Welke soorten bakstenen zijn er? 

Er bestaan verschillende soorten bakstenen, zoals: handvormstenen, gevelstenen en gesmoorde stenen. We bespreken hieronder de verschillende soorten bakstenen meer in detail.  

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in en vind de juiste vakman in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

1. Handvormstenen

Zoals de naam van deze steen al een beetje verklapt, wordt dit soorten stenen gemaakt door ze in een handvormbak te gieten. Ben je op zoek naar bakstenen met een bijzondere afwerking of in afwijkende formaten? Dan kom je vrijwel altijd uit bij handvormstenen.

Het productieproces van handvormstenen in de meeste bedrijven is vandaag vrijwel volledig geautomatiseerd. Toch bestaan er nog enkele bedrijven die het proces nog steeds op de oude traditionele of ambachtelijke manier verrichten. 

muur met handvormstenen

2. Gevelstenen

Een gevelsteen is een ‘normale baksteen’ verwerkt in een buitenmuur of gevel. Ze worden in verschillende formaten en kleuren gemaakt. 

Huis met gevelstenen

3. Gesmoorde stenen

Een gesmoorde steen is een steen die door de extreme hitte een bepaalde kleur aanneemt. Hij wordt ook wel ‘Gesinterde baksteen’ genoemd. Voor het maken van deze steen wordt hij op ongeveer 1.125 graden Celsius gebakken. 

muur met gesmoorde stenen

4. Renovatiestenen

Zoals de naam al zegt, wordt dit type steen hoofdzakelijk gebruikt voor het renoveren van speciale gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan oude kerken of speciale monumenten. Vaak zijn hiervoor speciale steensoorten nodig in aparte kleuren en formaten.

Waar en hoe vind je renovatiestenen? Ze zijn veel moeilijker te verkrijgen in de reguliere handel. Dat komt omdat ze ambachtelijk geproduceerd worden. Terwijl het productieproces voor de meeste baksteensoorten geautomatiseerd is. Toch bestaan er nog enkele fabrieken die bakstenen op de ‘ouderwetse’ manier produceren. 

renovatiestenen-min-1024x538.jpg

Hoe groot is een baksteen? 

Hoe groot een baksteen is, hangt af van het soort baksteen. Er bestaat een brede waaier van bakstenen in uiteenlopende afmetingen. In België is het meest voorkomende formaat het moduleformaat. Die heeft een afmeting van L 19 x B 9 x H 5 cm of L 19 x B 9 x H 6,5 cm.

In Nederland is het waalformaat het meest voorkomende formaat met een afmeting van L 21 x B 10 x H 5 cm. 

Bestaan er verschillende formaten? 

Ja, er bestaan verschillende soorten formaten. Veel gebruikt zijn onder meer het waalformaat baksteen, het moduleformaat baksteen en het kloosterformaat baksteen.

Meer weten? Advies nodig? Raadpleeg gerust een vakman voor bijkomende info en inspiratie. Hij geeft je graag meer uitleg over de uiteenlopende formaten, soorten en kleuren. 

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw buurt voor info en advies

Lijst van baksteenformaten in België

Veel gebruikte baksteenformaten Afmetingen (L x H cm)
Rijnvorm ca. 17 à 18 x 3 à 4,1 cm
Romeins formaat of vechtformaat ca. 21 x 4 cm
Waalvorm ca. 21 x 5 cm
Dikvorm ca. 21,5 x 6,5 cm
Module stenen ca. 19 x 5 à 6,5 cm
Ysselformaat ca. 16 x 4,1 cm
Kloosterformaat ca. 28 x 8 cm

Op zoek naar de juiste afmeting baksteen? Vraag advies aan specialisten in jouw buurt

Ben je op zoek naar bakstenen met een speciale afmeting, een speciale vorm of een speciale kleur? Aarzel niet en schakel zeker de hulp van een specialist in via ons offerteformulier. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat zijn veelgestelde vragen over bakstenen? Het is een onderwerp met veel detail waar mensen dus zonder verrassing een aantal vragen over hebben. Hieronder zullen we er een paar bespreken. 

Hoe groot is een gevelsteen? 

+
Gevelstenen zijn ongeveer 21 centimeter lang en zijn verkrijgbaar in ongeveer 6,5 of 5 centimeter hoogte. De gevelstenen met een 6,5 centimeter hoogte zijn uitstekend voor hoge gebouwen en enorme projecten, terwijl de gevelstenen met een hoogte van 5 centimeter juist weer een elegante uitstraling aan de gevel geven. 

Hoeveel cm is een baksteen? 

+
De meest voorkomende metselsteen in België is het moduleformaat met afmeting van 190 x 90 x 50 of 190 x 90 x 65. 

Waarom zitten er gaten in een baksteen?

+
Waren worden bakstenen van gaten voorzien tijdens het productieproces? Dit heeft twee belangrijke redenen. Ten eerst is dit om oververhitting tegen te gaan tijdens het bakproces. Ook wordt dit gedaan om het droogproces van te baksteen te versnellen. 

Wat zijn gangbare steenformaten? 

+
Er bestaan een hele boel verschillende soorten steenformaten. De meeste formaten worden gerelateerd aan de streek waar klei vandaan komt die nodig was voor de productie van de stenen. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan het Waalformaat, het Rijnformaat, het Ijsselformaat en ga zo maar door. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie