Wat is een breuksteen?

In Wallonië en de Ardennen in het bijzonder kom je vaak gevels tegen die bekleed zijn met breuksteen. Breuksteen is ruw gekapte natuursteen. Er zijn uiteenlopende manieren om breuksteen te verwerken. Daarom zijn er heel wat mogelijkheden voor je gevel met breuksteen.

Breuksteen kan zowel meer klassieke als een moderne woningen sieren. Naast het bekleden van gevels wordt breuksteen ook vaak gebruikt voor het vullen van schanskorven of steenkorven. Die steenkorven worden bijvoorbeeld gebruikt als afrastering voor tuinen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Welke natuurstenen worden gebruikt?

Breuksteen kan gehakt worden uit verschillende soorten natuursteen. Voorbeelden zijn graniet, lavasteen, kalksteen, gneis en diabaas.

Tip: Niet elk soort natuursteen is geschikt voor het bekleden van een gevel. Werk daarom met een gevelspecialist die ervaring heeft met dit bijzondere materiaal.

Hoe breuksteen plaatsen op de gevel?

Breuksteen kan op verschillende manieren aangebracht worden op je gevel. De stenen kunnen in ruwe vorm, bewerkte vorm of op maat gesneden op de buitenmuren gemonteerd worden.

1. Steenstrips

Steenstrips zijn de meest bewerkte vorm van breuksteen. De breuksteen wordt op maat gezaagd en verwerkt tot steenstrips die eenvoudig op de gevel kunnen worden aangebracht. Steenstrips hebben een geringe dikte, waardoor je ze zonder ruimteverlies op de gevel kunt plaatsen. Ze kunnen ook gemakkelijk gecombineerd worden met isolatiepanelen.

2. Gezaagde breuksteen

Een tweede optie voor een strak resultaat is gezaagde breuksteen. De gezaagde zijdes van dit soort natuursteen geven je gevel een strakke en toch natuurlijke uitstraling. Bovendien zorgt de recht gezaagde achterkant voor een eenvoudige plaatsing van de breuksteen.

De gezaagde breukstenen kunnen tegen de gevel gemetseld worden of aan de gevel gelijmd worden. De stenen kunnen in strak uniforme of speels afwisselende formaten gezaagd worden.

3. Gekapte breuksteen

Natuursteen kan ook gekapt worden tot gekapte breuksteen. De breukstenen krijgen zo een rechthoekige en relatief gelijkmatige vorm. Ze verschillen echter in lengte en hoogte. Gekapte breuksteen wordt tegen de gevel gemetseld.

4. Halfgekapte breuksteen

Halfgekapte breukstenen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. Halfgekapte breuksteen is een variant van gekapte breuksteen. Een gevel uit dit soort steen ziet er natuurlijker uit en biedt meer variatie dan gekapte breuksteen.

4. Gekloven breukstenen

Gekloven breukstenen hebben een onregelmatige vorm en verschillen onderling in afmetingen. Dit soort gevelbekleding heeft een lage materiaalprijs, maar moet geplaatst worden door een ervaren gevelexpert.

Gekloven breuksteen geeft je gevel een ruwe en natuurlijke uitstraling. Voor een meer moderne uitstraling kan het materiaal gecombineerd worden met glas, hout, stucwerk of stalen elementen.

Krijg je graag advies op maat?Stel je vragen en vergelijk offertes!

Voorbeelden van breukstenen

Je kunt breukstenen op verschillende manieren gebruiken. Hieronder leggen we er drie uit: gevel, terras en binnenshuis.

Gevel

Als je de gevel van je woning een ruwe uitstraling wil geven, dan zijn breukstenen een goede optie voor jou. Door hun onregelmatige vormen ziet je gevel er uniek uit. Ook komen breukstenen in verschillende kleuren voor.

gevel met breuksteen

Terras

Breukstenen kan je ook gebruiken wanneer je een terras wil aanleggen. De verschillende groottes en hoekige vormen geven je terras een natuurlijk, maar ook strak uiterlijk.

terras met breuksteen

Binnenshuis

Ook binnenshuis kan je breuksteen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een muur die je wil accentueren. Zo krijgt je kamer een natuurlijk uiterlijk, maar is er ook meer variatie.

muur met breuksteen

Wil je advies op maat? Stel je vraag over breuksteen en ontvang gratis offertes

Ben je nog op zoek naar een gevelspecialist of wil je meer weten over breuksteen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kan je snel en eenvoudig belangrijke informatie inwinnen, prijzen vergelijken en de meest geschikte oplossing vinden voor jouw gevelproject! Een gespecialiseerde gevelwerker staat bovendien garant voor een correcte uitvoering van de werken. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie