Wat is een hanggoot?

Een hanggoot of mastgoot is een extern onderdeel van het dak dat het hemelwater dat van het dak afstroomt, opvangt. De goot dient om het water af te leiden via afvoerbuizen naar een waterafvoer zoals een riool, regenput of regenton.

Verschil tussen een hanggoot en een bakgoot

Een ander veel voorkomende goot is de bakgoot. Het is een rechthoekige goot met een platte bodem.

Een groot verschil tussen de hanggoot en de bakgoot is de prijs. Hanggoten hebben een kant en klaar standaard afmeting (tussen de 3 en 5 cm breed) en kun je gemakkelijk een hanggoot plaatsen. Omdat bakgoten op maat moeten zijn, zijn ze duurder en moeilijker te plaatsen.

Soorten hanggoten

Hanggoten vind je in verschillende vormen en materialen. De vier meest voorkomende materialen zijn pvc, zink, aluminium en koper. Hier staan de vele voordelen van elk materiaal op een rijtje.

Pvc

Pvc goten zijn de goedkoopste optie. Daarnaast zijn kleine pvc goten voor lage daken bijvoorbeeld tuinhuisjes, carports of veranda’s, makkelijk zelf installeerbaar. Pvc goten zijn uv-bestendig en krasvrij. 

Een ander voordeel van pvc is dat het in verschillende kleuren beschikbaar is. Het enige nadeel is dat pvc bijna niet hersteld kan worden. Bij beschadiging is het sneller en goedkoper om de goot gewoonweg te vervangen.

Zinken hanggoot

Zinken goten worden meestal geprefabriceerd uit machinaal geplooide zinkplaten. Zinken goten zijn verkrijgbaar tussen 3 en 5 cm en wordt gesoldeerd met een overlapping van minimum 3 cm. De goten zijn geplaatst op goothaken van thermisch verzinkt ijzer. 

Het nadeel van zink is dat als het niet correct wordt toegepast. De lasnaden kunnen loskomen. Dit zorgt ervoor dat hemelwater door de goten kunnen sijpelen. Zink kan ook vlekken vertonen van bijvoorbeeld zure regen.

Aluminium hanggoten

Aluminium hanggoten zijn een iets duurder alternatief voor zink. Het voordeel van aluminium is dat het naar smaak aangepast kan worden met gekleurde poederlak. 

Daarnaast heeft aluminium geen lasnaden nodig. Dit is een groot voordeel omdat lasnaden de zwakke schakel van een goot zijn. Bij warmte zetten goten uit en dit kan bij zink, koper of pvc voor problemen zorgen. 

Omdat aluminium hanggoten geen lasnaden hebben, kunnen ze ook niet loskomen. Het is ook een duurzame en ecologische optie.

Koperen hanggoot

Koperen goten stralen het meeste luxe uit. Het heeft echter ook een prijskaartje. Koper is het duurste van de vier materialen. Na een tijdje kan het koper groene patina vormen maar dit kan voorkomen worden met een transparante metaallak. Net als zink, worden koperen goten gesoldeerd en dit gebeurt best een door erkende vakman.

Hanggoot laten instaleren

Mogelijke afwerkingen

Dakgoten komen meestal voor in een ronde vorm (vooral bij pvc en koperen goten), halfrond recht of in vierkante vorm (vooral bij zink). 

Het voordeel van ronde goten is dat het water sneller wegglijd omdat zand en bladeren beter worden afgevoerd. Hoe breder een goot is, hoe meer residu er achterblijft in de goot. Het voordeel van vierkante goten is dat je er makkelijker een ladder tegen kunt leggen en dat het vaak moderner oogt.

Goten kunnen afgewerkt worden met een sierrand of een vouwprofiel. Bij metalen platen houden vouwprofielen de lengtestukken recht. 

Zinken goten worden vaak uitgerust met een loodslab. Die zorgt ervoor dat de overbrugging tussen de dakplaten en de goot waterdicht is. De loodslab kan ook vervangen worden door een stormplank aan het onderdak.

Hanggoot solderen

Hanggoot vervangen of repareren?

Herstellen

Goten uit aluminium en zink kunnen vaak zelf hersteld worden. Voor kleine lekkages bestaat speciale goottape en bij grotere lekkages kan de goot weer gevoerd worden. Hiervoor kan een bitumineuze coating, EPDM mat of hetzelfde materiaal gebruikt worden. 

Indien de lasnaden bij een zink of aluminium dak los zijn gekomen, kunnen ze opnieuw gesoldeerd worden. Als je goot ouder is dan 40 jaar, is het slimmer om een volledige goot reparatie te plannen. Zo kan je goot nog een tiental jaren mee.

Hanggoot vervangen

In het geval van pvc is het antwoord altijd vervangen bij schade. Ook als de bodems van de goten poreus zijn bij zink of koper, is een nieuwe hanggoot plaatsen de beste optie. In dat geval kunnen de lasnaden niet zomaar opnieuw gesoldeerd worden.

Op zoek naar een specialist?
Start je offerte aanvraag

Zelf plaatsen of een dakwerker inschakelen?

In enkele gevallen is het inschakelen van erkende dakwerkers een goed idee. Bijvoorbeeld bij een volledige dakrenovatie of bij moeilijke werken. Bij het aanbrengen van een nieuwe dakgoot is het ook interessant om professionele hulp te vragen. 

Bij kleine daken met pvc is dit echter niet nodig zolang de installatie niet gevaarlijk is. Via ons offerteformulier vind je de beste dakwerkers in jouw regio. Vergelijk gratis vrijblijvende offertes en reken op deskundig advies.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken