Waarom kiezen voor een zinken dak?

Zinken daken waren in de jaren ’90 erg populair, maar ook de laatste jaren doen ze het opnieuw goed. Een zinken dakbedekking wordt gekozen omwille van zijn lichtheid, onderhoudsgemak en lange levensduur van 125 jaar. Zink is ook een natuurlijk materiaal. Het is ook erg makkelijk te installeren, want het kan gewoon over een normale dakstructuur geïnstalleerd worden. Deze dakbedekking kan je combineren met fotovoltaïsche panelen. Voor complexe dakvormen kan je zinken leien gebruiken.

Een zinken dakbedekking past trouwens perfect op een plat dak, maar ook op hellende daken.

Om je dak zo mooi mogelijk te maken, dien je de juiste afmetingen te kiezen. De lengte van het zinken paneel moet worden gekozen op basis van de helling van jouw hellend dak en het toegepaste verbindingssysteem (enkelvoudige overspanning, snap-in of clip-in systeem).

Qua dikte zijn 500 mm dikke platen een veilige keuze. Het is niet aan te bevelen platen van 650 mm of meer te plaatsen in gebieden waar het hele jaar door sterke wind waait, bijvoorbeeld aan zee. Bij windvlagen kunnen er bij platen van deze dikte scheuren ontstaan.

Op zoek naar een specialist?
Zoek je een specialist? Ontvang offertes van experts uit jouw buurt

De voordelen van een zinken dak

Zinken dakbedekking biedt heel wat voordelen. Zo zijn zinkpanelen erg flexibel en geschikt voor alle soorten dakconstructies. Een zinken dakbedekking wordt geplaatst op hellende daken, maar ook platte daken. Een zinken dak heeft een lange levensduur van 100 jaar à 125 jaar. Het is dus een duurzaam materiaal.

Wanneer je kiest voor een zinken dak, kies je voor een ecologisch dak met een optimaal thermische isolatie. De panelen zijn recycleerbaar en besparen energie. Daarnaast zijn ze bestand tegen corrosie, hitte en hevige regen.

Een zinken dak is erg onderhoudsvriendelijk, doordat het niet vatbaar is voor mos. Met zijn blauwachtige glans geeft het een modern design tintje aan jouw huis. Verf de panelen voor een persoonlijke tint aan je dak.

Wanneer het dak toch ooit aan vervanging toe is, dan kan je dit natuurlijk materiaal gemakkelijk recycleren.

zinken dak

De nadelen van zinken daken

Geen enkel type dakbedekking is perfect, dat geldt dus ook voor zinken daken. Daarom zijn hier enkele nadelen :

Zinken daken zijn duurder in aankoopprijs dan dakbedekkingsmaterialen zoals leisteen en dakpannen. Bovendien is zinken dakbedekking niet te gebruiken met materialen zoals gips en cement. Daarnaast zijn zinken daken moeilijk te isoleren.

Het installeren van zinken daken is niet eenvoudig. We raden je dus aan om beroep te doen op een professionele dakwerker voor het installeren van een zinken dak.

Hoeveel kost een zinken dak?

Voor een zinken dak betaal je tussen 90 en 200 euro per vierkante meter. Deze prijs varieert sterk naar gelang van de grootte van de panelen, de oppervlakte van het dak en het gekozen type zink. De installatiemethode, de staat van de dakconstructie en de toegankelijkheid van het dak hebben ook een invloed op de prijs.

Een zinken dak is duurder, maar het is een goede investering, want het gaat 125 jaar mee.

In onderstaand tabel geven we je enkele richtprijzen per m² mee voor een zinken dakbedekking.

Soort zinken dak Prijs per vierkante meter
Zinken dak met staande naad € 40 – 60 per m²
Zinken dak met panlatten € 50 – 70 per m²
Zinken dakpannen € 45 – 60 per m²
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Installatietechnieken voor een zinken dak

Zinken dak

Er zijn drie technieken om zinken dakbedekking te plaatsen:

  • Staande naad
  • Op panlatten
  • Met dakpannen

1. Staande zinken dakbedekking

Zinken platen worden verticaal op de daksteun geplaatst. De platen worden discreet met nietjes op een lat bevestigd. De randen van de platen zijn licht opgetrokken en overlappen elkaar, wat voor een optimale waterdichtheid zorgt.

Deze installatietechniek maakt de uitzetting van de zinken panelen makkelijker en optimaliseert de sterkte van het dak. Dit doet het dak er mooier uitzien.

