Wat kost kelderventilatie?

Een overzicht met richtprijzen per methode voor het ventileren van de kelder:

Methode Prijs
Ventilatierooster Vanaf € 10 per rooster, exclusief plaatsing
Mechanische ventilatie Vanaf € 200
Ventilatiesysteem D € 1.500 – 7.500
Mobiele ontvochtiger Vanaf € 50
Vaste ontvochtigingsinstallatie € 100 – 500
Kelderdichting/kelderbekuiping € 4.000 – 10.000
Kelderdrainage € 3.000 – 10.000

De uiteindelijke prijs zal afhankelijk zijn van een aantal factoren. Zo is de prijs voor een kelderdrainage afhankelijk van de oppervlakte van de kelder. Apparaten zoals een ontvochtiger zijn dan weer beschikbaar in allerlei vernuftige uitvoeringen. Mechanische ventilatie kan je nemen als optie als je niet genoeg natuurlijke ventilatie of frisse buitenlucht in je kelder kan voorzien.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Mogelijkheden van kelderventilatie [methodes]

Een overzicht van de opties voor het ventileren van de kelder.

1. Met roosters

Ventilatiesysteem A, oftewel het plaatsen van ventilatieroosters, is wellicht de simpelste manier van de kelder verluchten. Het gaat om een natuurlijke ventilatie, geen mechanisch ventilatiesysteem. Je plaatst de roosters eenvoudig in de ramen, deuren of zelfs de wanden van de kelder.

Een verluchtingsrooster is een goedkope manier is om je kelder te ventileren. Er zijn wel enkele nadelen aan verbonden:

 • De roosters worden doorgaans op straatniveau geplaatst. Bij (hevige) regenval kan er daarom wel eens water binnensijpelen.
 • Een ventilatierooster zorgt voornamelijk voor verluchting. Er wordt dus nieuwe, frisse lucht naar binnen gevoerd. Vochtige of vervuilde lucht wordt niet efficiënt naar buiten afgevoerd.
 • Bij een echt vochtprobleem biedt een ventilatierooster weinig soelaas.
roosters in kelder

2. Met mechanische ventilator

Het mechanische ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van vochtige, oude lucht. Er zijn grofweg twee types:

 • Buisventilator. Die ventilator plaats in een afvoerbuis.
 • Kanaalventilator. Die plaats je tussen 2 afvoerbuizen.

Er zijn modellen die je handmatig bedient, maar ook modellen die over een vochtsensor beschikken. Die laatste variant schakelt zichzelf in wanneer de relatieve luchtvochtigheid te hoog wordt.

Mechanische ventilatiesystemen zorgen niet voor de aanvoer van verse lucht. Oude, vochtige lucht wordt wel uit de kelder gevoerd.

3. Ventilatiesysteem B, C of D?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar. Ze zorgen allemaal voor de afvoer van vochtige lucht, en de aanvoer van verse lucht.

 • Ventilatiesysteem B en ventilatiesysteem C zijn niet ideaal voor kelders. Beide systemen zorgen voor de aan- en afvoer van lucht, maar kunnen extra condensvorming veroorzaken. De warme lucht die ventilatiesysteem B en ventilatiesysteem C uitblazen kan zo voor vochtige muren zorgen, zeker wanneer de kelder koel is.
 • Ventilatiesysteem D is een het enige efficiënte ventilatiesysteem voor in de kelder. Het zorgt voor de aan- en afvoer van verse lucht met ventilatoren (waar systeem B en C ook afhankelijk zijn van ventilatieroosters). Systeem D maakt gebruik van warmteterugwinning, waardoor het zeer energiezuinig is. Je krijgt dus ook niet te maken met condens. Bepaalde modellen van dit systeem beschikken over vochtsensoren. Zo kan het systeem extra ventileren wanneer de luchtvochtigheid stijgt.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Mogelijke alternatieven

Soms is het plaatsen van een verluchtingsrooster, mechanische ventilator of een ventilatiesysteem geen optie. Gelukkig zijn er enkele interessante alternatieven.

1. Ontvochtiger installeren

Een ontvochtiger is een eenvoudig apparaat dat de vochtige lucht uit je kelder aanzuigt en afvoert. Die vochtige lucht komt terecht in een verdamper, die de lucht weer afkoelt waardoor het water condenseert. Dat water wordt verzameld in een opvangbak. De resterende, droge lucht wordt weer in de ruimte geblazen.

Voor een kleinere vochtige kelder gebruik je een mobiele ontvochtiger. Dat is een compact apparaat dat je eenvoudig kunt verplaatsen. Je zet het bijvoorbeeld dicht bij de vochtigste plek.

Een vaste ontvochtigingsinstallatie kun je (laten) installeren op de wanden van een grotere vochtige kelder. Het is een groter apparaat, met een hogere capaciteit.

Sommige toestellen zul je zelf periodiek moeten legen. Andere modellen kun je voorzien van een pomp die het vocht automatisch naar buiten afvoert.

2. Kelder laten afdichten

Bij een echt vochtprobleem zal verluchting noch goede ventilatie in de kelder een werkelijke oplossing bieden. Het is dan beter om de kelder zelf te behandelen tegen vocht.

Een eerste optie is het afdichten van de vochtige kelder. Je laat het afdichten of bekuipen van de kelder best over aan een specialist. Die brengt een waterdichte cementlaag aan op de wanden en de vloer van de kelder.

Is de druk van het grondwater te hoog? Dan is het bekuipen van de kelder vaak geen optie. In dat geval kies je best voor kelderdrainage. Daarmee voorzie je de kelder van een noppenmembraan met kanaaltjes die het vocht verzamelen. Daarna wordt het water weggepompt naar het riool.

Met de combinatie van kelderdichting of -drainage met ventilatie in de kelder maak je van je kelder een bruikbare ruimte.

Voordelen van kelder ventileren

Zeker wanneer je de kelder niet echt gebruikt, zie je vochtproblemen in die ruimte misschien niet als problematisch. Toch zijn er enkele belangrijke redenen om je kelder te beschermen tegen vocht.

Een van de vochtproblemen waar veel kelders mee kampen, is een te hoge luchtvochtigheid. Ventilatie in de kelder is een van de beste manieren om de luchtvochtigheid te beperken. Zonder ventilatie in de kelder of kelderverluchting kan die al gauw stijgen tot ver boven de 60 procent. En dat heeft nare gevolgen…

 • Schimmels en zwammen.
 • Condensatiedruppels.
 • Vochtige muren
 • Natte vloeren.
 • Houtrot.

Een aanslepend vochtprobleem in de kelder verspreidt zich gemakkelijk naar de rest van je woning. Daarbij komt ook dat je kelder een belangrijk onderdeel uitmaakt van de fundering van je woning. Verzwakken de wanden van je kelder door vochtproblemen? Dan komt de bouwkundige constructie van je woning in gevaar.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in de kelder? Die ligt tussen de 40 en 60 procent. Hoe hoog die precies moet zijn, is natuurlijk mede afhankelijk van het gebruik van de kelder. Zo heeft een wijnkelder stabiele waarden nodig, en bovenal moet de kelder droog blijven. Een vakman kan je helpen de ideale vochtwaarden te behalen.

kelder ventilatie

Professionele hulp nodig? Vraag gratis advies en vrijblijvende offertes

Op zoek naar advies van vochtspecialisten? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo hoef jij er enkel nog de beste optie uit te kiezen voor jouw specifieke situatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding