Plat dak herstellen: methodes en materialen

U kan uw plat dak herstellen als het beschadigd is. Maar wanneer is een dakherstelling noodzakelijk? Dat hangt grotendeels af van de levensduur van het materiaal waarmee uw plat dak bedekt is.

Als uw dakbedekking gekend staat voor haar lange levensduur, dan zal u het minder snel moeten herstellen. Via deze pagina verneemt u meer over hoe een plat dak hersteld kan worden, afhankelijk van de dakbedekking.

Methode 1: Roofing herstellen van platte daken 

Indien er kleine werken nodig zijn om uw roofing dak te herstellen, dan kan er gebruik gemaakt worden van een vloeibare coating of een waterdichte dakpasta. De vloeibare coating wordt gebruikt voor het beschermen en het waterdicht maken van daken en de pasta kan gebruikt worden om lekken te renoveren.

Roofing plat dak herstellen

Voor grote werken die veroorzaakt zijn door lekken, rot hout, schimmels en beschadigde roofingbanen, moet het dak volledig vernieuwd worden.

 • De oude roofing herstellen en dakranden moeten verwijderd worden.
 • Daarna kan de staat van het dakbeschot gecontroleerd worden en dienen de oude en/of rotte planken verwijderd te worden. Ook de versleten houten balken kunnen vervangen worden door nieuwe.
 • Vervolgens wordt de oude dakisolatie verwijderd en vervangen.
 • Indien er nieuwe houten dakplaten nodig zijn, dan kunnen die best op dit moment van de werken geplaatst worden.
 • Het dakscherm wordt geplaatst.
 • De dakrollen worden uitgerold. Hierbij is het belangrijk dat deze voldoende met elkaar overlappen. De dakbedekking kan aan de ondergrond bevestigd worden.
 • Daarna wordt er een tweede laag roofing gebrand op de eerste laag.

Methode 2: EPDM platte daken herstellen

EPDM zal niet snel scheuren omdat het zeer goed tegen verschillende zuren, zouten en weersomstandigheden bestand is. Als er toch kleine scheurtjes optreden, dan kan u het dak herstellen met een EPDM reparatiekit, die bestaat uit EPDM folie, lijm, cleaner, een schuurblok en een aandrukroller.

EPDM plat dak herstellen

Indien er toch grotere scheuren zijn in uw dak, dan kan u het plat dak volledig herstellen.

 • De oude dakbedekking wordt verwijderd.
 • Er wordt een kimfixatie aangebracht in de hoeken (dit is een EPDMstrook die in de hoeken wordt vastgezet en die extra trekkrachten opvangt).
 • De folie wordt geplaatst. Dit gebeurt door middel van ballast, lijm of door een mechanische bevestiging onder of boven de EPDM-folie.
 • Ten slotte is ook de afwerking belangrijk om waterlekken te voorkomen in de toekomst. De EPDM-folie moet dan op de kimfixatie gevulkaniseerd worden.

Methode 3: Groen platte daken herstellen

Omdat een groendak zeer zorgvuldig geplaatst moet worden, kost het vaak meer om dit te laten herstellen of plaatsen dan een nieuwe dakbedekking. Een plat dak bestaat uit verschillende lagen.

 • Zo is er de onderliggende constructie, de dakbedekking, die uw huis tegen het insijpelen van water zal beschermen. Ze voorkomt daarnaast ook dat de wortels van de planten schade aanbrengen aan uw dak.
 • Op die eerste laag wordt een beschermlaag aangebracht die vocht zal vasthouden, maar er ook voor zorgt dat het dak beschermd is tegen scherpe objecten.
 • De derde laag is een drainagelaag die overtollig vocht afvoert en het dak beschermt.
 • Bovenop de drainagelaag wordt een filterlaag geplaatst, waar de substraatlaag op ligt. Deze laatste laag is de voedingsbodem van de planten, waar de wortels hun oorsprong vinden. De filterlaag heeft als functie de deeltjes van de voedingsbodem in de drainagelaag te laten vallen.
 • Een erosielaag verhindert een mogelijke vermindering van de substraatlaag door erosie.
 • De laatste laag die gelegd wordt, is de vegetatielaag, die uit verschillende lagen kan bestaan (een mos-, kruid-, struik-, of boomlaag).
Groendak herstellen

Methode 4: PVC platte dak herstellen

De PVC kan gerepareerd worden indien die beschadigd is met een reparatiekit, maar dit is zeer moeilijk om zelf uit te voeren. Je laat dit dus best door een erkende firma doen. De PVC kan soepel gemaakt worden door hete lucht of er kan in sommige gevallen ook een oplosmiddel gebruikt worden om de stof vloeibaar te maken.


Plat dak renoveren of herstellen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes!

Met Bobex krijg je prijzen en advies op maat van dakwerkers in jouw buurt en overal in België. Ons formulier biedt tot vijf gratis en vrijblijvende offertes voor hellend dak of plat dak renoveren om je te helpen prijzen te vergelijken en jouw budget te optimaliseren.

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Plat dak herstellen: prijs & mogelijkheden