2. Zinken dakbedekking op panlatten

Bij deze techniek plaats je de zinken panelen op de panlatten. Die worden rechtstreeks op het dakbeschot bevestigd met spijkers of schroeven. Nadien worden de panlatten afgedekt met een daklijst om te zorgen dat het dak waterdicht is.

Zinken dakbedekking op de panlatten plaatsen is de meest traditionele manier en maakt het makkelijk om het dak te demonteren. Het is bijzonder geschikt voor een zinken dak met een steile helling.

3. Zinken dakpannen

De laatste optie zijn zinken dakpannen. Ze zijn een goed alternatief voor gewone dakpannen en synthetische leien. Ze kunnen zowel voor hellende als platte daken gebruikt worden. Zinken shingles worden rechtstreeks op een houten ondergrond geplaatst, waardoor een mozaïekeffect ontstaat. Afhankelijk van je voorkeur heb je de keuze uit ruitvormige, vierkante of rechthoekige shingles.

Zo is een zinken dakbedekking niet enkel in de vorm van panelen (stroken) mogelijk, ook zinken leien zijn een optie. 

Op zoek naar een specialist?
Vind gratis dakdekkers in je buurt

Soorten zink

Voor de afwerking van het dak, kan je gebruik maken van :

  • Gepatineerd zink: hierbij ondergaat de zink een chemische behandeling om de vorming van het patina te versnellen, het heeft een lichtgrijze kleur en een geborsteld uiterlijk. Gepatineerd zink staat ook bekend voor zijn lange levensduur.
  • Gelakt zink: dit is bedekt met een laag polyvinylideen- of polyesterlak, waardoor het een glanzend uiterlijk krijgt. Deze soort zink past perfect bij moderne gebouwen, met licht hellende daken.
  • Gepigmenteerd zink: dit type zink wordt in de massa gekleurd om verschillende kleuren te verkrijgen. Deze zinksoort bestaat in verschillende leuren: antraciet, rood, groen of blauw.
  • Gegraveerd zink met structuur: gegraveerde zink is herkenbaar aan zijn lichtgrijze matte kleur en heeft het een ruw oppervlak. Dit type zink geeft een originele toets aan het dak.
Dak van zink

Hoe wordt de installatie uitgevoerd?

De installatie van een zinken dak is niet makkelijk en vereist vakkennis. Om zeker te zijn dat alle werkzaamheden vlekkeloos verlopen, het dak waterdicht is en goed geïsoleerd wordt, is het ten zeerste aangeraden professionele hulp in te schakelen. Een goede installatie zorgt voor een lange levensduur van jouw zinken dak.

De installatie van een zinken dak verloopt in verschillende fasen.

Stap 1: Demontage van het bestaande dak

De eerste stap is het verwijderen van het bestaande dakbedekking. Zodra de verwijdering is voltooid, controleert de dakwerker de staat van de dakstructuur.

Stap 2: Dakventilatie

De dakwerker installeert een luchtspleet om een goede ventilatie van het dak te verzekeren. Dit vergemakkelijkt ook de afvoer van vocht. Kies je voor een ongeventileerde constructie? Dan worden de zinken panelen op een waterdichte dakbedekking gelegd.

Stap 3: Het aanbrengen van de compensatoren

Zink is een materiaal met een hoge uitzettingscoëfficiënt, wat betekent dat het uitzet naarmate de temperatuur stijgt. De specialist maakt uitzetvoegen om scheuren te voorkomen.

Stap 4: Het leggen van de zinken dak

Het zink wordt geïnstalleerd. Dit kan op staande naad, op panlatten of met dakpannen.

Hoe onderhoud ik een zinken dak?

Offerte dakbedekking

Zinken dakbedekking vereist niet veel onderhoud. Toch moet je af en toe het dak laten ontmossen en proper maken. Je kan een hogedrukreiniger gebruiken om puin te verwijderen dat zich op het dak ophoopt. Dit type dak kan ook worden gereinigd met zeepwater of witte azijn.

Verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de klus en kom in contact met professionele dakwerkers in jouw buurt. Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je meerdere vrijblijvend prijsvoorstellen.

Een zinken dak plaatsen: prijzen vergelijken loont

Een zinken dak laten plaatsen? Je kan makkelijk, gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen via onderstaand formulier. Wij sturen jouw aanvraag door naar dakwerkers die gespecialiseerd zijn in zinken dakbedekking.

Zij zullen je persoonlijke offertes bezorgen voor jouw project. Je kan vervolgens prijsvoorstellen vergelijken om de beste prijs vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken