Wat is kenmerkend aan een gordingendak?

Eén van de belangrijkste onderdelen aan je woning is het dak. Met een dak blijft de warmte in huis en wordt de wind tegengehouden. De meeste woningen zullen uitgerust zijn met een hellend dak. Dit heeft ook verschillende voordelen op je woning. Hemelwater zal nooit op het dak blijven liggen, zoals met een plat dak wel het geval is en er wordt een zolder gecreëerd.

Een hellend dak kan je op diverse manieren opbouwen. De meest voorkomende dakconstructies zijn opgebouwd met spanten of met gordingen.

De wijze van hoe een hellend dak is opgebouwd is van invloed op bijvoorbeeld het leggen van dakpannen en de wijze van aanbrengen van isolatie.

Een gordingendak, ook wel kepersdak genoemd, bestaat uit zware houten balken, ook wel gordingen genoemd.

 • Horizontale balken
 • lopen van muur tot muur.
 • gordingen zijn aan de uiteinden ook in de muur ingemetseld.

Gordingen kan je op een bepaalde afstand van elkaar plaatsen. Over de gordingen worden verticaal minder dikkere planken geplaatst, ook wel kepers genoemd. De gordingen en kepers vormen de basis voor het onderdak.

dak-gordingen

Verschil tussen spantendak en gordingendak?

Spatendak

Bij een spantendak zijn er geen dragende muren aanwezig, dus gordingen kunnen niet geplaatst worden. Er worden spanten gebruikt voor spantendaken. Dit zijn platen die aan de smalle zijde zijn geplaatst en zich verticaal uitstrekken van de bodem tot aan de nok van het dak. In tegenstelling tot kepers kunnen spanten niet op gordingen rusten. De spanten dragen de daklast over naar de vloer (of gevel).

Gordingendak

Bij een gordingendak met kepers liggen de verticale kepers óp de gordingen. De horizontale gordingen rusten op een dragende muur. Een gordingendak isoleren kan je het beste doen in twee lagen:

 • 1 dunne laag tussen de kepers geklemd en 1 dikke laag tussen de gordingen
 • Een spanten dak kun je vaak in één dikke laag isoleren.
gordingensdak

Hoeveel kost een gordingendak?

De kosten die je zal moeten investeren voor werken aan je gordingen dak hangen af van project tot project. Wil je een nieuw keperdak laten plaatsen of je huidige gordingdak helemaal renoveren? Of gaat het eerder om het isoleren van je gordingendak en eventueel ook een nieuwe dakbedekking? Bekijk hier de richtprijzen voor werken aan je gording dak:

Vernieuwen

Type dakwerkenWatPrijs
Gordingendak vernieuwenvernieuwen dakconstructieGem. € 1.700 m3
vernieuwen gordingenGem. € 1.900 m3
vernieuwen kepersGem. € 1.800 m3
vervangen muurplaatGem. € 600 per lopende meter
nieuwe dakbedekking€20 a € 120 per m2

Laten isoleren

Type dakwerkenWatPrijs
Gordingendak isolerenLangs binnen isoleren€ 20 à € 50 per m2
Langs buiten isoleren€ 40 à € 60 per m2

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Wil je graag kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken om de beste keuze te maken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt.

Isolatie mogelijkheden 

Isoleren langs binnen

Een schuin dak kan je via de buitenzijde isoleren, deze zien we vaak terug bij het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking.

Voordeel

Een van de grootste voordelen hiervan is dat de ruimte onder het dak onaangetast blijft. Je verliest dus geen ruimte op je zolder. Het isoleren van een schuin dak via de buitenzijde is over het algemeen wél iets duurder dan isoleren via de binnenkant.

Bij het Isoleren van een schuin dak via de buitenzijde voorkom je niet alleen koudebruggen, maar zorg je ook voor een betere bescherming tegen vocht- en weersinvloeden. Een hellend of schuin dak isoleren via de buitenzijde kan zowel op gordingen, sporen als op bestaand dakbeschot.

Isoleren langs buiten

Een schuin dak via de buitenzijde isoleren zien we vaak terug bij het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking. Het grote voordeel hiervan is dat de ruimte onder het dak onaangetast blijft. Je verliest dus geen ruimte op je zolder.

Isolatie van een schuin dak via de buitenzijde is over het algemeen wél iets duurder dan isolatie via de binnenkant. Isolatie van een schuin dak via de buitenzijde voorkomt niet alleen koudebruggen, maar zorgt ook voor een betere bescherming tegen vocht- en weersinvloeden. Een hellend of schuin dak isoleren via de buitenzijde kan zowel op gordingen, sporen als op bestaand dakbeschot.

gordingen-dak

Voordelen en nadelen van een gordingendak

Voordelen

 • Eenvoudige constructie van dakoverstekken, zowel aan de gevel- als aan de dakrandzijde.
 • Veelzijdige ontwerpen mogelijk: zadeldak, lessenaarsdak, verschoven lessenaarsdak, schilddak, tentdak, piramidedak, plat dak.
 • Dakuitbreidingen zoals dakkapellen, erkers, dwerggevels of dakinstallaties zoals lichtkoepels kunnen zonder problemen gerealiseerd worden.
 • Eenvoudige montage van de onderdelen.
 • Stabieler en veerkrachtiger dan andere dakdraagconstructies zoals een constructie met dakspanten. De onderdelen kunnen niet vervormen of buigen.
 • Platte daken met hoge gordingen overspannen zo’n 3 tot 6 meter.

Zelf doen of een dakwerker inschakelen?

Waarom een vakman inschakelen?

Vertrouw een vakman bij de plaatsing, renovatie of isolatie van een gordingendak, het aanbrengen van een nieuwe dakbedekking of het herstellen van je onderdak. Een vakman inschakelen brengt je veel voordelen op, zoals:

 • Advies op maat: Is een deel van mijn dakconstructie aan vernieuwing toe of niet? Welke isolatiemethode kies ik best? Uit welke mogelijke dakbedekkingen kan ik kiezen? Een vakman geeft advies op maat van mijn specifieke project.
 • Correcte plaatsing: een dakspecialist plaatst, herstelt en isoleert mijn keperdak volgens de regels van de kunst. Ik kan dus zowel rekenen op een correcte plaatsing van mijn dak als een professionele afwerking.
 • Kwalitatieve materialen: zou ik samenwerken met een professional? Dan mag ik er zeker van zijn dat hij de beste materialen gebruikt. Bovendien kan hij deze doorgaans ook aan scherpere prijzen verkrijgen.
 • Vlotte & veilige uitvoering: werken op het dak zijn altijd risicovol. Een ervaren vakman zorgt voor de juiste voorbereidingen om de werken niet alleen vlot, maar bovendien ook veilig te laten verlopen.

Vind een dakwerker in jouw regio en vergelijk offertes

Wil je nog meer informatie verzamelen over een gordingendak plaatsen? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor gordingendaken. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken