Welke soorten gevelstenen bestaan er? 

Wanneer je op zoek bent naar gevelstenen zal je al snel merken dat er heel wat soorten zijn. Om het overzicht te behouden, hebben we hieronder een lijst gemaakt waarin we acht verschillende soorten opsommen en beschrijven. 

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

1. Handvorm

Als je gevelstenen wil die eruitzien alsof ze met de hand gemaakt zijn, dan kies je best voor handvormstenen.

Vroeger werden deze gevelstenen effectief met de hand gemaakt. De vakman rolde een bol klei door een zandtapijt. Vervolgens werd het overschot aan klei verwijderd door de bezande bol klei in een houten vormbak te plaatsen. Dit proces zorgde voor gevelstenen met een ruw oppervlak en een generfde structuur. 

Geen zorgen: vandaag worden deze gevelstenen versneld machinaal gemaakt en blijft bovendien de authentieke uitstraling behouden. Je kunt bij handvormstenen kiezen uit heel wat kleuren. 

muur met handvormstenen

2. Strengperssteen

Wanneer je je gevel een moderne bouwstijl wil geven, dan laat je best je keuze vallen op strengpersstenen. Deze gevelstenen hebben een glad, hoekig en afgewerkt uiterlijk door hun strakke lijnen.

De klei wordt in een mondstuk geperst waardoor een lange streng klei ontstaat. De draadsnijder gaat vervolgens deze streng in stukken van baksteenformaat snijden. 

Het (grote) formaat van deze gevelstenen is makkelijk te produceren. Het mondstuk bepaalt de lengte en breedte. De draadsnijder legt de hoogte vast. 

Tot slot wordt de kleur van de gevelstenen bepaald door een combinatie van de kleisamenstelling en baktemperatuur. Als je wil, kan je strengpersstenen afwerken met een fijne, maar gelijkmatige bezanding. 

muur met strengpersstenen

3. Vormbak

Wanneer je een meer afgelijnde gevelsteen wil zonder nerfstructuur, dan is een vormbaksteen de beste optie voor jou. Deze gevelsteen is afgeleid van de handvormsteen, maar de klei wordt steviger in de vormbakken aangedrukt en daarna bijkomend nagewalst. 

muur met vormbakstenen

4. Gesmoorde gevelstenen

Wanneer je houdt van het uiterlijk van een massief grijze gevelsteen, dan zijn gesmoorde gevelstenen jouw smaak. Tijdens het smoorproces worden gebakken stenen in een zuurstofarme atmosfeer opnieuw in de oven gestoken. Het ijzeroxide dat in de gevelsteen zit, verkleurt door de hoge temperaturen. 

Drie aspecten bepalen de grijstint: 

  • De basiskleur van de steen.
  • De manier van stapelen.
  • De aanwezigheid van een ander element, bijvoorbeeld kolen. 
muur met gesmoorde gevelstenen

5. Wasserstrich gevelstenen

Je kunt ook kiezen voor een gladde, geschaafde en onbezande wasserstrich gevelsteen met een lichte nerfstructuur.

Tijdens het productieproces wordt de klei niet door het zand gerold, maar wordt het onbezand in een natte vormbak geplaatst. Het water in de vormbak zorgt ervoor dat de klei achteraf makkelijk loskomt. 

De natuurlijke kleur van de klei is bij deze wasserstrich gevelstenen mooi zichtbaar. Zo krijgt de gevelsteen een zachte, maar ook genuanceerde tint. 

muur met wasserstrich gevelstenen

6. Profielstenen

Profielstenen of vormstenen geven je gevel dankzij hun bijzondere vormen een unieke uitstraling. De vorm van profielstenen kan zelfs licht- en schaduweffecten creëren. Enkele voorbeelden zijn trapeziumsteen, golfsteen en podiumsteen. 

grond met profielstenen

7. Betonnen gevelstenen

Betonnen gevelstenen komen vaak voor in de moderne architectuur. Bij deze gevelstenen kan je kiezen uit een vrij groot aanbod van kleuren. Betonnen gevelstenen kan je zowel metselen als verlijmen. 

Omdat beton meer uitzet dan baksteen, is het van belang om te zorgen voor uitzettingsvoegen. Je kunt ook het metselwerk wapenen met een aangepaste metselwapening. 

muur met betonnen gevelstenen

8. Afwijkende steenvormen

Ten laatste kan je ook nog kiezen voor gevelstenen met afwijkende steenvormen. Wanneer je bijvoorbeeld bakstenen kolommen of muren met een ronding wil bouwen, kies je best voor gebogen of ronde stenen.

Deze gevelstenen kosten meer dan gevelstenen met een standaard vorm. 

grond met afwijkende steenvormen

Voordelen van oude gevelstenen

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van gevelstenen: 

  • Gevelstenen zorgen voor een goed binnenklimaat. In de winter koelt je woning minder vlug af omdat de gevelstenen de warmte van de zon goed kunnen vasthouden. In de zomer zorgen de gevelstenen ervoor dat je woning niet oververhit. 
  • Gevelstenen zijn onderhoudsarm. Een bakstenen gevel ziet er lang goed uit en vraagt weinig onderhoud. Gevelstenen zijn bestand tegen de regen en wind. 
  • Gevelstenen ondergaan geen vervormingen. Gevelstenen behouden hun vorm in alle weersomstandigheden en zijn bestand tegen hoge druk. 
  • Gevelstenen zijn brandveilig. Gevelsteen is onbrandbaar. Na een brand is het vaak zo dat de gevel zijn dragende functie behoudt. 
  • Gevelstenen hebben veel gebruiksmogelijkheden. Ze komen in verschillende kleuren en texturen voor. Dit betekent dat je met gevelstenen aan verschillende stijlen kunt beantwoorden. 
  • Gevelstenen zijn herbruikbaar en recycleerbaar. Gevelstenen zijn duurzaam: ze hebben een levensduur van ongeveer 75 jaar. Je kunt er voor kiezen om gevelstenen na afbraak te recycleren. Dan kan je het bijvoorbeeld gebruiken als vul- en stabilisatiemateriaal. 
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Verschillende kleuren gevelstenen

Er bestaan vandaag diverse soorten gevelstenen met uiteenlopende kleuren, texturen en stijlen waaruit je kan kiezen.

Er zijn verschillende basiskleuren (beige, blauw, bruin, geel, grijs, oranje, paars, rood, roze, wit & zwart) gevelstenen die op hun beurt verschillende schakeringen en combinaties hebben. Zo zijn er meer dan 100 kleuren in totaal.  

Omdat in traditioneel metselwerk ongeveer 15 procent van de muur uit voegen bestaat, is het ook van belang dat je nadenkt over de kleur van je voegen: 

  • Grijze voegen geven de muren een donkere aanblik.
  • Beige voegen zorgen voor een egale uitstraling.
  • Witte voegen accentueren de kleur van de gevelstenen beter. 

Ook kan je ervoor kiezen om je gevelstenen te verven. Dit gebeurt minder omdat er voor gevelstenen al een groot assortiment aan kleuren bestaat. Als je voor verven kiest, moet je er bovendien rekening mee houden dat je om de zoveel jaar een nieuwe laag gaan aanbrengen. 

Meer weten over gevelsteen? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Wil je jouw gevel opbouwen met gevelstenen? Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen. Kom in contact met verschillende gevelspecialisten tegelijk en vergelijk hun prijzen onderling. Een gespecialiseerde gevelwerker zorgt voor een goede plaatsing van gevelstenen. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over gevelstenen

Hoeveel kost 1 gevelsteen?

+
Gemiddeld ligt de prijs van 1 nieuwe gevelsteen rond de € 0,40.  

Wat is de afmeting van een baksteen in België?

+
De afmeting van een baksteen in België is 190 x 90 x 50 of 190 x 90 x 65. Deze afmetingen zijn moduleformaat bakstenen. 

Wat is de prijs van een gevelsteen per m²?

+
De prijs van een gevelsteen per m² hangt af van verschillende zaken zoals kleur, productietechniek, formaat en plaatsing. Gemiddeld kost een nieuwe buitenmuur zonder gevelisolatie 90 euro per m². Een nieuwe buitenmuur met gevelisolatie kost ongeveer 130 euro per m². 

Welke formaten stenen zijn er?

+
De formaten stenen hangen af van het soort steen (denk aan baksteen, metselsteen of gevelsteen) dat je gebruikt. De verschillende formaten smalle gevelstenen zijn 240 x 75 x 40 mm, 290 x 65 x 45 mm, 240 x 80 x 52 mm en 214 x 72 x 50 mm.

Welke soorten metselstenen zijn er?

+
Er zijn vier soorten metselstenen: handvorm, vormbak, wasserstrich en strengpers. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie