Hoe herken je bouwvocht?

Bij het bouwen van een woning wordt veel water gebruikt, wat vochtige lucht creëert. Denk aan water voor beton, pleister en mortel. Werken waar het meeste vochtige lucht en bouwvocht ontstaan zijn stucwerken, chapewerken en het storten van beton.

Daarnaast wordt een woning tijdens de bouw blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Een hoge luchtvochtigheid kan ook invloed hebben op het ontstaan van bouwvocht.

Dat een nieuwbouwwoning vlak na het bouwen vol overtollig vocht zit, is dus geen verrassing. Het betreft gemiddeld 3.000 tot 5.000 liter vocht.

Tijdens het uitharden van de gebruikte materialen komt al dit vocht vrij. Nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd en dus luchtdicht. Je ziet het al aankomen: het bouwvocht verdampt … , maar het opstijgend vocht blijft in huis hangen. Zo krijg je vochtige muren en bijhorende vochtproblemen.

Eigenlijk zou een woning eerst moeten ‘uitdrogen’ om opstijgend vocht te vermijden. Een natuurlijke uitdroging kan een hele tijd duren. Zeker in een kouder klimaat kan die wachttijd voor het laten verdampen van vocht ontzettend oplopen. Het kan tot 18 maanden duren voor al het bouwvocht de woning heeft verlaten. Daar zit je als eigenaar van een nieuwe woonst natuurlijk niet op te wachten.

Doorslaand Vocht Herkennen

Gevolgen van bouwvocht voor de woning

Hoe maak je het onderscheid tussen bouwvocht of een ander vochtprobleem? Moeilijk! In theorie zou je nieuwe woonst geen andere vochtproblemen mogen vertonen. Er kunnen echter altijd fouten gemaakt worden tijdens het bouwen.

Een vochtspecialist kan de oorzaak van het vochtprobleem precies opsporen. Met een bouwvochtmeter kan die bijvoorbeeld vaststellen of de luchtvochtigheid al dan niet aan bouwvocht te wijten is.

Enkele symptomen die kunnen wijzen op bouwvocht:

Blijft het probleem onopgelost? Dan kan bouwvocht voor schade aan de nieuwbouwwoning zorgen. Het isolatiemateriaal en de gevel- en muurbekleding kunnen aangetast worden. Op termijn kan zelfs de bouwkundige constructie van je woning in het gedrang komen.

Daarbij zijn vochtproblemen ook schadelijk voor de gezondheid. Zo kun je allergische reacties krijgen op schimmels. Het is dus belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te laten verhelpen. Bij voorkeur door een vochtspecialist.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoe bouwvocht bestrijden of oplossen?

  • Wacht zeker een halfjaar met het betrekken van een standaard nieuwbouwwoning. Zo krijgt de woning voldoende tijd om uit te drogen.
  • Stel het afwerken van de woning een halfjaar uit. Als je bijvoorbeeld de muren bekleedt voor de woning is uitgedroogd, komt verf of behang zo weer los. Houten vloeren kunnen krom komen te staan, en tapijt kan beschimmelen.
  • Staan er al meubels in de woning? Plaats die op minstens 5 centimeter van de muren. Zo kan het bouwvocht moeilijker in het meubilair trekken en kunnen de muren opdrogen.

Een methode om het ontstaan van bouwvocht te vermijden is er helaas niet. Bij het bouwen van een woning komt altijd vocht vrij. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het bouwvocht sneller uit de woning te verwijderen. Zo verminder je de wachttijd!

vochtbestrijding

1. Verwarm de ruimte(s) geleidelijk

Een eerste methode is het geleidelijk opwarmen van de woning. Begin met een temperatuur van 17 graden. Zo kan het vocht geleidelijk aan verdampen. Na een week verhoog je de temperatuur met 1 graad.

Een temperatuur boven de 20 graden is niet aan te raden. Je kunt te maken krijgen met onder meer krimpscheuren.

Verhoog de temperatuur dus wekelijks gedurende een maand, van 17 tot 20 graden. Daarna laat je de woning verder uitdrogen op 20 graden.

2. Ventileer voldoende en grondig

Je kunt de woning ook ventileren of handmatig verluchten.

Zet ramen en deuren open, zeker tijdens de zomer- en lentemaanden. Dit zorgt voor een natuurlijke ventilatie. Met een constante ventilatie kun je tot 80 % van het bouwvocht verwijderen. Snel is deze methode niet: het kan tot wel 18 maanden duren voor al het bouwvocht verdwenen is. Tijdens de herfst en winter gaat het uitdrogen ook een stuk trager.

Met mechanische ventilatie kun je het proces versnellen. Zolang je de woning niet betrekt, kun je het ventilatiesysteem op de hoogste instelling zetten. De eerste twee maanden is het cruciaal om het systeem regelmatig te reinigen. Tijdens die periode komt er nog veel bouwstof vrij, waardoor het systeem beschadigd kan raken.

Natuurlijk verluchten is gratis. Een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen kost je 1.500 tot 7.000 euro. Kom via onderstaand formulier in contact met gespecialiseerde vochtbestrijders die als de beste met bouwvocht afrekenen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes

3. Maak gebruik van een of meerdere bouwdrogers

De snelste aanpak is het gebruik van een of meerdere bouwdrogers. Een traditionele bouwdroger is een machine die je in de woning plaatst. De bouwdroger vangt het vocht uit de lucht op en voert het af naar een opvangbak.

Met een bouwdroger kun je het bouwvocht in enkele maanden of zelfs weken verwijderen.

Tips bij het gebruik van een bouwdroger:

  • Droogt de woning te snel? Dan kunnen krimpscheuren ontstaan. Een vochtspecialist kan je helpen de bouwdroger zo efficiënt en veilig mogelijk te gebruiken.
  • Is het kouder dan 12 graden? Combineer de bouwdroger met een warmtepomp. Anders zal het bouwvocht niet verdampen, en kan de bouwdroger geen vocht opvangen.
  • Combineer het gebruik van een bouwdroger met natuurlijke of mechanische ventilatie. Daarmee bespaar je tijd, kosten en elektriciteit!

Hoe weet je nu wanneer de woning droog is? Zodra de bouwdroger op 24 uur 1 centimeter water of minder opvangt.

Het huren van een bouwdroger kost je 60 tot 100 euro per dag.

Vochtschade

Extra info, advies en prijzen op maat nodig? Vraag en vergelijk gratis offertes

Schakel een vochtspecialist in om af te rekenen met bouwvocht. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van vochtspecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding