Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Een mechanisch ventilatiesysteem is een systeem dat de aan- en afvoer van lucht minstens gedeeltelijk mechanisch uitvoert. Verder in dit artikel lees je meer over de verschillende beschikbare systemen en hun werking.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem precies? Wanneer gebruik je zo’n systeem? En wat is het verschil met natuurlijke ventilatie? Dat lees je hieronder.

Mechanische ventilatie versus natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie gebeurt handmatig. Je kunt eenvoudig verluchten door bijvoorbeeld een raam of deur te openen. Je kunt ook gebruik maken van ventilatieroosters die je zelf open en dicht kunt zetten.

Mechanische ventilatie gebeurt deels of volledig mechanisch. Zowel de afvoer als de toevoer van lucht kan geautomatiseerd worden. De lucht wordt aangezogen en afgevoerd via een mechanische ventilator. Systemen B, C en C+ maken ook gebruik van ventilatieroosters.

Het doel van een mechanisch ventilatiesysteem is om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren door vervuilde lucht af te voeren en verse buitenlucht toe te voeren. Het kan ook helpen om de temperatuur en vochtigheid binnen je woning te reguleren.

Je kunt bij de meeste systemen voor mechanische ventilatie zelf regelen in welke mate er geventileerd moet worden.

In welke situaties mechanische ventilatie gebruiken?

Mechanische ventilatie helpt je het klimaat binnenshuis te verbeteren. Met een optimale luchtvochtigheid en de aanvoer van verse lucht adem je steeds gezonde lucht in. Daarnaast zijn er situaties waarin een mechanisch ventilatiesysteem extra voordelen biedt.

 • Vochtige en natte ruimtes. In de badkamer, het toilet en de keuken komt heel wat vocht vrij. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Zo vermijd je problemen met schimmel, condensatie en andere vochtproblemen. Ook speel je onaangename geurtjes sneller kwijt.
 • Slaapkamer. Bij het slapen los je heel wat vocht. ’s Nachts zweet je meer, en adem je zwaarder in en uit, waarbij veel vocht vrijkomt. Bovendien adem je ook CO2 uit, dat zich in de slaapkamer verzamelt. Zonder ventilatiesysteem blijft die CO2 in de lucht hangen. Het inademen daarvan is niet goed voor je lichaam. Extra zuurstof aangevoerd door een ventilatiesysteem verbetert je gezondheid en met name de kwaliteit van je slaap aanzienlijk.

Voordelen van mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie geniet je van enkele interessante voordelen:

 • Een mechanisch systeem zorgt voor de afvoer van vocht.
 • Met mechanische ventilatie heb je een stuk minder last van tocht of omgevingslawaai.
 • De verhouding tussen afgevoerde en aangevoerde lucht is perfect in balans.
 • Een vraaggestuurd systeem, en zeker een systeem met warmteterugwinning, helpt je heel wat energie te besparen.
 • Je geniet steeds van frisse en schone lucht binnenshuis.
mechanische ventilatiesysteem installeren in je woning

Hoeveel kost mechanische ventilatie?

Voor ventilatiesysteem B betaal je gemiddeld 2.800 euro. Ventilatiesysteem C of C+ kost gemiddeld 3.000 tot 3.500 euro. Ventilatiesysteem D heeft een richtprijs van 5.500 tot 7.000 euro.

De uiteindelijke prijs is natuurlijk afhankelijk van een aantal verschillende factoren.

 • Type systeem.
 • Aantal te ventileren ruimtes.
 • Aantal ventilatie units.
 • Omvang van het netwerk van luchtkanalen.
 • Complexiteit van het aanleggen van mechanische ventilatie.
 • Vraagprijs van de ventilatiespecialist.

Vraagprijzen van ventilatiespecialisten kunnen nogal eens onderling verschillen. Om de installatie zo voordelig mogelijk te laten verlopen, kun je verschillende offertes vergelijken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wat kost de reiniging van dit type ventilatie?

Regelmatig onderhoud is belangrijk om de werking van je mechanische ventilatie optimaal te houden. Het schoonmaken van je mechanische ventilatie door een bekwame firma kost je gemiddeld…

 • 300 euro voor ventilatiesysteem C of C+
 • 400 tot 500 euro voor ventilatiesysteem D

Een reinigings- en/of onderhoudscontract is vaak voordeliger. Daarin zit de periodieke opvolging van alle onderdelen van je mechanische ventilatie inbegrepen.

mechanische ventilatie en filters schoonmaken

Soorten mechanische ventilatiesystemen

Mechanische ventilatiesystemen bestaan uit een aantal ventilatoren en kanalen. Ze kunnen handmatig of automatisch worden bediend. Je hebt de keuze uit verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen.

Mechanisch ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B is een gedeeltelijk mechanisch ventilatiesysteem. De aanvoer van frisse lucht gebeurd mechanisch via ventilatoren. Oude, vuile lucht afvoeren gebeurt op de natuurlijke wijze. Daarvoor gebruikt het systeem afvoeropeningen.

Systeem B wordt zelden gebruikt in woningen.

Mechanisch ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is ook een gedeeltelijk mechanisch ventilatiesysteem. Bij dit systeem gebeurt de afvoer van oude lucht mechanisch (mechanische luchtafvoer). Ventilatoren voeren de vochtige lucht weg uit vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers.

De aanvoer van verse lucht verloopt natuurlijk (natuurlijke luchttoevoer). Het systeem bevat regelbare roosters die in het dak, de ramen of de muren worden geïnstalleerd.

Mechanisch ventilatiesysteem C+

Bij ventilatiesysteem C+ gebeurt de afvoer via zelfregulerende roosters. Het systeem wordt ook wel eens vraaggestuurde ventilatie genoemd. Sensoren meten de vochtigheidsgraad, temperatuur en het CO2-gehalte in de ruimtes waar de roosters zich bevinden.

Die metingen bepalen hoeveel lucht het systeem afvoert. Door die afvoer ontstaat onderdruk, waar de aanvoerroosters op reageren door de nodige hoeveelheid verse lucht aan te voeren.

Mechanisch ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is volledig mechanisch. Zowel de aan- als afvoer van lucht is mechanisch geregeld. Het systeem gebruikt geen roosters, maar werkt met ventielen. De afvoerventielen worden strategisch in natte ruimtes geplaatst. In droge ruimtes vind je de aanvoerventielen.

Net als ventilatiesysteem C+ werkt systeem D vraaggestuurd. Sensoren meten zaken als de vochtigheidsgraad en temperatuur om de hoeveelheid af- en aangevoerde lucht te bepalen.

Systeem D beschikt over een dubbel netwerk van luchtkanalen. Een voor de toevoer van verse lucht, en een voor de afvoer van oude lucht. Systeem D houdt de aanvoer en afvoer van lucht in balans, en wordt ook wel eens balansventilatie genoemd.

Ventilatiesysteem D met warmteterugwinning

Een WTW-ventilatiesysteem beschikt over een warmtewisselaar. Zo’n systeem slaat de warmte uit de afgevoerde lucht op. Die warmte wordt vervolgens gerecupereerd om de aangevoerde lucht op te warmen. Zo is het warmteverlies minimaal. Daarmee heb je binnenshuis een aangenaam klimaat, en bespaar je ook nog eens op energiekosten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Hoe werkt mechanische ventilatie optimaal?

Hoe benut je jouw mechanische ventilatie optimaal?

Verschillende standen

Welke stand gebruik je best? Een systeem voor mechanische ventilatie heeft doorgaans 2 of 3 standen. Zijn er veel mensen in huis, dan schakel je de hoogste stand in. Ook tijdens het koken, douchen en drogen van kleren zet je het systeem best op de hoogste stand.

’s Nachts en wanneer er niemand thuis is kun je het systeem op de laagste stand zetten. Een systeem met 3 standen kun je op de middelste stand zetten wanneer je thuis bent, maar niet doucht, kookt of wast.

Mag je mechanische ventilatie uitzetten?

Een mechanisch ventilatiesysteem is niet voorzien van een aan- of uitknop. Je kunt het systeem enkel uitschakelen door de stekker uit te trekken. Dat doe je enkel tijdens het onderhoud van het systeem. Nieuwbouwwoningen zijn verplicht voorzien van zo’n systeem, en het is dus de bedoeling dat je het buiten onderhoudsessies niet uitschakelt.

Hoeveel systemen nodig voor een goede ventilatie?

Dat is volledig afhankelijk van jouw woning en wensen. De totaaloplossing is natuurlijk een centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zo’n centrale ventilatie zorgt voor de af- en aanvoer van lucht in verschillende ruimtes. Het voert vochtige lucht af uit ruimtes waar je veel water verbruikt. Verse lucht komt binnen via droge ruimtes.

Zo’n systeem kan echter wat ruimte vereisen. Bij reeds bestaande woningen is het vaak ingewikkeld of zelfs onmogelijk om een WTW-ventilatiesysteem te installeren. Door andere, decentrale systemen strategisch in te zetten, voorzie je jouw woning alsnog van degelijke ventilatie.

Plaats decentrale ventilatiesystemen, of systeem C of C+, in vochtige ruimtes. Vooral de badkamer, keuken en waskamer hebben veel baat bij extra ventilatie.   

Handige tips

Met deze tips zorg je voor een optimale werking van je mechanisch ventilatiesysteem.

 • Zorg voor een goede luchtdoorstroming. Onder deuren binnenshuis moet bijvoorbeeld minstens 1,5 centimeter open ruimte zitten. Er moet ook altijd lucht naar binnen kunnen gaan via roosters of deels geopende ramen.
 • Zet je ventilatiesysteem enkel uit bij onderhoud, of rampen wanneer de overheid je aanraadt ramen en deuren te sluiten.
 • Zorg voor regelmatig onderhoud. Met een onderhoudscontract bij de firma die het systeem installeerde, hoef je nooit in te zitten met het bijhouden van het onderhoud en de controle van de verschillende onderdelen van het systeem.
ventilatieroosters installeren

Kun je ziek worden van mechanische ventilatie?

Een goed geventileerde woning is een stuk gezonder dan een ongeventileerde woning. De lucht in een ongeventileerde woning is, volgens onderzoek, twee keer zo vervuild als de buitenlucht. Met goede ventilatie bescherm je jouw gezondheid en voorkom je schimmels, zwammen, vieze geurtjes en de verspreiding van bacteriën.

Nu kan mechanische ventilatie op zich ook een gevaar voor je gezondheid vormen. Dat gebeurt enkel wanneer je het systeem niet voldoende onderhoud.

Met name de filters in een mechanisch ventilatiesysteem vormen een risico. Als je die niet regelmatig reinigt en vervangt, kunnen schimmels en bacteriën zich in de filter verzamelen. Daarmee gaat de luchtkwaliteit er natuurlijk op achteruit. Bovendien kan de capaciteit van het systeem drastisch afnemen. Tot zo’n 10% per jaar!

Bij gebrekkig onderhoud raakt het systeem op termijn defect. Er is geen luchtverversing meer. Je krijgt te maken met slechte luchtkwaliteit. De kans op ademhalingsproblemen, luchtwegklachten, misselijkheid en huidallergieën stijgt. Bij passiefwoningen, die uitermate goed geïsoleerd zijn, is dat risico zelfs nog groter.

Laat het onderhoud van het ventilatiesysteem over aan een bekwame firma. Met een onderhoudscontract volgen zij het onderhoud en nazicht van het systeem op.

mechanische ventilatiesysteem onderhouden

Zoek je een vakman in jouw buurt? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

De prijzen voor het installeren van mechanische ventilatie vergelijken? Dat doe je in enkele klikken! Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies van specialisten op maat. Zo vind je gegarandeerd een bekwaam ventilatiespecialist in jouw omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is mechanische ventilatie voldoende?

+
Mechanische ventilatie is een efficiënte manier om schone lucht aan te voeren en vervuilde lucht af te voeren om een gezond binnenklimaat te creëren. Het is een goede oplossing voor kleinere woningen en biedt een goede luchtkwaliteit in vergelijking met andere ventilatiesystemen. Hoewel het een uitstekend systeem is, is het niet altijd voldoende om een gezonde leefomgeving te creëren.

In sommige gevallen kan mechanische ventilatie voldoende zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar in andere gevallen kan het nodig zijn om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het gebruik van luchtreinigers of het toepassen van passief bouwontwerp om de luchtverversing te verbeteren. Het is belangrijk om een professioneel advies in te winnen over wat de beste oplossing is voor jouw specifieke situatie.

Waarom mag je mechanische ventilatie niet uitzetten?

+
Mechanische ventilatie is een belangrijke maatregel om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren en om te helpen om binnenluchtverontreiniging te verminderen. Als je mechanische ventilatie uitzet, kan de luchtkwaliteit achteruitgaan en kan de concentratie van verontreinigende stoffen toenemen. Dit kan leiden tot verminderde luchtkwaliteit en een slechtere gezondheid voor de mensen die in de ruimte verblijven.

Daarom is het belangrijk om mechanische ventilatie op een juiste manier te gebruiken en het niet uit te zetten, tenzij dit door een expert wordt aanbevolen. Als je vragen hebt over het gebruik van mechanische ventilatie, neem dan contact op met een expert die hierin gespecialiseerd is. Zij kunnen je advies geven over hoe je mechanische ventilatie op een juiste manier kunt gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Hoe lang gaat mechanische ventilatie mee?

+
De levensduur van mechanische ventilatie hangt af van verschillende factoren, zoals het onderhoud en het type ventilator dat je gebruikt. In het algemeen hebben mechanische ventilatiesystemen een levensduur van ongeveer 10 jaar.

Hoe vaak mechanische ventilatie reinigen?

+
Mechanische ventilatie is een belangrijk onderdeel van een gezond binnenklimaat. Om de ventilator optimaal te laten functioneren, is het noodzakelijk dat deze regelmatig wordt schoongemaakt. Hoe vaak schoonmaken is afhankelijk van de locatie van de ventilatie en de frequentie waarmee deze wordt gebruikt.

Wat zijn nadelen van mechanische ventilatie?

+
Mechanische ventilatie heeft verschillende nadelen, waaronder een hogere energierekening, hoge installatiekosten en het lawaai dat het produceert. Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen voordat je mechanische ventilatie installeert. Het is ook aan te raden om professioneel advies in te winnen om te bepalen of mechanische ventilatie de juiste oplossing is voor jouw specifieke situatie.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem