Bitumen dakbedekking, wat is dat?

Bitumen dakbedekking, ook dakleer of roofing genoemd, is de meest voorkomende dakbedekking bij platte of licht hellende daken. Bitumineuze daken zijn verkrijgbaar op rol, in platen en in leien. Haar waterbestendigheid is wat haar zo populair maakt.

Bitumen is een mengsel van verschillende koolwaterstoffen die aanwezig zijn in ruwe aardolie. Na destillatie kan dit mengsel gescheiden worden van de andere bestanddelen. Het zwaarste bestanddeel, het bitumen, blijft dan over.

In het verleden was het materiaal niet altijd van de beste kwaliteit, maar tegenwoordig wordt bitumineuze dakbedekking gemaakt met gemodificeerd bitumen. Deze bieden betere fysische eigenschappen en maken het dak duurzaam en bestand tegen temperatuurschommelingen.

Rollen bitumen

Kostprijs bitumen dakbedekking

In het algemeen kost een bitumen dakbedekking tussen € 40 en € 60 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing, Zoals vele andere dakbedekkingsmaterialen, wordt de prijs van een bitumendak beïnvloed door verschillende factoren. Zo speelt de grootte van het dak, het type bitumen en de moeilijkheidsgraad van de werken een grote rol in de totaalprijs.

In onderstaande tabel geven we je enkele richtprijzen mee:

Soorten werken Prijs (inclusief btw)
Een bitumen dakbedekking over je oude dakbedekking plaatsenTussen de € 24 en € 30 per m²
Jouw oude dakbedekking verwijderen en een nieuwe plaatsenTussen de € 30 en € 38 per m²
Speciale afwerkingen : extra coating, hoeken afsluiten, …Tussen de € 36 en € 44 per m²

Hou er rekening mee dat deze prijzen kunnen variëren van dakdekker tot dakdekker. Wens je advies en prijzen op maat? Klik op onderstaande knop en ontvang GRATIS offertes!

Dakbedekking installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!


Welke soorten bitumen dakbedekkingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten bitumen waaruit je kan kiezen. Als je bitumineuze dakbedekkingen op jouw dak wilt leggen, is het belangrijk te weten welke het beste bij jouw plat dak past.

APP Bitumen dak

APP staat voor Atactisch PolyPropyleen. Met APP wordt het bitumen behandeld met een soepele kunststof, zodat het dak elastisch blijft. Dit betekent dat het bitumen flexibel blijft bij grote temperatuurschommelingen. APP is bestend tegen uv-stralen en heeft een lange levensduur.

Bitumen rol

SBS bitumen dak

SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. SBS is flexibeler en kleeft beter dan APP, waardoor de kans op lekken afneemt. Dit type bitumen is minder bestand tegen uv-straling. Dit is waarom het aangeraden is om een laag grind op het dak aan te brengen. Zo is het dak beter beschermd tegen de zon.

Bitumen branden

Voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking

Voordelen

Er is een reden waarom bitumen wordt gebruikt voor de bedekking van platte daken. Het heeft veel voordelen:

 • Een bitumen dakbedekking is waterdicht en hebben een goed bestand tegen chemische stoffen.
 • Ze zijn flexibel: je kan ze makkelijk verwerken en kleven op platte daken.
 • Een bitumen dakbedekking is ecologisch. De meeste worden gemaakt van gerecycleerde materialen.
 • Bitumen is relatief goedkoop.
 • Je kan er gemakkelijk zonnepanelen op plaatsen, als de platte daken voldoende stevigheid hebben.
 • Je kan ook bitumen combineren met isolatie. Isolatie wordt eerst geplaatst, daarna wordt het bitumen erop gelegd.
Dakwerkers

Nadelen

Helaas heeft bitumen ook enkele nadelen:

 • Bitumen dakbedekking is niet erg bestand tegen de uv-stralen van de zon.
 • Een bitumen dakbedekking wordt in verschillende stroken gelegd. Meerdere lagen zijn ook nodig om de waterdichtheid te garanderen.
 • Bitumen daken gaan niet zo lang mee als andere materialen. Er zijn echter verschillende soorten bitumen, zodat het raadzaam is niet de goedkoopste variant te nemen, aangezien die niet zo’n lange levensduur zal hebben. Zorg ervoor dat je de juiste dakbedekking kiest voor jouw dak.
Bitumen

Zelf plaatsen of een vakman inschakelen?

Bitumineuze dakbedekkingsmaterialen worden geleverd op rollen. Het materiaal kan op verschillende manieren bevestigd worden. In het algemeen wordt gekozen voor koude verlijming met een speciale lijm of warme verlijming met een gasbrander.

Bij het tweede geval wordt het bitumen gedeeltelijk door de vlam gesmolten, waardoor het aan de ondergrond kan hechten. Mechanische of zelfklevende verlijming is ook mogelijk.

Als je zelf de bitumineuze dakbedekking wilt aanleggen, geven wij je enkele tips mee :

 • Zorg voor een goede aansluiting van de voegen tussen de verschillende stroken: dit zorgt er voor de waterdichtheid van jouw plat dak. Een klein foutje kan onmiddellijk tot een lek leiden. De stroken moeten elkaar bij voorkeur ten minste 10 cm overlappen.
 • Wees voorzichtig om brand te voorkomen: bij het bevestigen met een gasbrander is extra voorzichtigheid cruciaal.
 • Vermijd blaren: om een goede afwatering te verzekeren en plassen te vermijden, moeten er geen blaren onder de dakbedekking zijn.
 • Vermijd stootvoegen: plassen op de naden moeten tot een minimum worden beperkt. Daarom kunnen de bitumenbanden het best worden aangebracht in de richting van de afwatering.
 • Als het dak in verschillende lagen wordt aangebracht, is het belangrijk de juiste laag voor de juiste toepassing te kiezen. Dit hangt af van de positie op het dak. De laatste laag moet bijvoorbeeld uv-bestendig zijn en bestand tegen thermische en mechanische belasting.

Om er zeker van te zijn dat de werken goed worden uitgevoerd, dien je een erkende dakdekker in te schakelen. Het leggen van het bitumen moet nauwkeurig en foutloos gebeuren. Professionele dakwerkers zijn bekend met de materialen en kunnen je adviseren over de beste oplossing voor jouw dak. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle resultaat!

Dakwerker bitumen

Vind een ervaren dakwerker voor bitumen dakbedekking in jouw regio en vergelijk gratis offertes 

Wil je verschillende dakwerkers in jouw buurt vinden om je advies voor jouw situatie te geven? Vul het onderstaande formulier in en ontvang verschillende gratis offertes. Zo kan je prijzen vergelijken en de juiste keuze maken voor jouw bitumen dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken