Extensief groendak, wat is dat nu precies?

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Een extensief groendak is een soort groendak dat enkel bedoeld is ter decoratie en om regenwater op te slaan. Dit soort daken zijn minder zwaar dan de meeste andere groendaken. Ze zijn niet geschikt om op te wandelen. Op een extensief groendak worden vooral grassen, waardplanten, kruiden en sedums geplant. 

Andere namen voor een extensief groendak zijn sedumdak en grasdak.

Extensief groendak met lucht

Wat is het verschil tussen intensief en extensief groendak?

Er bestaan verschillende soorten groendaken. Maar de bekendste zijn het intensief groendak en het extensief groendak. Intensieve groendaken zijn meer bedoeld als daktuin. Ze verdragen meer gewicht en wegen ook zwaarder. 

Een extensief groendak kun je zelf aanleggen maar voor een intensief groendak moet je gespecialiseerde dakwerkers inschakelen. Daarnaast is een extensief groendak goedkoper dan een intensief groendak.

Ook is een extensief groendak veel platter. De dikte varieert tussen 4 en 15 cm. Extensieve daken onderscheiden zich door hun lage grassen en groene bodembedekkers.

Een groendak dat hoger is dan 15 cm is een intensief groendak. Dit geeft intensieve groendaken het voordeel dat het dak begaanbaar is en dat er een uitgebreide variatie aan planten- en bloemensoorten groeien. Het gevolg daarvan is wel dat intensieve groendaken meer onderhoud vragen. Extensieve groendaken hebben bijvoorbeeld enkel water nodig na langdurige droogte en je moet nauwelijks onkruid wieden.

Een groot voordeel van een intensief groendak is dat het meer water kan tegenhouden en meestal tot meer biodiversiteit lijdt.

Ontvang gratis advies

Kostprijs van een extensief groene dakbedekking

De kostprijs is moeilijk te bepalen omdat het afhangt van veel factoren. Bijvoorbeeld de soorten planten, de hoek van je hellend dak en de soort dakbedekking spelen hier een rol. Een dak met een helling van meer dan  35 graden heeft verankering nodig en zorgt voor extra kosten. 

De prijs voor een extensief groendak schommelt gemiddeld tussen de 40 à 100 euro per m² , exclusief btw en inclusief arbeidskosten. In vergelijking met een intensief groendak dat tot 200 euro per m² kan kosten, valt deze prijs dus goed mee.

Indien je dak een wortelbestendige onderlaag (EPDM) nodig heeft, brengt dit ook extra kosten met zich mee. EPDM kost tussen de 40 à 50 euro per m² extra.

Mogelijke premies

Bij het aanleggen van een extensief groendak van meer dan 6 m² kun je tot 15 euro per m² krijgen. Bij een intensief groendak kan dit oplopen tot 30 euro per m². Het is dus zeker de moeite waard om je te informeren.

Om in aanmerking te komen met een premie moet het dak door een vakman aangelegd worden en voornamelijk voor privégebruik zijn. Voor de specifieke regels over premies van jouw gemeente kun je naar je gemeentehuis of bij de premiezoeker.

Spijtig genoeg steunen het Waals en Brussels gewest je niet bij het aanbouwen van een extensief groendak.

Tip: Informeer je bij je gemeente of een bouwvergunning nodig is voor een intensief of extensief groendak. 

Wat is een extensief groendak?

Ontvang gratis advies

Waarom wordt er voor extensieve groendaken gekozen? 

Een extensief groendak biedt talloze voordelen, zoals: het is duurzaam, waterdragend, en een goedkoop alternatief voor een intensief groendak. Extensieve groendaken beschermen ook tegen brand en de planten vormen thermische en akoestische isolering. Toch blijft het belangrijkste argument de frisse, groene look. 

Vooral voor mensen die geen tuin hebben of geen zin hebben om een tuin te onderhouden is een extensief groendak ideaal.

Vind een specialist voor jouw extensief groendak in je regio: vraag advies en offertes op maat

Heb je nog twijfels of vragen over het plaatsen van een extensief groendak? Of wil je een concrete prijs? Via onderstaand formulier ontvang je alle nodige informatie. Schrijf je in, dan brengen wij je in contact met de beste specialisten. Vakmannen uit jouw regio beantwoorden je vragen en bezorgen je vrijblijvende offertes op maat. Zo kan je makkelijk vergelijken en een keuze maken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken