Vochtbestrijding: welke premie(s) kan ik aanvragen?

Er zijn twee mogelijke premies die je kan aanvragen voor vochtbestrijding in 2024 :

 • Mijn VerbouwPremie
 • Gemeentelijke premie

Premies worden toegekend op basis van inkomensniveau. Het zal dus hiervan afhangen of je in aanmerking komt voor een premie en hoeveel je zal krijgen.

Belangrijk om te weten is dat vanaf 2023 de inkomensgrens van de laagste categorie verhoogd wordt met 10%. Als je dus nu al op de grens zit, raden we aan te wachten met je aanvraag voor een premie tot 2023. Let wel op, je facturen mogen niet meer dan 2 jaar oud zijn.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat
Kom direct in contact met vochtspecialisten in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 oktober 2022 maak je aanspraak op Mijn VerbouwPremie voor vochtbestrijding. De bestaande premies zijn allemaal geïntegreerd in deze nieuwe, overkoepelde premie. Het premiebedrag van Mijn VerbouwPremie kan tot maximaal van 50 % van het factuurbedrag stijgen.

Wat voor werken komen in aanmerking?

Er zijn meerdere categorieën van vochtwerken waarvoor je deze vlaamse renovatiepremie kan aanvragen: buitenmuur, vloer, binnenrenovatie, dak enzovoort. We zetten de meest voorkomende vochtwerken voor de vlaamse renovatiepremie even op een rij:

 • Behandeling van binnenmuren en buitenmuren tegen optrekkend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of door de muur te injecteren met producten die de muur waterdicht maken.
 • Behandeling van muren tegen kelder- of huiszwam of optrekkend vocht.
 • Behandeling van draagvloer tegen zwammen en insecten.
 • Behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend of optrekkend vocht.
 • Behandeling houten dakstructuren of ondergrondse muren tegen zwammen en insecten.
 • Enzovoort

Doelgroep

Voor wie is deze vlaamse renovatiepremie precies bedoeld? Dat hangt af van het type vochtbestrijding (optrekkend vocht of insijpelend vocht). De mensen die het vaakst deze vlaamse renovatiepremie krijgen zijn mensen uit de middelste of laagste inkomenscategorie, of verhuurders van een sociaal verhuurkantoor.  

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de vlaamse renovatipremie te krijgen? Deze vraag kunnen we opsplitsen in een aantal delen.

 • Voor welke gebouwen is de vlaamse renovatiepremie bedoeld? Je hebt een woning in het Vlaamse Gewest dat minimaal 15 jaar oud is op de datum van de premie-aanvraag. De premie kan worden aangevraagd voor een gerenoveerde en een nieuwe woning door herbestemming. Een gebouw dat volledig gesloopt en terug opgebouwd wordt, komt niet in aanmerking.
 • Om de hoeveel jaar kan je de vlaamse renovatiepremie aanvragen? Om de 5 jaar maak je aanspraak op de premie voor vochtbestrijding binnen dezelfde werkcategorie. Indien je voor een andere categorie van werken een premie wil aanvragen kan dit wel direct.
 • Wat is het minimaal factuurbedrag om de premie te mogen aanvragen? Het totaalbedrag van de werken moet minimaal 1.000 euro bedragen, inclusief btw.
 • Door wie moeten de werken zijn uitgevoerd om aanspraak te maken op de premie? De werken moeten uitgevoerd worden door een professionele vochtbestrijder, met uitzondering van de categorie binnenrenovatie.

Mijn VerbouwPremie aanvragen

Hoe vraag je Mijn VerbouwPremie aan? Je kan vanaf 1 oktober 2022 online de premie aanvragen via het digitaal loket. De factuur mag maximum 2 jaar oud zijn.

De premie aanvragen kan je door de volgende documenten bij je te hebben:

 • De eindfactuur
 • Het attest van de vakman

Een professionele, erkende vochtbestrijder zal je de nodige documenten bezorgen en kan je eventueel zelfs helpen met het aanvragen van Mijn VerbouwPremie.

vochtbestrijding

2. Gemeentelijke subsidies 

Wat voor werken komen in aanmerking?

In uitzonderlijke gevallen valt vochtbestrijding ook onder het premieaanbod van gemeenten. Hoeveel de gemeentelijke premies bedragen hangt af van de betreffende gemeente. De gemeentelijke premies verschillen dus per gemeente.  

Doelgroep

Vaak komen de middelste en laagste inkomenscategorie in aanmerking. Maar ook die bepalingen verschillen per gemeente.

Voorwaarden

Zoals hierboven al vermeld hangen de premies vochtbestrijding af van jouw gemeente. Ook voor de voorwaarden is dit het geval. De voorwaarden voor de premies vochtbestrijding kunnen gemeente per gemeente verschillen.

Gemeentelijke premie of subsidie aanvragen

Je kan een vakman inschakelen voor vochtbestrijding (opstijgend vocht of insijpelend vocht) en voor de aanvraag van de bijhorende premies vochtbestrijding. Ze geven jou een vakkundig advies over wat er moet gebeuren en hoe je dat het best kan aanpakken.

Vochtschade

Meer weten over de premies voor vochtbestrijding? Vraag info en advies aan specialisten in jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen voor vochtbestrijding. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk vochtbestrijding prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding