Schimmel in badkamer en douche herkennen

Hoe herken je nu schimmel in je badkamer of douche? Schimmel ontstaat vaak in vochtige ruimtes zoals badkamer, douche of keuken. Ze ontwikkelen zich door het condensatievocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Dit condensatievocht, plus een slechte of onvoldoende ventilatie kan voor zwarte schimmel zorgen.

De meest voorkomende plekken om schimmel te ontwikkelen zijn:

  • De kitranden
  • De bovenzijde van de muur
  • Het plafond
  • Het voegwerk tussen tegels

Schimmel in de badkamer is vaak zwart van kleur. Daarbovenop zal je merken dat er een muffe geur hangt in je badkamer.

De schimmel verwijderen is één ding, maar ook de oorzaak van de schimmel badkamer moet aangepakt worden. Indien je dit niet doet zal het probleem terug in de badkamer voorkomen en kan je opnieuw beginnen.

schimmel in de badkamer

Gevolgen schimmelvorming in badkamer en douche

Wat zijn de gevolgen? Wat is de impact op de ruimte, woning en je gezondheid? Er zijn 3 belangrijke gevolgen van schimmelvorming in de badkamer of douche.

Het eerste gevolg van schimmelvorming is de muffe en vieze geur. Het is een indringende geur die ervoor zal zorgen dat je doucheplezier vermindert.

De geurhinder is helaas niet het enige probleem bij schimmel in de badkamer. Ze trekken ook ongedierte aan. Het zorgt voor extra bacteriën en ongedierte waardoor de badkamer onhygiënisch wordt.

Het derde gevolg van schimmel in de badkamer zijn mogelijke gezondheidsklachten. Als je last hebt van migraine of reuma kunnen je klachten zelfs verergeren. Maar ook als je zelden ergens last van hebt, kan je uitslag of last van allergieën krijgen, een verkoudheid, of onverklaarbare keel- of hoofdpijn.  

Hoe schimmel verwijderen in de badkamer en douche? Algemeen stappenplan

Voor het snel en efficiënt schimmel in de badkamer verwijderen volg je best onderstaand stappenplan.

Stap 1: Tref de nodige voorbereidingen

Voor je begint met het verwijderen van de schimmel in de badkamer kan je best aangepaste kledij aandoen. Handschoenen en een mondkapje draag je best om je luchtwegen te beschermen.

De schimmel in de badkamer moet eerst worden natgemaakt. Pas daarna kan je de schimmelplekken verwijderen.  

Stap 2: Breng de schimmelreiniger aan op de betreffende oppervlakken

Om schimmel in de badkamer te verwijderen maak je best gebruik van een schimmelreiniger. Maar je kan ook kiezen voor soda of witte azijn. Het product breng je dan royaal aan op de schimmel in de badkamer en de plekken errond.

Stap 3: Laat het product inwerken en reinig de oppervlakken grondig

Na het aanbrengen van het product moet je het even tijd geven om in te werken en de stoffen hun werk te laten doen. Na het intrekken kan je de schimmel in de badkamer verwijderen.

Dit proces herhaal je best tot de schimmel in de badkamer volledig weg is. Indien je dit niet doet zal er terug een grote hoeveelheid schimmelsporen ontstaan en kan je opnieuw beginnen. De schimmels grondig verwijderen is dus enorm belangrijk!

Om zeker te zijn dat de schimmel goed en efficiënt verwijderd wordt, kan je een vochtexpert inschakkelen. Contacteer vakmannen in jouw buurt via ons offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?
Contacteer vochtexperts in jouw buurt

Welke schimmelreiniger waar gebruiken?

Bij het verwijderen van schimmels in je badkamer of douche kan je verschillende producten gebruiken. De meest gebruikte zijn: chloor, soda, witte azijn of een anti-schimmel product.

Welk product je gebruikt zal afhangen van de plaats waar de schimmel zich bevindt. Voor het plafond en muren gebruik je best een ander product dan voor de douche zelf of de kitranden.

We verduidelijken de verschillende opties hieronder voor jou.

1. Schimmel verwijderen op plafond en muren

Voor het plafond en de muren gebruik je best soda. Het is het milieuvriendelijkste middel om de schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Met een harde borstel ondergedompeld in de emmer wrijf je over de schimmelplekken.

2. Schimmel in de douche verwijderen

Doe enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit deze op de plekken waar de schimmel zichtbaar is. Laat dit 2 uur inwerken. Hierna gebruik je een vochtige doek om de azijn weg te vegen en gebruik een droge borstel om hoekjes te bewerken.

3. Schimmel op voegen en kitranden verwijderen

Doe onverdunde waterstofperoxide in een spuitflesje en spuit de aangetaste kitranden goed in. Laat dit een aantal uur inwerken en veeg het droog met een droge doek. Daarna zou de schimmel voorlopig weg moeten zijn en moeten de vieze zwarte plekken verdwijnen. Zo niet, herhaal stap 2 nog eens met een vochtige doek.

schimmel douche verwijderen

Waarop letten in elke situatie?

Een schimmel badkamer kan je aanpakken op verschillende manieren: met chloor, een speciaal anti-schimmelmiddel of gewoon met soda. Welk product je gebruikt hangt af van de locatie van waar de schimmel zich bevindt.

Schimmel in je douche? Dit verwijder je best met azijn. Die spuit je op de schimmelplekken. Voor de hoeken in je douche kan je een tandenborstel gebruiken. Na dit proces spoel je de schimmelplekken best goed af met schoon water. Extra tip: zet het raam open om de azijngeur of een andere penetrante geur snel weg te krijgen.

Heb je schimmel in de voegen van je tegels of de kitranden? We raden je in dat geval een bleekwateroplossing van 25 mL bleek op 1 liter water aan. Gebruik bij voorkeur een plantenspuit om de schimmelplekken in te spuiten. Laat het product vervolgens een aantal uur intrekken en kijk of het resultaat heeft. Zijn de plekken verdwenen, spoel ze tot slot goed af met water. Chloordampen zijn niet goed voor je gezondheid. Een raam openzetten is dus ook hier geen overbodige luxe.  

schimmel in kitranden

Oorzaken en oplossingen voor vochtproblemen in de badkamer

Schimmelplekken verwijderen is één ding, maar je moet ook de oorzaak aanpakken van de schimmel. Hierdoor kan je schimmelplekken in de toekomst voorkomen. Hieronder geven we je een overzicht van de oorzaken van een schimmel badkamer en mogelijke oplossingen.

Schimmel door condensatievocht

Schimmel door condensatievocht is het vaakst voorkomend. Douchen zorgt voor veel waterdamp. Indien er niet voldoende ventilatie voorzien is in de badkamer condenseert de waterdamp snel.

Kleine waterdruppeltjes vormen zich op de muur, het plafond, het raam en de spiegel. Vooral de muren en het plafond zijn gevoelig voor schimmels. Dat komt omdat het oppervlak vaak ruw en poreus is. De muren en het plafond nemen ook het meeste vocht op, waardoor het een goede voedingsbodem voor schimmels is.

Beter ventileren is een goede oplossing om schimmel door condensatievocht te voorkomen. Ventilatie zorgt dat de badkamer minder vochtig is en de waterdamp sneller droogt. In een droge omgeving groeien schimmels immers niet meer. Er zijn 2 manieren waardoor je schimmel in de toekomst door condensatievocht kan voorkomen:

  • Natuurlijk ventilatiesysteem
  • Mechanische ventilatie of een mechanisch ventilatiesysteem
schimmel op de muren

Optie 1: Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is de meest eenvoudige oplossing. Ventileer je badkamer via natuurlijke ventilatiesystemen door een ventilatierooster in het raam aan te brengen of het raam open te zetten voor, tijdens en na het douchen. Zo kan het vocht voldoende afgevoerd worden.

Optie 2: Mechanisch ventilatiesysteem

Een duurdere oplossing die je schimmelprobleem kan oplossen, is mechanisch ventileren. Er zijn 2 opties die je hebt voor mechanische ventilatiesystemen:

  • Een afzuigventilator: Dit is een eenvoudig afzuigsysteem zoals bijvoorbeeld een badkamerventilator. Het is een efficiënte manier om de vochtige lucht naar buiten te krijgen, waardoor het minder vochtig wordt en sneller droogt.
  • Een (de)centraal ventilatiesysteem Dit is een systeem dat zorgt voor mechanische aan- en afvoer van lucht. het gebruikt de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de buitenlucht op te warmen. Bij het ventileren van meerdere ruimtes kan je kiezen voor een centraal ventilatiesysteem. Dit kan je ook installeren als je grote renovatiewerken uitvoert.

Wil je mechanische ventilatie laten installeren? Via ons offerteformulier kan je offertes aanvragen bij vochtexperts in jouw buurt en ontvang je vrijblijvende prijsvoorstellen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in en kom in contact met van vochtspecialisten uit jouw regio
arrow Ontvang offertes

Schimmel door opstijgend of doorslaand vocht

Een schimmel badkamer of douche kan ook het gevolg zijn van doorslaand of opstijgend vocht. Dit is echter eerder zeldzaam.

Opstijgend vocht kan je herkennen aan schimmels en vocht onderaan de muren. Dit vocht wordt veroorzaakt door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering.

Doorslaand vocht heb je wanneer er schimmel of vochtplekken zijn op de buitenmuur. Dit vocht wordt veroorzaakt door poreuze muren die neerslag opslorpen. Het vocht zal zich daardoor verder verspreiden in je muren.

Er zijn 2 oplossingen om deze soorten vocht aan te pakken:

  • Opstijgend vocht: muur injecteren of onderkappen
  • Doorslaand vocht: gevel impregneren

Optie voor bestrijden opstijgend vocht: muren injecteren of onderkappen

Wil je definitief komaf maken met het vocht in je muur? Dan kan je jouw muur injecteren of onderkappen.

Muren injecteren is de populairste, goedkoopste en minst ingrijpende oplossing. Muren onderkappen is wel de betere oplossing maar enkel aangeraden bij grondige renovaties. Muren onderkappen is namelijk heel ingrijpend.

Optie voor doorslaand vocht: impregneren van de gevel

Doorslaand vocht tegengaan kan je doen door de gevel te impregneren. Bij deze techniek wordt er een beschermlaag op de gevel aangebracht. Hierdoor kan de regen niet meer in de muren dringen. Een alternatief voor deze techniek is vochtwerende verf aanbrengen op de muur.

Beginnende schimmel in badkamer

Wat kost het verwijderen van schimmel in de badkamer of douche?

De gemiddelde prijs om uit je badkamer schimmel te laten verwijderen door een professionele vakman is 25 tot 35 euro per vierkante meter.

Laat je ook de onderliggende vochtproblematiek aanpakken, dan geven we je de volgende richtprijzen mee in de tabel:

Oorzaak badkamer schimmel Oplossing Gemiddelde prijs (exclusief btw)
Condensatievocht Aangepast ventilatiesysteem € 550 – 8.800
Opstijgend vocht Muren injecteren

 

Muren onderkappen

€ 100 per lopende meter

 

€ 100 – 175 per lopende meter

Doorslaand vocht Gevel impregneren

 

Vochtwerende verf

€ 8 – 12 per m²

 

€ 20 – 40 per m²

Professionele hulp nodig? Vind een specialist in jouw regio en ontvang gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen voor het aanpakken van badkamer schimmel en vochtproblemen in de badkamer en andere ruimtes. Zo kan je jouw nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding