhoud en subsidies sedumdak

1. Aandachtspunten bij de aanleg van groene daken 

Voordat je eender welk type groendak laat plaatsen, moet je kijken of je huidige dak geschikt is. Zo moet je dak stevig genoeg zijn voor het plaatsen van een sedumdak, anders kan het instorten onder het gewicht van de sedumdaklagen.

Om mossen en wateroverlast te voorkomen, moet je groendak beschikken over een drainagesysteem. Vetplanten mogen ook niet te veel water absorberen. Voorzie jouw sedumdak daarom van een goed en duurzaam drainagesysteem, zo gaat je groendak langer mee.

2. Hoe onderhouden?

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. Je moet af en toe je afvoer nakijken op verstoppingen zodat er geen wateroverlast kan optreden. Want een goede afvoer is noodzakelijk. Ook kan je de vetplantjes een paar keer per jaar specifiek voedsel geven. Eventueel kan je onkruid verwijderen.

Als er een droogte periode komt, moet je jouw sedumdak wat water geven.

drainage sedumdak

3. Heb je recht op premies of subsidies?

Er bestaan subsidies voor de aanleg van een groendak. Informeer je bij je gemeente over subsidies waarvoor je met je sedumdak in aanmerking komt. Je kan ook nagaan of je recht hebt op een premie, maar enkel de draagstructuur en waterdichte bedekking van het groendak komen hiervoor in aanmerking.

Vind dakwerkers voor sedumdaken in jouw regio en vergelijk gratis offertes! 

Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes bij ervaren vakmannen in jouw buurt. Zo kan je jouw sedumdak laten plaatsen voor een uitstekende prijs-kwaliteit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken