Meerwaarden van verlijmde gevelstenen

De voorbije jaren zijn gelijmde gevelstenen enorm populair. Dat kwam in de eerste plaats door de gunstigere arbeidsomstandigheden, maar ook voor jou kan het lijmen van gevelstenen tal van voordelen bieden.

De lijm is tot driemaal sterker dan traditionele voegen. Verder is het resultaat onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Ook biedt het een esthetisch voordeel omdat je meer steen ziet door de dunnere voegen. Tot slot zorgt het voor een kortere bouwtijd, omdat de voegen niet meer opgevuld zullen worden en omdat de lijm sneller droogt dan traditionele mortel.

1. Dunner dan gemetselde gevel

Het verlijmen van gevelstenen zorgt ook voor een duurzamere oplossing die het onderhoud vergemakkelijkt. De voegen zijn minder blootgesteld aan mos- en algengroei doordat de voeg amper zichtbaar is. De gevel ziet er dus ook minder snel vuil uit.

Bij een gevel met traditionele mortel, is de dikte van de voeg gemiddeld tussen de 10 en 12 mm. Voor een gevel die gebruikmaakt van lijmmortel, kan de gevel uitgedund worden tussen de 3 en 6 mm dik. Dit betekent dat er veel minder mortel nodig is om de gevelsteen te bevestigen.

2. Minder snel verouderen

De veroudering van gevelstenen zijn vertraagd door het gebruik van lijm ( in plaats van mortel).

3. Sterke afwerking

De techniek zorgt voor een sterke, propere afwerking. De lijm is niet zichtbaar aan het gevelvlak en er puilt geen lijm uit. 

4. Waterafstotend

De lijm zorgt er ook voor dat er minder water en vocht in de gevelstenen kan doordringen, waardoor de levensduur van de stenen verlengd wordt en de gevel makkelijker te onderhouden is. Je loopt ook minder het risico dat er water in de spouw terechtkomt.

5. Ergonomisch

De techniek biedt ook voordelen voor de mensen die de stenen plaatsen. Er gaat niet gesleurd worden met emmers cement dankzij de spuitzak of spuitmachine.

6. Kortere bouwtijd 

Het verlijmen levert ook een kortere bouwtijd op, omdat de voegen niet meer opgevuld zullen worden. De projectontwikkelaar zal ook minder lang een stelling moeten huren en de straat afzetten. 

7. Snellere droogtijd dan mortel

De lijm hardt sneller uit dan mortel. Dit zorgt voor een vlottere plaatsing van de gevel. Regen en temperaturen onder de 5 graden vormen net als bij gewone mortel een risico bij het uitharden.

8. Moderne eigentijdse uitstraling

De dunnere voegen zorgen voor een moderne uitstraling van de gevel omdat de kleur van de gevelsteen beter tot zijn recht komt. Het resultaat is een gladder oppervlak dat er aantrekkelijker uitziet dan een gemetselde gevel. Er zijn verscheidene kleuren van lijmmortel beschikbaar, die toch een persoonlijke touch kunnen geven aan de gevel. 

gevel lijmen

Zijn er nadelen aan verbonden?

Er zijn ook nadelen aan verbonden. Gevelstenen verlijmen is niet gemakkelijker dan een traditionele techniek. Verder is lijmmortel duurder en heb je meer stenen nodig. Tot slot is lijmmortel zo sterk, dat het niet mogelijk is om de stenen uit elkaar te krijgen en te hergebruiken.

1. Duurder dan metselen en voegen

Door de dunnere voegen, is er een grotere oppervlakte nodig aan gevelstenen. Ook de lijmmortel is tot 30 procent duurder dan traditionele mortel. Langs de andere kant is er minder lijmmortel nodig door de dunnere uitvoering en omdat er achteraf niet gevoegd zal worden. 

2. Precisiewerk

Lijmen vergt veel precisie. Wanneer een standaard steenformaat gebruikt wordt en er gekozen wordt voor halfsteens verband, komt het patroon niet uit. De eerste steen zal dan telkens ingekort worden. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Gevelsteen lijmen: wat zijn aandachtspunten?

Hieronder bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten.

1. Niet eenvoudiger dan metselen

Het is niet zo dat werken met een lijmmortel eenvoudiger is dan metselen met traditionele mortel. De techniek is niet evident en vereist oefening. Er is een vakman nodig om een mooi afgewerkt resultaat te kunnen opleveren, want foutjes vallen gemakkelijker op.

2. Veel sterker dan mortel

De lijm is een stuk sterker dan traditionele mortel. Dat zorgt voor een verhoogde stabiliteit en een goede hechtsterkte. De keerzijde is dat de stenen eens aan elkaar gelijmd, niet eenvoudig los te maken zijn, waardoor de stenen niet opnieuw gebruikt kunnen worden.

gevelsteen lijmen

Hoeveel lijm heb je nodig?

Bij lijmmortel kan je rekenen op een verbruik tussen de 12 en de 21 kg per vierkante meter, terwijl dat voor metselmortel tussen de 18 en 30 kg ligt. Het exacte verbruik is echter afhankelijk van de gevelsteen en de voegdikte. 

Wat is beter lijmen of metselen?

Lijmen en metselen bieden elk hun eigen voordelen en nadelen. Lijmen is een duurzamere en stevigere optie die een strak resultaat oplevert, terwijl metselen iets goedkoper is en ook mogelijk is met minder strakke stenen.

Wat de beste optie is voor jou, hangt af van jouw specifieke situatie en persoonlijke voorkeur. Daarom is het steeds aangeraden om advies te vragen aan een vakman.

Welke gevelstenen zijn geschikt voor te lijmen? 

Niet alle gevelstenen zijn geschikt om te lijmen. Wel geschikt zijn alle handvorm-, vormbak- en strengpersstenen, al is er bij die laatste een dikkere voeg nodig als er een dikteverschil is tussen de voor- en de achterzijde. Ook bakstenen met perforaties vereisen meer aandacht bij de plaatsing. 

Wil je jouw gevelstenen lijmen? Raadpleeg een gevelspecialist in je buurt

Door een offerte aan te vragen bij een gevelspecialist, krijg je advies op maat  en kun je jezelf goed informeren over de mogelijkheden. Door het vergelijken van verschillend vakmannen ben je verzekerd van de beste oplossing voor jouw situatie. Vraag nu gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan en vind de specialist voor jouw gevelrenovatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen over gelijmde gevelstenen

Kan je bakstenen lijmen?

+
Ja, ook bakstenen kunnen gelijmd worden. 

Wat is sterker lijmen of metselen?

+
Lijmen is tot drie keer sterker dan metselen. Die verhoogde stabiliteit zorgt ervoor dat er gebruikgemaakt kan worden van grotere overspanningen en slankere gevelconstructies.

Wat is de prijs voor gelijmde gevelstenen?

+
De prijs voor gelijmde gevelstenen varieert tussen de €21 en €200 per vierkante meter. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de prijs, zoals de grootte en de kleur van de steen en de dikte van de voeg. Voor concretere prijzen is het aangewezen een offerte aan te vragen die afgestemd is op jouw situatie.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie