Wat is het verschil tussen kelderdichting en kelderdrainage?

Kelderdichting en kelderdrainage zijn beide methodes om vochtproblemen in je vochtige kelder aan te pakken. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen in je kelder waterdicht maken.

Wat is kelderdichting?

Een kelderdichting, ook wel kelderbekuiping, hierdoor wordt de kelder waterdicht gemaakt. Het bekuipen van een bestaande vochtige kelder gebeurt langs de binnenzijde. Enkel tijdens de bouw van een nieuwe woning kan de kelder langs buiten gedicht worden.

Voor het meest doeltreffende resultaat worden alle wanden en de gehele betonnen vloer afgevoerd. Er zijn twee methodes om de kelder te bekuipen.

water in kelder

Soorten kelderdichting

Bij de soepele kelderbekuiping maak je gebruik van een flexibele folie. Je plaatst de folie tegen de wanden en betonnen vloer van de vochtige kelder. Vervolgens metsel je een nieuwe wand en plaats je nieuwe onbeschadigde betonnen vloeren over de folie.

De stijve kelderbekuiping verloopt in meerdere fases. Je brengt verschillende lagen waterdicht fixeermiddel en cement aan. Verder in dit artikel ontdek je hoe je zelf begint aan deze waterdichte cementering zo kan je je kelder volledig waterdicht maken.

Een soepele kelderbekuiping is de meer drastische methode van de twee. De prijs ligt ook wat hoger. Daarom wordt die methode voornamelijk toegepast wanneer de kelder in erg slechte staat verkeert.

Wanneer wordt kelderdichting toegepast?

Wanneer kies je voor kelderdichting? Kelder dichten of bekuipen is de beste oplossing wanneer je de kelder als extra leefruimte wilt gebruiken. Hierdoor krijg je in de kelder een waterdichte cementering.

Let wel, een bekuiping van de kelder is niet altijd voldoende. Wanneer de kelderwanden veel druk van het grondwater ondervinden, is deze oplossing niet voldoende efficiënt. Verzamelt de keldervloer veel water? Dan is een kelderdrainage wellicht de meer geschikte aanpak.

Wil je de kelder alsnog als leefruimte gebruiken? Dan combineer je kelder drainage met kelderdichting.

kelder ventilatie

Wat is kelderdrainage?

Met kelderdrainage voorzie je de kelder van een systeem dat grondwater afvoert naar een verzamelput. Vanuit die verzamelput wordt het water weggepompt naar het riool.

Om dat efficiënt te kunnen doen, is de verzamelput voorzien van een sensor. Die sensor houdt het waterniveau in de gaten. Staat het water hoog in de put? Dan wordt zorgt de opvoerpomp dat het water de kelder uit gaat!

Er zijn drie verschillende soorten kelderdrainage.

lekkage in kelder

Soorten kelderdrainage

Dringt het opstijgend vocht binnen via de keldervloer? Dan kies je voor vloerdrainage. Hierbij wordt al het water op de vloer afgevoerd.Vaak komt het opstijgend grondvocht binnen wanneer de vloeren poreus of verouderd zijn. Ook poreuze vloeren uit baksteen zijn gevoelig voor dergelijke lekkages. Dit geldt ook voor een bakstenen muur. Wanneer je deze oude wand infiltreert met een gel zou het vochtprobleem opgelost moeten zijn.

Voor een vloerdrainage waarbij al het water van de betonnen vloeren afgevoerd wordt, plaats je een noppenmembraan op de bestaande vloer. Die folie beschikt over een heleboel kleine kanaaltjes die het opstijgend vocht verzamelen. Via de kanaaltjes wordt het water naar de verzamelput geleid. Bovenop de folie kun je een nieuwe vloer plaatsen, die wel droog blijft! Kies bij voorkeur voor een nieuwe vloer uit waterdicht materiaal, bijvoorbeeld beton.

Voor water dat via de keldermuren binnenkomt, kies je voor wanddrainage. Ook hier gebruik je speciale noppenfolie. Je kunt de wanden na het plaatsen van de folie naar wens bekleden. Kies ook hier voor waterbestendig materiaal. Let wel, wanddrainage wordt nagenoeg altijd gecombineerd met vloerdrainage. Het water loopt via de noppenfolie naar de nieuwe vloer, komt in de kanaaltjes van de vloerdrainage terecht, en eindigt in de verzamelput. Klaar om afgevoerd te worden naar het riool!

Komt het water voornamelijk binnen via de kimnaad (de aansluiting tussen vloer en wanden)? Dan is een randdrainage de beste oplossing. Daarvoor metsel je een waterdichte goot onderaan de muur, ter hoogte van de kimnaad. Het water stroomt, nadat het van de vloer afgevoerd is, via de stenen goot naar de verzamelput. Let wel, randdrainage is geen optie wanneer de keldervloer beschadigd of poreus is. In zo’n gevallen kies je beter voor vloerdrainage.

Wat is noppenfolie?

+
Noppenfolie, of noppenmembraan, is een speciale folie die beschikt over kleine kanaaltjes. Die kanaaltjes kunnen overtollig vocht uit keldermuren en -vloeren opvangen. Het vocht wordt via de kanaaltjes afgevoerd naar een verzamel- of pompput in de kelder. Vandaar wordt het water afgevoerd naar het riool.

Wordt je kelder waterdicht gemaakt met noppenfolie?

+
Nee, noppenfolie zorgt niet voor een waterdichte kelder. Je zorgt met noppenfolie wel voor een efficiënte afvoer van grondwater uit de kelder.

Hoeveel kost noppenfolie?

+
De startprijs voor een kelderdrainage met noppenfolie ligt rond de 2.500 euro.

Wanneer wordt kelderdrainage toegepast?

Met een kelderdrainage maak je een erg natte kelder niet waterdicht. Je zorgt wel voor een efficiënte afvoer van vocht.

Wanneer kies je voor kelderdrainage? Wanneer de druk van het omringende grondwater zodanig hoog is dat kelder dichten alleen niet volstaat. Dat is vaak het geval in regio’s waar het grondwater hoog staat. Ook als je vaak last hebt van een ondergelopen kelder is kelderdrainage een goede oplossing om je kelder waterdicht te maken.

Een kelderdrainage op zich volstaat om het vochtprobleem in de kelder aan te pakken. Wil je de kelder als leefruimte gebruiken? Dan combineer je kelderdrainage met kelderdichting.

water in kelder

Kelderdichting versus kelderdrainage

Een handig overzicht van de belangrijkste verschillen tussen kelderdichting en kelderdrainage.

KelderdrainageKelderdichting
Oplossing voor erg natte kelders.Oplossing voor vochtige kelders.
Maakt geen leefruimte van de kelder.Geschikt om de kelder in een leefruimte te veranderen. Er wordt een betonnen vloer gelegd.
Geschikt bij hoge druk door vochtwater.Niet geschikt wanneer de druk van het grondwater te hoog is.
Werkt met een noppenmembraan en/of afvoer naar het riool.De kelder wordt waterdicht gemaakt met waterdichte cementlagen.

Kelderventilatie als bijkomende maatregel

Ventilatie op zich volstaat in veel gevallen niet om je kelder droog te houden. In combinatie met een kelderdrainage en/of kelderbekuiping is het wel bijzonder efficiënt.

Gebruik je de kelder als woonruimte, of wil je er veilig spullen stockeren? Dan is het aan te raden om in te zetten op degelijke ventilatie. Je geniet dan niet enkel van een aangenaam klimaat. Je vermijdt ook heel wat secundaire vochtproblemen. Schimmel en zwammen hebben bijvoorbeeld een hekel aan goed geventileerde ruimtes!

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Stappenplan: stijve kelderbekuiping

Zelf de kelder voorzien van kelderbekuiping? Zo ga je te werk.

Stap 1: Lekkages dichten

Om elk verborgen lek op te sporen, kap je de muren van de kelder af. Zo zie je duidelijk langs waar het water binnenkomt. Zit er ook in de muren vocht? Dan heb je dit ook ineens gezien.

Dicht de openingen met een waterdicht vulmiddel. Afhankelijk van het soort vulmiddel kan het 24 tot 48 uur duren voor het voldoende is opgedroogd. Pas dan ga je verder met de volgende stap.

Stap 2: Kelderwanden waterdicht maken

Breng verschillende lagen (snel)cement, fixeermiddel en hyrdraulische mortel aan. Laat elke laag opdrogen voor je aan de volgende begint. Een specialist kan je adviseren hoeveel lagen nodig zijn.

vochtige binnenmuur

Stap 3: Maak de keldervloer waterdicht

Je hebt twee opties:

  • Geef de keldervloer dezelfde behandeling als de kelderwanden.
  • Giet een nieuwe, waterdichte vloerplaat.

Stap 4: Versterk de kimnaden

Breng extra lagen waterdicht cement en fixeermiddel aan op de kimnaden. Die naden zijn bijzonder gevoelig voor lekkages.

Vraag advies aan vakmannen

Kostprijs: het bestrijden van een natte kelder?

De prijs voor een kelderdichting ligt tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter. Laat je de kelder volledig omtoveren tot leefruimte? Dan komen er natuurlijk extra kosten bij voor de bekleding.

De startprijs voor het bekuipen van een kelder ligt rond de 3.000 euro. Die prijs kan echter oplopen tot boven de 10.000 euro. Belangrijke factoren zijn de oppervlakte van de kelder en de ernst van het vochtprobleem.

De startprijs voor een kelderdrainage ligt rond de 2.500 euro. Ook hier kan de prijs flink oplopen. De oppervlakte van de kelder speelt opnieuw een belangrijke rol.

Belangrijk hier is het verschil tussen de verschillende soorten drainage.

Type drainageStartpijs
Randdrainage€ 3.000
Vloerdrainage€ 5.000 – 8.000
Wanddrainage (+vloerdrainage)€ 8.000 – 10.000

Combineer je wand- en vloerdrainage met een kelderdichting? Dan mag je rekenen op een startprijs van minimaal 11.000 euro.

coating kelder

Premie ontvangen voor het aanpakken van vochtproblemen in de kelder

Laat je de werken uitvoeren door een erkend vakman? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een premie. Onder meer de aard van de werken en je inkomen bepalen de hoogte van de premie.

Kijk zeker eens naar Mijn VerbouwPremie, en ga ook na of je kans maakt op een premie op gemeentelijk of stedelijk niveau. Er zijn verschillende premies voor vochtbestrijding beschikbaar. De aannemer zal je zeker kunnen informeren over de premies waar je recht op hebt.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Kan je een vochtprobleem in de kelder zelf oplossen?

Zelf aan de slag met het waterdicht maken van de kelder? In theorie is dat mogelijk. Nu zijn er enkele belangrijke overwegingen om te maken voor je zo’n klus zelf aanvat.

  • Correcte uitvoering voor een duurzaam resultaat. Ongeacht welke methode je toepast, je geniet het langst van een correcte uitvoering. En daarvoor doe je toch best beroep op een professional. Een vochtexpert beschikt over de juiste kennis en ervaring om de werken correct uit te voeren.
  • Risico bij fouten. Maak je een fout bij het waterdicht maken bij de kelder? In het beste geval heb je wat materiaal verspild. In het slechtste geval berokken je de kelder nog meer schade. Je bent dan ook verre van de eerste doe-het-zelver die oog in oog zou komen te staan met hoge herstellingskosten.
  • Tijd en energie. Het bekuipen en het draineren van een kelder kost meer tijd dan je zou denken. Bij een kelderdichting moet je bijvoorbeeld rekening houden met lange droogtijden.
  • Niet altijd de voordeligste optie. Zo heb je recht op garantie wanneer een professional een fout maakt, kun je bij uitbesteding in aanmerking komen voor premies, en krijg je als leek te maken met hoge btw-kosten.
vochtproblemen in kelder

Eindelijk een droge kelder? Vergelijk gratis offertes

Kelder vochtvrij maken? Laat je bijstaan met raad en daad. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo hoef jij er enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding