Hoe kunnen vochtproblemen in de spouwmuur ontstaan?

Krijg je na het plaatsen van spouwmuurisolatie last van vocht in huis? Dan is de kans groot dat je woning voor het isoleren net dankzij de gebrekkige isolatie droog bleef. Door de spouwmuur te isoleren heeft het vocht in huis geen weg naar buiten meer. Maar waar komt dat vocht na isolatie dan vandaan?

Isoleren Spouwmuur

1. Door opstijgend vocht

Een eerste boosdoener is opstijgend vocht. Met optrekkend vocht krijg je voornamelijk te maken als je woning wat ouder is. Woningen gebouwd voor de jaren 80 zijn vaak niet voorzien van een degelijke waterkering waardoor opstijgend vocht, zoals grondwater, kan voorkomen.

Hoe komt het dat je pas last krijgt van opstijgend vocht na het plaatsen van spouwmuurisolatie? Dat is waarschijnlijk te wijten aan de vroegere staat van je woning. Als je woning niet goed geïsoleerd was, kon het opstijgend vocht de woning nog gemakkelijk verlaten. Door de luchtdichting na isoleren van je woning blijft het vocht hangen.

2. Door condensatievocht

Heeft je woning wel een waterkering, maar is de luchtvochtigheid in huis hoog? Dan heb je waarschijnlijk te maken met condensatievocht.

Wanneer je kookt of doucht, en zelfs wanneer je ademt, komt vocht vrij. Ook via koudebruggen kan er vocht binnenkomen en zich vastzetten op de koude muur. Bij een gebrek aan ventilatie na isoleren blijft dat vocht in de lucht hangen.

Zo stijgt de luchtvochtigheid in huis. Het overtollig huishoudelijk vocht condenseert en zorgt voor vochtproblemen.

Condensatievocht

3. Door vochtige buitenmuren

Een laatste mogelijke oorzaak voor problemen met vocht na isoleren van de spouwmuur, zijn vochtige buitenmuren. Het probleem zit daar in de buitengevel. Beschadigd voegwerk en poreuze gevelbekleding geven vocht vrij spelen.

De vochtproblemen doen zich in dat geval meestal voor aan de buitengevel. De gevel kon voor het plaatsen van spouwmuurisolatie makkelijk opdrogen. Na het isoleren is dat niet meer het geval.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Vochtproblemen na spouwmuur isoleren oplossen

Hoe pak je vochtproblemen na spouwmuurisolatie best aan? Ga je je muren laten injecteren of kies je voor een vochtregulerende isolatie in je geïsoleerde spouwmuur?

1. Muren injecteren

Ligt de oorzaak van het vochtprobleem aan opstijgend vocht? Dan vormt injecteren een eerste oplossing. Er worden kleine gaatjes geboord in de binnen- of buitenmuren. Vervolgens spuit je een waterwerende gel of waterwerende vloeistof in de muren.

De gel zorgt er voor dat het water niet naar boven kruipt. Zo blijven de binnenmuren droog.

2. Muren impregneren

Ligt je vochtprobleem aan vochtige buitenmuren na isoleren? Dan is het impregneren van de gevel de aangewezen oplossing.

Hiervoor breng je een hydrofoberend middel aan op de gevel. Eens deze vochtwerende laag aangebracht, trekt deze gevel in, en laat een waterafstotende laag achter op de muren. Het vocht kan niet meer in de gevel trekken door deze vochtwerende laag.

Muur Impregneren Doorslaand Vocht

3. Vochtregulerende EPS-parels

Een bijkomende oplossing voor vochtige buitenmuren is EPS-parels gebruiken voor de spouwmuurisolatie. EPS-parels hebben een vochtregulerende werking.

4. Ventilatie

Er wordt wel eens gezegd dat spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaakt. Dit is echter een fabeltje. Spouwmuurisolatie zorgt voor een luchtdichting van de woning. Een open spouwruimte zorgt voor wat verluchting. Die verluchting verdwijnt door de spouw te isoleren. En zo komen vochtproblemen aan het licht.

Door de woning degelijk te ventileren kun je vochtproblemen oplossen. Vooral wanneer je last hebt van condensatievocht, is ventilatie de aangewezen oplossing.

Je kunt manueel ventileren door ramen en deuren te openen, of verluchtingsroosters plaatsen. Ook een mechanisch ventilatiesysteem biedt een efficiënte oplossing.

Hoe vochtproblemen na spouwmuurisolatie voorkomen? Handige tips

Enkele aandachtspunten voor wanneer je spouwmuurisolatie laat plaatsen.

Tip 1: Is je buitenmuur of gevel geschikt voor spouwmuurisolatie?

Ga voor het plaatsen van spouwmuurisolatie na of je gevel daarvoor geschikt is. Een ervaren aannemer staat je daarin bij. Gevels met een glazuurlaag of dampdichte verf vallen alvast uit de boot. Een ademende gevel met bijvoorbeeld dampopen verf, komt wel in aanmerking.

Muur Onderkappen Opstijgend VOcht

Tip 2: Check de vochtkering

Laat ook de vochtkering van je woning nakijken. Heb je last van opstijgend grondvocht? Dan laat je de muren eerst behandelen. Laat de gevel onderkappen, of injecteer de muren.

Tip 3: Vermijd koudebruggen

Koudebruggen spelen een belangrijke rol in het vormen van condensatievocht. Je kunt koudebruggen vaak wegwerken met spouwmuurisolatie. In sommige gevallen is het echter nodig de koudebruggen eerst aan te pakken. Een vakman kan je daarover adviseren.

Tip 4: Kies vochtregulerende spouwmuurisolatie

Gebruik vochtregulerend materiaal om de spouwmuur te isoleren. Een eerste optie is glaswol, een ademend materiaal. Kies bij voorkeur voor een ademende en waterafstotende versie.

Een andere optie zijn EPS-parels. Ook EPS is een waterafstotend en ademend materiaal.

Tip 5: Voorzie ventilatie / ventileer voldoende

Ventilatie is cruciaal in het bestrijden van vochtproblemen. Na het luchtdicht maken van de woning telt dit eens zo meer. En dat is precies wat je met spouwmuurisolatie doet.

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker ventilatie wordt. Zet je ramen en deuren dus regelmatig open, of investeer in een ventilatiesysteem.

Condensatievocht Bestrijden

Tip 6: Kies voor een erkende vakman

Laat je spouwmuur isoleren door een erkend vakman. Een expert weet precies waar je op moet letten en hoe je spouwmuurisolatie correct plaatst. Een gecertifieerde aannemer moet zich bij wet houden aan de kwaliteitsnormen.

Meer weten? Ontvang info, advies en prijzen op maat

Op zoek naar een erkend vakman om je bij te staan in de strijd tegen vocht? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Kies er de beste aanbieder uit, en voor je het weet zijn je vochtproblemen verleden tijd.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding